Smakosze.pl Przepisy Sprawdziłem, jak robią mizerię w restauracji. Teraz podaję ją 100 razy lepiej, przepis na medal
Fot. YouTube/Mniamer

Sprawdziłem, jak robią mizerię w restauracji. Teraz podaję ją 100 razy lepiej, przepis na medal

31 sierpnia 2024
Autor tekstu: Adam Moskal

Myśląc o kotletach schabowych lub mielonych na obiad, od razu przychodzi mi do głowy również mizeria. Bez tego dodatku posiłek wydaje mi się zwyczajnie niepełny.

Od lat robiłem najprostszą możliwą wersję - ogórki ze śmietaną i odrobiną cukru. Ostatnio wybrałem się do restauracji, gdzie podpatrzyłem nieco bardziej wyszukany przepis na tę sałatkę. Sekretem są dodatki, które maksymalnie podbijają smak.

Mizeria inaczej

Mizeria jest praktycznie nieśmiertelna. Polacy jedzą ją od lat niezależnie od okazji. Pysznie smakuje szczególnie z mięsem, ja najbardziej lubię ją w klasycznym połączeniu ze schabowym i tłuczonymi ziemniakami.

Ogórki ze śmietaną mogą się jednak znudzić nawet największym fanom. Z tego powodu zdecydowałem się urozmaicić trochę mój przepis i dodać do niego nowe składniki. Zauważyłem, że taka mizeria to hit w jednej warszawskiej restauracji i nie mogłem się powstrzymać, aby ją odwzorować.

Mizeria.jpg
Fot. Canva
Za 10 zł zrobisz obiad dla całej rodziny. Wystarczą 3 składniki

Sekret najlepszej mizerii

Sekretem hitowej mizerii z restauracji jest połączenie odrobiny octu z koperkiem i cebulką dymką. Takie zestawienie smaków sprawia, że po prostu nie można się oderwać. Od teraz nie będę już robił inaczej. Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału Mniamer na YouTube.

Składniki:

Przepis na wypasioną mizerię z octem

Zaczynam od dokładnego umycia ogórków. W wielu recepturach warzywo obiera się ze skórki, jednak ja kontrowersyjnie ją zostawiam. Uważam, że nadaje ona ciekawszej tekstury, a dodatkowo to w niej znajduje się najwięcej wartości odżywczych. Kroję ogórki w cienkie plasterki i przekładam je do miski.

Posypuje ogórki solą, delikatnie ją wmasowuje i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie odsączam je z soku. Koperek i zieloną część cebulki dymki drobno siekam i dorzucam do miski. Wsypuję pieprz do smaku razem z cukrem, wlewam ocet oraz śmietanę. Mieszam, aż cukier się rozpuści i wstawiam mizerie do lodówki na 20 minut.

Mizeria (1).jpg
Fot. Canva
Wlewam odrobinę do śmietanki i miksuję. Bita śmietana za każdym razem wychodzi perfekcyjnie
Dlaczego niektóre jajka są białe? Mało kto ma świadomość
Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail adam.moskal@iberion.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy