Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kroję cienko jabłka i układam je na cieście francuskim. Ten pyszny deser zasługuje na medal
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 28.06.2024 08:06

Kroję cienko jabłka i układam je na cieście francuskim. Ten pyszny deser zasługuje na medal

jabłka na cieście francuskim
Fot. YouTube/Appetizing.tv-Baking Recipes

Nie ma nic gorszego, niż spędzanie w kuchni długich godzin. Jest to szczególnie uciążliwe, kiedy temperatury za oknem sięgają zenitu. Co jednak zrobić, gdy z niema leje się żar, a rodzina i tak domaga się czegoś słodkiego? W takie dni z pomocą przychodzi mi poniższy przepis.

Idealny deser po obiedzie

Nieodłączną częścią każdego obiadu musi być deser. Jest wyśmienitym i słodkim uzupełnieniem pierwszego i drugiego dania. Nie musi być jednak czasochłonny ani wymagać wielu składników.  

Deser z poniższego przepisu zrobisz błyskawicznie. W dodatku nie wymaga on długiego trzymania w lodówce, aż będzie gotowy do jedzenia. Szybki, niedrogi i przede wszystkim przepyszne, czy można chcieć czegoś więcej? Jeśli chcesz poznać tę recepturę, koniecznie czytaj dalej.

obieranie.jpg
Fot. YouTube/Appetizing.tv-Baking Recipes
Robię go zamiast mięsa, a rodzina jest zachwycona. Takiego obiadu domagają się co piątek

Jabłka i ciasto musi być

Podstawowymi składnikami są jabłka oraz ciasto francuskie. Nie musisz robić go sama, wystarczy, że kupisz to w gotowe w rolce. Z nim zawsze się udaję. Dokładną listę ze wszystkimi produktami znajdziesz na liście poniżej. Podobny przepis znajduje się na kanale Appetizing.tv-Baking Recipes, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 3 jabłka
  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 40 g cukru
  • cynamon

Przepis na deser

Jabłka obierz, a następnie przekrój na pół i posiekaj je w cienkie plasterki. Pamiętaj, aby pozbyć się gniazd nasiennych. Rolkę ciasta francuskiego rozwiń. Na jego powierzchni, od strony krótszego boku, ułóż plasterki jabłka. Zrób to, jak na zdjęciu poniżej.

Jabłka obsyp cukrem. A następnie zacznij rolować ciasto od krótszego boku. Roladę pokrój na plastry o grubości około 2 centymetrów

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej pokrojone ciastka i obsyp je cynamonem. Piecz w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez 20 minut i gotowe. Sprawdź, jak zrobić polewę czekoladową oraz poznaj przepis na kotlety wielkanocne.

ukąłdanie jabłek.jpg
Fot. YouTube/Appetizing.tv-Baking Recipes