Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Czy można jeść bób ze skórką? Większość osób podaje złą odpowiedź
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 28.06.2024 06:00

Czy można jeść bób ze skórką? Większość osób podaje złą odpowiedź

bób
Fot. Canva/nzfhatipoglu

Trwa sezon na bób i smakosze tego warzywa chętnie się nim zajadają. Jednak tu pojawia się pytanie, czy trzeba obierać bób? Czy można jeść go ze skórką? Odpowiedź znajdziesz w naszym artykule.

Jedz bób dla smaku i zdrowia

Bób jest chętnie jedzonym warzywem. Już na straganach i bazarkach można kupić bób. Cena jest jeszcze dość wysoka, ale z biegiem czasu to warzywo będzie tanieć. 

Należy pamiętać, że sezon na bób trwa do końca sierpnia. Warzywo jest smaczne i zdrowe. Zawiera żelazo, wapń, kwas foliowy i magnez. Bób jest też pełen witamin A, B i C. 

Czy trzeba obierać bób? Wiele osób pozbywa się skórek. Jednak wszystko zależy od tego, czy mamy do czynienia z młodym, czy też ze starszym warzywem. Wszystkie szczegóły znajdziesz poniżej.

bób
Fot. Canva/HelenL100
Auchan wprowadza wózki z niecodzienną funkcją. Cześć klientów już jest nią oburzona

Czy trzeba obierać bób?

Skórka bobu pełna jest witamin, więc warto też ją jeść. Niewiele osób jest tego świadomych. Z drugiej jednak strony, gdy warzywo jest starsze, to skórka twardnieje. Wówczas nie powinniśmy jej spożywać

Gdy ugotowaliśmy młody bób, to można zjeść go z łupinkami. Te dostarczą nam witamin A, B i C. Łupiny są jeszcze miękkie i smaczne. Natomiast w starszym warzywie nie będą już tak dobre. 

Pamiętajmy też, by zbyt długo nie gotować bobu. Przed gotowaniem oczywiście warzywo dokładnie myjemy, zalewamy wodą i wsypujemy łyżeczkę cukru. Gdy woda zacznie wrzeć, można wsypać łyżeczkę soli. Młody bób gotujemy około 15 minut. Natomiast starszy nawet 30 minut. 

Bób w naszej kuchni

Zazwyczaj bób jemy jako przekąskę. Ugotowany z dodatkiem soli i cukru smakuje najlepiej. Jednak jak jeszcze możemy podać bób? Można ugotowany bób podsmażyć z czosnkiem i masłem na patelni. Do tego kromka świeżego pieczywa i pyszna przekąska jest gotowa. 

Warto też bób dodać do sałatek, zup i past na kanapki. Można przyrządzić smaczne kotlety z bobu i chrupiące placki. Bób sprawdzi się też jako składnik farszu do pierogów. Pisaliśmy o tym, jak przygotować pierogi z czereśniami. Podawaliśmy też przepis na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. 

bób
Fot. Canva/Proformabooks

Źródło: kuchnia.wp.pl