Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Robię go zamiast mięsa, a rodzina jest zachwycona. Takiego obiadu domagają się co piątek
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 28.06.2024 07:57

Robię go zamiast mięsa, a rodzina jest zachwycona. Takiego obiadu domagają się co piątek

kalafior
Fot. Canva/oksix

Co przyrządzisz na obiad na piątek? Jeśli brak ci pomysłu, to skorzystaj z mojego przepisu. Z nim podaję kalafior, który smakuje nawet lepiej, niż mięso. Wszystko dzięki lekkiej i puszystej panierce. Rodzina uwielbia to danie, dlatego w piątek trafia na nasz stół. 

Obiad na piątek, czyli kalafior w panierce

W piątek wiele osób jada ryby, naleśniki lub inne dania, które nie zawierają mięsa. Jednak ja stawiam na zupełnie inny obiad. Podaję kalafiora, ale nie przyrządzam ugotowanego i z bułką tartą. Korzystam z przepisu dzięki, któremu wychodzi danie niezwykle chrupiące i puszyste.

Jak uzyskuje taki efekt? Krótko go obgotowuje i robię ciasto, które trochę przypomina to naleśnikowe. Jednak wyjątkowym dodatkiem jest tu piwo. To właśnie ten składnik zapewnia wyjątkową chrupkość i puszystość kalafiorowi. Różyczki z kalafiora otacza złota panierka z ciasta. Poniżej znajdziesz przepis na to pyszne danie. 

kalafior
Fot. Canva/ Ravsky
To ciasto agrestowe jest prawdziwym przebojem sezonu. Spróbowałam raz, a teraz jem na okrągło

Jak zrobić kalafiora w cieście piwnym?

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 szklanka mąki
  • 2 szklanki piwa
  • 2 jajka
  • 2 łyżki octu
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • curry

Przygotowanie dania zacznij od przesiania mąki i połączenia jej z jajkami i piwem. Powinno powstać gładkie ciasto. Wsyp do niego przyprawy i wymieszaj. Następnie przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 30 minut. 

Kalafior umyj i podziel na różyczki. Wymocz go w wodzie z octem, odsącz i obgotuj przez 5 minut w osolonej wodzie. Następnie odcedź i zostaw do wystygnięcia. Różyczki kalafiora zanurzaj w cieście i smaż do gorącym oleju. Kalafior powinien uzyskać złoty kolor. Po usmażeniu wyjmij go na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

Kalafior chrupiący i pełen smaku

Tak przyrządzony kalafior jest doskonałym obiadem na piątek. Wyróżnia się niezwykłą chrupkością, wyrazistym smakiem, który możesz wzbogacić sosem jogurtowym, lub taki z dodatkiem czosnku. Kalafior w cieście piwnym możesz podawać na ciepło lub na zimno. Będzie smakował z pieczywem i surówką.

U mnie w domu takie danie trafia na stół bardzo niemal w każdy piątek. Chrupiący kalafior w apetycznej panierce nie ma sobie równych. Dlatego każdemu polecam ten przepis. Warto go wypróbować i robić kalafior inaczej niż zwykle. Pisaliśmy o tym, jak zrobić kluski śląskie z najsmaczniejszym sosem. Radziliśmy też z jakim warzywem połączyć czosnek, by zbić cholesterol. 

kalafior
Fot. Canva/ivanmateev

Źródło: pysznosci.pl