Smakosze.pl Przepisy Surówka witaminowa z kiszonej kapusty z dodatkiem kurkumy. Słoneczna porcja zdrowia
canva/zia_shusha, Getty Images

Surówka witaminowa z kiszonej kapusty z dodatkiem kurkumy. Słoneczna porcja zdrowia

5 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Kiszona kapusta pojawia się na naszych stołach stosunkowo często - głównie przez doskonałe właściwości i pyszny smak. Jeśli jesteś jej ogromnym fanem, prezentujemy witaminową surówkę z kiszoną kapustą oraz kurkumą. Dodatek przyprawy nadaje całości słonecznej świeżości, a także zwiększa jej pozytywne działanie.

Surówka z kiszonej kapusty może zostać podana do klasycznego polskiego obiadu, czyli zwykłych kotletów z ziemniakami. Najlepiej jednak współgra ze smażoną w panierce rybą -kwaśna surówka znacznie podbija jej smak.

Obecnie, gdy za oknem jeszcze panuje zimowa aura, potężna dawka witamin jest jak najbardziej wskazana. Surówka witaminowa z kurkumą i kiszoną kapustą jest idealnym sposobem na podanie do stołu nie tylko zdrowego dodatku, lecz przede wszystkim wyjątkowo smacznego.

Przepis na surówkę z kiszoną kapustą

Składniki:

  • 400 g kiszonej kapusty

  • 1 marchewka

  • 2 łyżeczki miodu

  • pół łyżeczki kurkumy

  • 1 łyżeczka kminku

  • 1 łyżka oliwy

  • 1 łyżeczka curry

  • garść świeżej natki pietruszki

  • pieprz

Zacznij od umycia i obrania marchewki. Zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach i wrzuć do miski. Kapustę odsącz z nadmiaru soku (nie chcemy w końcu, aby surówka "pływała") i pokrój ją na mniejsze kawałki.

Do marchewki dodaj kapustę i delikatnie przemieszaj. Kminek w nasionach wsyp do moździerza kuchennego i utrzyj go na pył. Dopraw kminkiem kapustę, dodaj do niej również świeżo mielony pieprz i curry.

Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą, posiekaj i dodaj do reszty produktów. Wymieszaj miód z olejem, dodaj do nich wszystkie pozostałe przyprawy i zalej nimi surówkę. Schowaj ją do lodówki na 15 minut. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić białą kiełbasę pieczoną z cebulą. Ten tekst wyjaśnia sposób na zupę ogórkową z nietypowym dodatkiem jajka na twardo.

Kiszona kapusta

Źródło zdjęcia: canva/zia_shusha, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: agnieszkamaciag

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy