Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk pokazał swój sposób na placki z młodych ziemniaków. Nie mieści się w głowie, czego nie dodał do ciasta
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk pokazał swój sposób na placki z młodych ziemniaków. Nie mieści się w głowie, czego nie dodał do ciasta

28 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ceniony kucharz - Tomasz Strzelczyk - pokazał swój przepis na placki ziemniaczane. Przygotowuje je nieco inaczej, ale smak jest wart spróbowania. Chrupiące placuszki z młodych ziemniaków smakują po prostu wybornie. Do tego robi się je bez mąk. Jak to możliwe?

Placki ziemniaczane od Strzelczyka biją inne na głowę

Młode ziemniaki to sezonowy produkt, który doskonale sprawdzi się na obiad . Wiele osób czeka na takie ziemniaki przez cały sezon. Tomasz strzelczyk na swoim kanale na YouTubie pokazał autorski przepis na wykorzystanie tego uwielbianego warzywa.

Zrobił z nich placki ziemniaczane, które różnią się od tradycyjnej wersji. Główna różnica polega na zrezygnowaniu z mąki dodawanej do ciasta. Spróbuj tego dania , a nie pożałujesz Dokładną instrukcję dotyczącą przygotowania znajdziesz w dalszej części artykułu.

masa na placki.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
To najgorsze, co możesz zrobić podczas upału. Takiego picia wody unikaj za wszelką cenę

Młode ziemniaki są najważniejsze

Podstawowym składnikiem placków są oczywiście młode ziemniaki. To właściwie od nich zależy smak dania, dlatego kup je w dobrym i sprawdzonym warzywniaku. Na liście poniżej znajdziesz tez pozostałą garstkę produktów niezbędną do tego przepisu.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 jajka
  • 1 pęczek szczypiorku
  • pieprz
  • sól

Przepis Strzelczyka na placki ziemniaczane

Ziemniaki obierz, umyj, a następnie zetrzyj na dużych oczkach tarki. Odciśnij je z nadmiaru wody i przełóż do miski. Umyty szczypior drobno posiekaj i przełóż do ziemniaków. Wbij jajka, a całość przypraw pieprzem oraz solą.

Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj na nią ciasto i formuj z niego placki ziemniaczane. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na rumiany złoty kolor.

Placki gotowe są do jedzenia od razu po zdjęciu z patelni . Podawaj je samodzielnie lub z kleksem kwaśnej śmietany. Będą smakowały idealnie. Sprawdź, jak sos zrobić do klusek śląskich oraz dowiedz się, czy można jeść bób ze skórką .

smażenie placków.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Kroję cienko jabłka i układam je na cieście francuskim. Ten pyszny deser zasługuje na medal
Robię go zamiast mięsa, a rodzina jest zachwycona. Takiego obiadu domagają się co piątek
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy