Smakosze.pl Przepisy Sposób na idealnie kremową jajecznicę. Wystarczy zrobić przed smażeniem
Fot. Shutter/I.K.Media

Sposób na idealnie kremową jajecznicę. Wystarczy zrobić przed smażeniem

12 września 2024

Jajecznica to niezwykłe danie. Składa się z minimum dwóch składników – wliczając tłuszcz, na którym ją smażymy – a mimo to jest zapewne ok. miliarda przepisów na nią. Oto jeden bliski ideału.

Kremowa jajecznica

Jajecznica to liderka zestawień polskich – i nie tylko polskich – śniadań . Danie z jajek może mieć mnóstwo obliczy. Niektórzy lubią mocno ścięte jajo, które można ułożyć na kanapce. Inni – niemal pitną, rzadką masę.

Wszystkich powinna zadowolić ta kremowa wersja. Wykorzystuje ona stosowaną czasem metodę, by białka oddzielić od żółtek przed smażeniem . Dodaje jednak od siebie coś jeszcze.

jajecznica na grzance

Faszerowaną cukinię robię co kilka dni. Rodzina nigdy nie ma jej dosyć

Idealne jajka na śniadanie

Przepis ten nazywany jest czasem jajecznicą po warmińsku. Oprócz rozdzielania jajka na czynniki pierwsze ubijamy tu dodatkowo białko. Dzięki temu jajecznica jest niezwykle kremowa. Oczywiście podajemy ją z ulubionymi dodatkami, w naszym przypadku, klasycznie – ze szczypiorkiem.

Składniki

  • Jajka
  • Masło klarowane do smażenia
  • Szczypiorek
  • Sól, pieprz

Jajecznica doskonała

Jajka dzielimy na białka i żółtka . Te pierwsze przekładamy do większej miski i roztrzepujemy. Masa nie ma być sztywna, ale luźna o dobrze napowietrzona.

Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy grudkę masła klarowanego. Wlewamy białko i od razu mieszamy, by nie zrobił się omlet . Kiedy białko zacznie się ścinać, dodajemy żółtka i przyprawiamy.

Jajecznicę mieszamy, aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem i grzanką z masłem.

Wypróbuj też przepisy na dżem pigwowy i ziemniaki po hiszpańsku .

angielskie śniadanie

Zawijam mięso z dodatkami i wkładam do zamrażarki. Ten przepis zasługuje na złoty medal
Zawijam boczek w papier do pieczenia i tnę na mniejsze kawałki. Żałuję, że nie znałem tego wcześniej
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy