Kroję cienko jabłka i układam je na cieście francuskim. Ten pyszny deser zasługuje na medal
Nie ma nic gorszego, niż spędzanie w kuchni długich godzin. Jest to szczególnie uciążliwe, kiedy temperatury za oknem sięgają zenitu. Co jednak zrobić, gdy z niema leje się żar, a rodzina i tak domaga się czegoś słodkiego? W takie dni z pomocą przychodzi mi poniższy przepis.
Idealny deser po obiedzie
Nieodłączną częścią każdego obiadu musi być deser. Jest wyśmienitym i słodkim uzupełnieniem pierwszego i drugiego dania. Nie musi być jednak czasochłonny ani wymagać wielu składników.
Deser z poniższego przepisu zrobisz błyskawicznie. W dodatku nie wymaga on długiego trzymania w lodówce, aż będzie gotowy do jedzenia. Szybki, niedrogi i przede wszystkim przepyszne, czy można chcieć czegoś więcej? Jeśli chcesz poznać tę recepturę, koniecznie czytaj dalej.
Robię go zamiast mięsa, a rodzina jest zachwycona. Takiego obiadu domagają się co piątekJabłka i ciasto musi być
Podstawowymi składnikami są jabłka oraz ciasto francuskie. Nie musisz robić go sama, wystarczy, że kupisz to w gotowe w rolce. Z nim zawsze się udaję. Dokładną listę ze wszystkimi produktami znajdziesz na liście poniżej. Podobny przepis znajduje się na kanale Appetizing.tv-Baking Recipes, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.
Składniki:
- 3 jabłka
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 40 g cukru
- cynamon
Przepis na deser
Jabłka obierz, a następnie przekrój na pół i posiekaj je w cienkie plasterki. Pamiętaj, aby pozbyć się gniazd nasiennych. Rolkę ciasta francuskiego rozwiń. Na jego powierzchni, od strony krótszego boku, ułóż plasterki jabłka. Zrób to, jak na zdjęciu poniżej.
Jabłka obsyp cukrem. A następnie zacznij rolować ciasto od krótszego boku. Roladę pokrój na plastry o grubości około 2 centymetrów.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej pokrojone ciastka i obsyp je cynamonem. Piecz w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez 20 minut i gotowe. Sprawdź, jak zrobić polewę czekoladową oraz poznaj przepis na kotlety wielkanocne.