Smakosze.pl Przepisy Wprost stworzone na śniadanie jajeczne babeczki z warzywami
canva/Azurita

Wprost stworzone na śniadanie jajeczne babeczki z warzywami

19 stycznia 2022

Wytrawne babeczki jajeczne są efektowną i pyszną formą śniadaniowych omletów. Wystarczy trochę warzyw - na przykład tych, które zostały z przygotowania sałatki — by śniadanie nabrało wyjątkowego charakteru. Ciepły posiłek tuż po obudzeniu będzie idealnym pomysłem na zimowy weekendowy poranek. Skusicie się?

Zaletą tego pysznego pomysłu jest to, że do przygotowania babeczek można wykorzystać dowolne warzywa — zawsze wyjdzie pysznie. Zerknijcie zatem, co zostało wam w lodówce i zrobicie własną wersję tego przysmaku, poniższe składniki, traktując jako inspirację, albo od razu nastawcie się, że warzywa użyjecie do kolejnego posiłku.

Z brokuła zrobicie tę pyszną jajecznicę , a papryka i cebula będą doskonałe jako składnik tostów na kolację . Dobrym pomysłem będzie też zrobienie podwójnej ilości tych pysznych zapiekanych jaj. Nic się nie zmarnuje.

Przepis na wyborne śniadaniowe babeczki

Z podanych proporcji przygotujecie 6 babeczek

Składniki:

  • 4 jaja

  • pół sporej czerwonej papryki

  • pół średniej cebuli

  • 10 niewielkich różyczek brokułów

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • szczypiorek

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Warzywa myjemy, cebulę obieramy. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Różyczki brokułów dzielimy na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i szklimy na nim cebulę. W miseczce roztrzepujemy jaja, a następnie dodajemy do nich pozostałe składniki. Doprawiamy masę solą i pieprzem.

Silikonową formę do muffinów smarujemy pozostałą łyżką oleju i przekładamy do niej masę. Babeczki nieco urosną, więc nie napełniamy ich po brzeg. Pieczemy przez 20 minut. Podajemy na ciepło posypane posiekanym szczypiorkiem.

Wskazówka: jeżeli chcemy, do masy możemy dodać ulubioną szynkę. Kroimy ją w kostkę i dodajemy do masy wraz z warzywami. Możemy ją również podsmażyć wraz z cebulką.

Muffiny jajeczne zachwycają wyglądem i cudownie smakują
Muffiny jajeczne zachwycają wyglądem i cudownie smakują

Źródło zdjęcia: canva/nata_vkusidey

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy