Gessler pokazała jak robi świąteczne śledzie. Oprócz oleju i cebuli stawia na wyjątkowy sos
Świąteczne śledzie w majonezie będą o niebo lepsze niż klasyk z cebulką. Magda Gessler zaprezentowała sposób na niezwykle aromatyczną wersję rybnej potrawy. Oprócz wyrazistego warzywa i oleju dodaje pyszny sos na bazie jajecznego miksu, który znakomicie podkreśla smak filetów śledziowych. Musicie spróbować.
Szukacie smacznego pomysłu na nietypowe śledzie wigilijne? Kremowy sos na bazie majonezu z dodatkiem pełnych charakteru anchovies idealnie pasuje do delikatnego mięsa matiasów. Koniecznie przetestujcie — propozycja gwiazdy Kuchennych Rewolucji ma szansę skraść wasze serca.
Przepis na świąteczne śledzie w majonezie Magdy Gessler
Składniki:
-
500 g śledzi matiasów w oleju
-
3 jabłka o winnym smaku
-
2 średnie białe cebule
-
woda
-
ocet jabłkowy
-
biały pieprz w ilości do smaku
Składniki na sos:
-
400 g domowego majonezu
-
25 g musztardy rosyjskiej
-
10 ml octu spirytusowego
-
pół filetu śledziowego
-
4 sztuki anchovies
-
30 g śmietany 36%
-
liście laurowe
-
ziele angielskie
-
10 g cukru
Jak zrobić świąteczne śledzie w majonezie? Magda Gessler zdradziła przepis
Jabłka oczyszczamy, kroimy w ósemki i marynujemy w wodzie z octem jabłkowym. Cebulę pozbawiamy łupiny i kroimy w piórka. Filety śledziowe przecinamy na pół, przenosimy je do miski.
Dodajemy cebulę, odsączone jabłka i przygotowany według poniższego przepisu sos. Wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie serwujemy oprószone białym pieprzem wraz z ziemniakami w mundurkach.
Jak zrobić sos do świątecznych śledzi?
Śmietanę marynujemy z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Majonez wrzucamy do wysokiej miski. Dodajemy kawałek śledzia, anchovies, musztardę oraz ocet. Całość blendujemy na gładką masę. Łączymy z pozbawioną przypraw śmietaną i cukrem. Starannie mieszamy.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne śledzie. Szczególnie polecamy nietuzinkową wersję w curry . Być może też spodoba wam się sałatka rybna z dodatkiem buraka .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kultowa surówka colesław wyjdzie lepiej niż z restauracji. Wszystko za sprawą 1 dodatku
-
Zapomnij o ryżu. Inny dodatek do farszu na gołąbki sprawdza się 100 razy lepiej
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: YT/ Magda Gessler