Sypię do kawy i nie martwię się o odporność i trawienie. Żałuję, że tak późno poznałam ten patent
Kawa z dodatkami nie musi być słodką bombą kaloryczną. Z pomocą jednej przyprawy napar stanie się jeszcze zdrowszy, a korzyści z jego wypicia będą ogromne. Szkoda, że dopiero niedawno poznałam ten przepis.
Pyszne latte z dodatkiem
Czarna kawa ma wiele zalet. Eksperci od żywienia zgodnie twierdzą, że niewielkie ilości mogą korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie. Niektórzy jednak preferują mleczne napoje na bazie naparu z pobudzających ziaren.
Choć zawsze byłam przeciwna „psuciu” smaku kawy nabiałem, na wersję poprawiającą trawienie i odporność musiałam się skusić. Oprócz mleka, a w moim przypadku napoju sojowego, dodałam jeszcze jeden składnik. Efekt był oszałamiający.
Ten przepis na sałatkę mam od cioci. W tym roku podam ją na AndrzejkiProsty przepis na kawę z kurkumą
Korzeń kurkumy słynie ze skutecznego zwalczania stanów zapalnych oraz utrzymaniu serca i mózgu w zdrowiu. Wyrazista w smaku przyprawa zawiera też znaczne ilości przeciwutleniaczy i łagodzi objawy zgagi.
Dodanie jej do kawy z mlekiem — a trzeba tak postąpić, bo tłuszcz znacznie ułatwi wchłanianie zawartych w korzeniu dobroczynnych substancji — będzie strzałem w dziesiątkę. Wykonanie takiego napoju jest banalne. Musicie spróbować.
Składniki:
- 250 ml zaparzonej czarnej kawy
- 125 ml mleka lub napoju roślinnego
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- odrobina cukru, erytrytolu lub stewii (opcjonalnie)
- szczypta pieprzu
Nie pomijajcie cynamonu, imbiru i pieprzu — one dodatkowo wzmocnią rozgrzewające działanie naparu i usprawnią wchłanianie zawartej w brudzącym ręce korzeniu kurkuminy. Bez obaw — my użyjemy jego sproszkowanej wersji, więc przygotowanie przebiegnie gładko. Instrukcję znajdziecie poniżej.
Jak zrobić mleczną kawę z kurkumą?
Zaczynam od zaparzenia czarnej kawy. W tym celu można wykorzystać kawiarkę lub ekspres. Ja częściej stawiam na metodę przelewową — pisałam o niej więcej w tym artykule.
W osobnym naczyniu metodę podgrzewam mleko lub napój sojowy ze wszystkimi przyprawami. Ciepłą mieszankę spieniam i dolewam do przelanej do wysokiej szklanki kawy. Słodzę.
Jak podać dobroczynną kawę latte?
Napar dobrze jest wypić na ciepło. Z tego względu nie polecam słodzenia go miodem, choć oczywiście można. Inne dodatki będą zbędne.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na pyszne kawy. Sprawdźcie jak zrobić kultową pumpkin spice latte — dynię do przygotowania syropu wciąż jeszcze można kupić. Być może skusi was też kawa z koglem-moglem.