Strzelczyk wziął pieczarki i pokazał na co go stać. Zrobił wyżerkę dla całej rodziny
Pieczeń z pieczarek jest znakomitym pomysłem na smakowity posiłek dla całej rodziny. Zaproponowany przez Tomasza Strzelczyka przysmak jest tani, smakowity i niesamowicie aromatyczny, a nie ma w nim ani grama mięsa. Posmakuje nawet wybrednym.
Wegetariańskie dania wcale nie są mniej smaczne od mięsnych. Tomasz Strzelczyk dowiódł tego, przyrządzając smakowitą pieczeń z pieczarek, w której wykorzystał niemal same produkty roślinne. Warto przetestować jego prosty patent na tanie i niesamowicie aromatyczne danie.
Przepis na pieczeń z pieczarek Tomasza Strzelczyka
Składniki:
-
1 kg drobnych pieczarek
-
1 większa marchewka
-
2 cebule średniej wielkości
-
3 ząbki czosnku
-
3 duże jaja
-
2 kajzerki
-
mleko
-
około 35 g kaszy manny
-
niewielka porcja świeżego tymianku
-
natka pietruszki i koperek wedle uznania
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy oraz masło do smażenia
Jak zrobić pieczeń z pieczarek? Tomasz Strzelczyk pokazał patent na tani posiłek
Zaczynamy zalania bułek mlekiem. Odstawiamy je, by zmiękły. Cebule obieramy i siekamy, a pieczarki oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę myjemy, usuwamy z niej skórkę i ścieramy na tarce o większych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy porcję oleju i masła, najlepiej klarowanego. Partiami wrzucamy na zmianę grzyby i cebulę. Chcemy, aby się podsmażały, a nie dusiły, więc ustawiamy moc palnika na dużą. Od czasu do czasu zawartość patelni mieszamy, by nie przywarła.
W trakcie smażenia wrzucamy tymianek. Gdy już wszystkie pieczarki będą zredukowane, a cebula mięciutka, wrzucamy marchewkę. Po około 3 minutach dodajemy jeszcze posiekany czosnek i kontynuujemy smażenie do 2 minut. Masę przenosimy do dużej miski i studzimy.
Dodajemy odciśnięte z nadmiaru płynu kajzerki, kaszę mannę oraz 2 jajka. Wrzucamy również posiekany koperek i natkę pietruszki. Składniki starannie łączymy , a na koniec doprawiamy masę solą oraz pieprzem.
Przenosimy ją do naczynia żaroodpornego i smarujemy wierzch pozostałym jajkiem, uprzednio rozmąconym przy pomocy widelca. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Po upływie 35-40 minut, pieczeń z pieczarek powinna już być gotowa. Studzimy ja i wyjmujemy z formy. Serwujemy na ciepło lub na zimno.
Na naszej stronie znajdziecie inne znakomite przepisy Tomasza Strzelczyka. Szczególnie polecamy wyśmienity schab pieczony z dodatkiem jabłka . Być może skusi was też sprawdzony patent na pyszne roladki z kurczaka .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zamień mąkę na inny składnik. Biszkopt wyjdzie jeszcze lepszy
-
Gessler wskazała najczęstszy błąd przy robieniu krokietów. Popełniamy go nagminnie
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: YT/ Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA