Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk wziął pieczarki i pokazał na co go stać. Zrobił wyżerkę dla całej rodziny
Screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk wziął pieczarki i pokazał na co go stać. Zrobił wyżerkę dla całej rodziny

10 stycznia 2023

Pieczeń z pieczarek jest znakomitym pomysłem na smakowity posiłek dla całej rodziny. Zaproponowany przez Tomasza Strzelczyka przysmak jest tani, smakowity i niesamowicie aromatyczny, a nie ma w nim ani grama mięsa. Posmakuje nawet wybrednym.

Wegetariańskie dania wcale nie są mniej smaczne od mięsnych. Tomasz Strzelczyk dowiódł tego, przyrządzając smakowitą pieczeń z pieczarek, w której wykorzystał niemal same produkty roślinne. Warto przetestować jego prosty patent na tanie i niesamowicie aromatyczne danie.

Przepis na pieczeń z pieczarek Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 kg drobnych pieczarek

  • 1 większa marchewka

  • 2 cebule średniej wielkości

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 duże jaja

  • 2 kajzerki

  • mleko

  • około 35 g kaszy manny

  • niewielka porcja świeżego tymianku

  • natka pietruszki i koperek wedle uznania

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy oraz masło do smażenia

Jak zrobić pieczeń z pieczarek? Tomasz Strzelczyk pokazał patent na tani posiłek

Zaczynamy zalania bułek mlekiem. Odstawiamy je, by zmiękły. Cebule obieramy i siekamy, a pieczarki oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę myjemy, usuwamy z niej skórkę i ścieramy na tarce o większych oczkach.

Na patelni rozgrzewamy porcję oleju i masła, najlepiej klarowanego. Partiami wrzucamy na zmianę grzyby i cebulę. Chcemy, aby się podsmażały, a nie dusiły, więc ustawiamy moc palnika na dużą. Od czasu do czasu zawartość patelni mieszamy, by nie przywarła.

W trakcie smażenia wrzucamy tymianek. Gdy już wszystkie pieczarki będą zredukowane, a cebula mięciutka, wrzucamy marchewkę. Po około 3 minutach dodajemy jeszcze posiekany czosnek i kontynuujemy smażenie do 2 minut. Masę przenosimy do dużej miski i studzimy.

Dodajemy odciśnięte z nadmiaru płynu kajzerki, kaszę mannę oraz 2 jajka. Wrzucamy również posiekany koperek i natkę pietruszki. Składniki starannie łączymy , a na koniec doprawiamy masę solą oraz pieprzem.

Przenosimy ją do naczynia żaroodpornego i smarujemy wierzch pozostałym jajkiem, uprzednio rozmąconym przy pomocy widelca. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Po upływie 35-40 minut, pieczeń z pieczarek powinna już być gotowa. Studzimy ja i wyjmujemy z formy. Serwujemy na ciepło lub na zimno.

Na naszej stronie znajdziecie inne znakomite przepisy Tomasza Strzelczyka. Szczególnie polecamy wyśmienity schab pieczony z dodatkiem jabłka . Być może skusi was też sprawdzony patent na pyszne roladki z kurczaka .

Pieczeń z pieczarek Tomasza Strzelczyka jest znakomita
canva/VeganSenses

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YT/ Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy