Smakosze.pl Porady Sprytny sposób na pryskającą wątróbkę. Już nigdy nie pobrudzi ci kuchni
canva/Qwart

Sprytny sposób na pryskającą wątróbkę. Już nigdy nie pobrudzi ci kuchni

14 sierpnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Poznaj sprytny sposób na pryskającą wątróbkę. Dzięki niemu już nigdy nie pobrudzi ci kuchni. W sumie wystarczy tylko zmienić nawyki i nie zaczynać smażenia od wlania tłuszczu na patelnię. Gwarantujemy, że wątróbka będzie miękka i smaczna, a kuchnia czysta, jak przed smażeniem.

Wątróbkę jedni uwielbiają, inni omijają wielkim łukiem. Nie wszyscy bowiem przepadają za podrobami. Jednak ci, którzy lubią wątróbkę, zazwyczaj przyrządzają ją na patelni. I tu pojawia się prawdziwa zmora wielbicieli tego podrobu, bo pryskająca wątróbka potrafi nam pobrudzić całą kuchnię. Na szczęście my doskonale wiemy, co zrobić, by wątróbka nie pryskała w czasie smażenia.

Co zrobić, by wątróbka nie pryskała w czasie smażenia?

Jeśli zaczynasz smażenie wątróbki od rozgrzania patelni i wlania na nią oleju, czas zmienić nawyki. Inaczej za każdym razem będziesz mieć po smażeniu całą kuchnię do sprzątania. Wątróbka bowiem zawiera w sobie dużo wody, która w zderzeniu z gorącym tłuszczem zostaje „wystrzelona" w kuchenną przestrzeń razem z drobinkami tłuszczu.

Dlatego radzimy najpierw odparować kawałki mięsa. W tym celu najpierw rozgrzejcie średnio patelnię i połóżcie na niej kawałki wątróbki. Wcześniej możecie je obtoczyć w mące. Podgrzejcie wątróbkę z jednej strony, a potem obróćcie na drugą.

Gdy powierzchnia wątróbki lekko się zetnie, wlejcie na patelnię olej i smażcie dalej wątróbkę w tradycyjny sposób. Czasami też może z niej coś prysnąć, ale nie będzie to salwa tłuszczu.

Co jeszcze pomoże ograniczyć pryskanie wątróbki?

Smażenie wątróbki z pewnością będzie też przyjemniejsze, jeśli po opłukaniu kawałki mięsa dokładnie osuszycie. Użyjcie do tego celu kawałków papierowego ręcznika, bo zrobi to najdokładniej.

By ograniczyć pryskanie tłuszczu, wątróbkę można też smażyć z użyciem pokrywki. Nie przykrywajcie jednak patelni całkowicie, bo wtedy wątróbka zaparuje i straci swoją chrupkość.

Z naszej strony dowiesz się też, jak smażyć wątróbkę, żeby była miękka . Poznasz także przepis na wątróbkę z piekarnika .

smażona wątróbka
canva/ Isuhi

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy