Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Surówka z cykorii i jabłka
Kopeć Dorota
Kopeć Dorota 27.04.2021 02:00

Surówka z cykorii i jabłka

Surówka z cykorii i jabłka
pixabay.com

Surówka z cykorii i jabłka jest niezwykle zdrową propozycją i pysznym dodatkiem do dań obiadowych. O walorach zdrowotnych jabłka nie musimy nikomu mówić, jednak warto wspomnieć o tym, co dobrego dla naszego organizmu robi cykoria. Cykoria dostarcza nam przede wszystkim witamin z grupy B, a także witamin A, E i K. Jest również bogata w wapń, magnez, fosfor, żelazo oraz potas. W jej skład wchodzi także błonnik, który wpływa zbawiennie na nasz układ trawienny. Regularne spożywanie cykorii pozwoli na spowolnienie procesów starzenia się skóry i całego organizmu. Warzywo to poprawia także wzrok oraz polepsza koloryt naszej skóry. Warto więc włączyć je do swojej diety.

Surówka z cykorii i jabłka.

Składniki:

  • 3 cykorie

  • 1 pęczek szczypioru

  • 2 jabłka

  • 1 cytryna

  • 50 gramów orzechów włoskich

  • 1 łyżka stołowa octu jabłkowego

  • 150 mililitrów śmietany 30% (gęstej)

  • 1 łyżeczka musztardy

  • ·przyprawy: sól, pieprz (do smaku).

Przygotowanie:

Przyrządzenie surówki z cykorii i jabłka zaczynamy od dokładnego umycia warzyw i owoców. Płuczemy więc zarówno cykorie, jak i jabłka. Cykorie suszymy, natomiast jabłka wycieramy.

Z cykorii wykrawamy głąby oraz kilka zewnętrznych liści (jeśli są brzydkie lub uszkodzone). Zdrowe liście siekamy na średniej wielkości kawałki. Nie muszą być równe.

Jabłka natomiast tniemy w ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne, po czym kroimy w niewielką kostkę.

W tym momencie przyda nam się nieco soku z cytryny. Wyciskamy go więc i polewamy nim kostki jabłek, aby owoce nie ściemniały.

Kolejny krok stanowi posiekanie orzechów. Powinny być pocięte na niewielkie fragmenty.

Posiekane orzechy należy wrzucić na suchą patelnię i delikatnie zrumienić. Pilnujmy, aby nie zaczęły się przypalać. Następnie należy je zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia.

Jednym z ostatnich etapów przygotowywania surówki z cykorii i jabłka jest przyrządzenie pysznego sosu. W tym celu mieszamy ze sobą ocet, śmietanę, musztardę oraz sól i pieprz. Umieszczamy wszystkie te składniki w misce, a następnie miksujemy przez kilka minut. Zależy nam na tym, aby sos był gęsty, ale jednocześnie puszysty.

Następnie łączymy ze sobą wszystkie składniki surówki. Jabłka i cykorie wrzucamy do miski, w której surówka będzie podawana. Całość polewamy sosem i dokładnie mieszamy, aby wszystkie smaki mogły się przeniknąć i dobrze połączyć.

Gotową surówkę posypujemy przyprażonymi orzechami włoskimi.

Na koniec szatkujemy szczypior i dorzucamy go na wierzch surówki.

Surówkę podajemy na zimno.

Surówka z cykorii i jabłka z marchewką i porem.

Składniki:

  • cykorie

  • ·½ pora

  • 1 marchewka

  • 2 jabłka

  • 1 pęczek szczypioru

  • 1 łyżka stołowa soku z cytryny

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • przyprawy: sól, pieprz (do smaku), ½ łyżeczki cukru.

Przygotowanie:

Podobnie jak w przypadku poprzedniego przepisu na surówkę, pierwszym krokiem jest dokładne umycie wszystkich warzyw i owoców. Kiedy będą już czyste i suche, możemy przystąpić go właściwego przyrządzania surówki.

Z cykorii wycinamy głąby, usuwamy brzydkie liście, a resztę kroimy na mniejsze fragmenty.

Następnie kroimy por. Jego kawałki powinny być niewielkie.

Marchewkę obieramy i ścieramy na małych oczkach na tarce.

Jabłka również obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i także ścieramy na małych oczkach.

Szczypior także musi zostać posiekany. Pamiętajmy, aby go wcześniej opłukać.

Wszystkie pokrojone składniki umieszczamy w misce, w której ma być podana surówka.

Całość solimy, cukrzymy oraz posypujemy pieprzem. Zalewamy sokiem z cytryny i oliwą.

Delikatnie mieszamy surówkę. Podajemy na zimno.

Smacznego!

Tagi: