Czy można jeść bób ze skórką? Większość osób podaje złą odpowiedź
![bób](https://images.iberion.media/images/1920/bob_92e0e43dfb.jpg)
Trwa sezon na bób i smakosze tego warzywa chętnie się nim zajadają. Jednak tu pojawia się pytanie, czy trzeba obierać bób? Czy można jeść go ze skórką? Odpowiedź znajdziesz w naszym artykule.
Jedz bób dla smaku i zdrowia
Bób jest chętnie jedzonym warzywem. Już na straganach i bazarkach można kupić bób. Cena jest jeszcze dość wysoka, ale z biegiem czasu to warzywo będzie tanieć.
Należy pamiętać, że sezon na bób trwa do końca sierpnia. Warzywo jest smaczne i zdrowe. Zawiera żelazo, wapń, kwas foliowy i magnez. Bób jest też pełen witamin A, B i C.
Czy trzeba obierać bób? Wiele osób pozbywa się skórek. Jednak wszystko zależy od tego, czy mamy do czynienia z młodym, czy też ze starszym warzywem. Wszystkie szczegóły znajdziesz poniżej.
![bób](https://images.iberion.media/images/origin/bob_6069cc6701.jpg)
Czy trzeba obierać bób?
Skórka bobu pełna jest witamin, więc warto też ją jeść. Niewiele osób jest tego świadomych. Z drugiej jednak strony, gdy warzywo jest starsze, to skórka twardnieje. Wówczas nie powinniśmy jej spożywać.
Gdy ugotowaliśmy młody bób, to można zjeść go z łupinkami. Te dostarczą nam witamin A, B i C. Łupiny są jeszcze miękkie i smaczne. Natomiast w starszym warzywie nie będą już tak dobre.
Pamiętajmy też, by zbyt długo nie gotować bobu. Przed gotowaniem oczywiście warzywo dokładnie myjemy, zalewamy wodą i wsypujemy łyżeczkę cukru. Gdy woda zacznie wrzeć, można wsypać łyżeczkę soli. Młody bób gotujemy około 15 minut. Natomiast starszy nawet 30 minut.
Bób w naszej kuchni
Zazwyczaj bób jemy jako przekąskę. Ugotowany z dodatkiem soli i cukru smakuje najlepiej. Jednak jak jeszcze możemy podać bób? Można ugotowany bób podsmażyć z czosnkiem i masłem na patelni. Do tego kromka świeżego pieczywa i pyszna przekąska jest gotowa.
Warto też bób dodać do sałatek, zup i past na kanapki. Można przyrządzić smaczne kotlety z bobu i chrupiące placki. Bób sprawdzi się też jako składnik farszu do pierogów. Pisaliśmy o tym, jak przygotować pierogi z czereśniami. Podawaliśmy też przepis na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków.
![bób](https://images.iberion.media/images/origin/bob_6d8ffbebc8.jpg)
Źródło: kuchnia.wp.pl
![koperek](https://images.iberion.media/images/origin/koperek_cec39f4246.jpg)
![czosnek](https://images.iberion.media/images/origin/czosnek_3c375dd20a.jpg)
![bób](https://images.iberion.media/images/origin/bob_aec7371870.jpg)
![agrest](https://images.iberion.media/images/origin/agrest_52b6fc638d.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/67wy_YJJJD_Cmopl_H9_UT_Zr_Rz_Projekt_bez_tytulu_8_dd529dd757.jpg)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_8c21ed8c0f.jpg)
![Kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski_slaskie_3ddbf541d1.jpg)
![czosnek](https://images.iberion.media/images/origin/czosnek_3c375dd20a.jpg)
![maliny](https://images.iberion.media/images/origin/maliny_d3d1f67e26.jpg)
![panierowanie cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_a844a9f96b.jpg)
![kolacja z ziemniaków i boczku](https://images.iberion.media/images/origin/latwy_obiad_d7deea797c.jpg)
![leczo](https://images.iberion.media/images/origin/leczo_d1e128f33c.jpg)
![pieczarki](https://images.iberion.media/images/origin/pieczarki_049e9b62c4.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_54543001a6.jpg)
![zupa z wiśni](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_z_wisni_05a8654931.jpg)
![sałatka szwedzka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_szwedzka_254e20716b.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_8d9ebde672.jpg)
![obiad z szynki wieprzowej](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_z_szynki_wieprzowej_5794ee61ab.jpg)
![siemię lniane](https://images.iberion.media/images/origin/siemie_lniane_35c9ed809e.jpg)
![rosół w garnku](https://images.iberion.media/images/origin/rosol_04c8d27526.jpg)
![szuflada kuchenna i koper](https://images.iberion.media/images/origin/koper_bb0094fd74.jpg)
![gofr](https://images.iberion.media/images/origin/gofr_1eb805daec.jpg)
![mrówki na łyżeczce cukru](https://images.iberion.media/images/origin/mrowki1_6401f20125.jpg)
![herbata](https://images.iberion.media/images/origin/herbata1_d85b70a892.jpg)
![łyżki](https://images.iberion.media/images/origin/lyzki_2445309b87.jpg)
![mrożone jagody](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_0d2ff0015e.jpg)
![obieranie bobu](https://images.iberion.media/images/origin/obieranie_bobu_e416010ad8.jpg)
![Chwast](https://images.iberion.media/images/origin/Chwast_e995781be5.jpg)
![Ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_ce264850b8.jpg)
![Pory](https://images.iberion.media/images/origin/por_21e33ffbaa.jpg)
![Pietruszka](https://images.iberion.media/images/origin/pietruszka_2_ddd6897bd6.jpg)
![Czy jagody pomagają na biegunkę?](https://images.iberion.media/images/origin/1_50ccd478ee.jpg)
![ryba](https://images.iberion.media/images/origin/ryba_9cae706b8b.png)
![Ostrobok](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_06_24_T113752_629_6489f5d942.jpg)
![czereśnie](https://images.iberion.media/images/origin/z1_00e00d108c.jpg)