Strzelczyk pokazał swój sposób na placki z młodych ziemniaków. Nie mieści się w głowie, czego nie dodał do ciasta
Ceniony kucharz - Tomasz Strzelczyk - pokazał swój przepis na placki ziemniaczane. Przygotowuje je nieco inaczej, ale smak jest wart spróbowania. Chrupiące placuszki z młodych ziemniaków smakują po prostu wybornie. Do tego robi się je bez mąk. Jak to możliwe?
Placki ziemniaczane od Strzelczyka biją inne na głowę
Młode ziemniaki to sezonowy produkt, który doskonale sprawdzi się na obiad . Wiele osób czeka na takie ziemniaki przez cały sezon. Tomasz strzelczyk na swoim kanale na YouTubie pokazał autorski przepis na wykorzystanie tego uwielbianego warzywa.
Zrobił z nich placki ziemniaczane, które różnią się od tradycyjnej wersji. Główna różnica polega na zrezygnowaniu z mąki dodawanej do ciasta. Spróbuj tego dania , a nie pożałujesz Dokładną instrukcję dotyczącą przygotowania znajdziesz w dalszej części artykułu.
Młode ziemniaki są najważniejsze
Podstawowym składnikiem placków są oczywiście młode ziemniaki. To właściwie od nich zależy smak dania, dlatego kup je w dobrym i sprawdzonym warzywniaku. Na liście poniżej znajdziesz tez pozostałą garstkę produktów niezbędną do tego przepisu.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 3 jajka
- 1 pęczek szczypiorku
- pieprz
- sól
Przepis Strzelczyka na placki ziemniaczane
Ziemniaki obierz, umyj, a następnie zetrzyj na dużych oczkach tarki. Odciśnij je z nadmiaru wody i przełóż do miski. Umyty szczypior drobno posiekaj i przełóż do ziemniaków. Wbij jajka, a całość przypraw pieprzem oraz solą.
Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj na nią ciasto i formuj z niego placki ziemniaczane. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na rumiany złoty kolor.
Placki gotowe są do jedzenia od razu po zdjęciu z patelni . Podawaj je samodzielnie lub z kleksem kwaśnej śmietany. Będą smakowały idealnie. Sprawdź, jak sos zrobić do klusek śląskich oraz dowiedz się, czy można jeść bób ze skórką .