Smakosze.pl

canva/carlosalvarez

Sypię do kawy i nie martwię się o odporność i trawienie. Żałuję, że tak późno poznałam ten patent

19 Listopada 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kawa z dodatkami nie musi być słodką bombą kaloryczną. Z pomocą jednej przyprawy napar stanie się jeszcze zdrowszy, a korzyści z jego wypicia będą ogromne. Szkoda, że dopiero niedawno poznałam ten przepis.
 

Pyszne latte z dodatkiem

Czarna kawa ma wiele zalet. Eksperci od żywienia zgodnie twierdzą, że niewielkie ilości mogą korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie. Niektórzy jednak preferują mleczne napoje na bazie naparu z pobudzających ziaren.

Choć zawsze byłam przeciwna „psuciu” smaku kawy nabiałem, na wersję poprawiającą trawienie i odporność musiałam się skusić. Oprócz mleka, a w moim przypadku napoju sojowego, dodałam jeszcze jeden składnik. Efekt był oszałamiający.

Kawa na zdrowie.jpg
canva/Alehandra13, Pixabay
Sałatka warstwowa

Ten przepis na sałatkę mam od cioci. W tym roku podam ją na Andrzejki

CZYTAJ DALEJ

Prosty przepis na kawę z kurkumą

Korzeń kurkumy słynie ze skutecznego zwalczania stanów zapalnych oraz utrzymaniu serca i mózgu w zdrowiu. Wyrazista w smaku przyprawa zawiera też znaczne ilości przeciwutleniaczy i łagodzi objawy zgagi.

Dodanie jej do kawy z mlekiem — a trzeba tak postąpić, bo tłuszcz znacznie ułatwi wchłanianie zawartych w korzeniu dobroczynnych substancji — będzie strzałem w dziesiątkę. Wykonanie takiego napoju jest banalne. Musicie spróbować.

Składniki:

  • 250 ml zaparzonej czarnej kawy
  • 125 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • odrobina cukru, erytrytolu lub stewii (opcjonalnie)
  • szczypta pieprzu

Nie pomijajcie cynamonu, imbiru i pieprzu — one dodatkowo wzmocnią rozgrzewające działanie naparu i usprawnią wchłanianie zawartej w brudzącym ręce korzeniu kurkuminy. Bez obaw — my użyjemy jego sproszkowanej wersji, więc przygotowanie przebiegnie gładko. Instrukcję znajdziecie poniżej.

Jak zrobić mleczną kawę z kurkumą?

Zaczynam od zaparzenia czarnej kawy. W tym celu można wykorzystać kawiarkę lub ekspres. Ja częściej stawiam na metodę przelewową — pisałam o niej więcej w tym artykule .

W osobnym naczyniu metodę podgrzewam mleko lub napój sojowy ze wszystkimi przyprawami. Ciepłą mieszankę spieniam i dolewam do przelanej do wysokiej szklanki kawy. Słodzę.

Jak podać dobroczynną kawę latte?

Napar dobrze jest wypić na ciepło. Z tego względu nie polecam słodzenia go miodem, choć oczywiście można. Inne dodatki będą zbędne.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na pyszne kawy. Sprawdźcie jak zrobić kultową pumpkin spice latte — dynię do przygotowania syropu wciąż jeszcze można kupić. Być może skusi was też kawa z koglem-moglem .

Mleko ryżowe do kawy.jpg
canva/etorres69
Poznaj najlepszą czekoladę w Polsce. Wielki test Smakoszy

Poznaj najlepszą czekoladę w Polsce. Wielki test Smakoszy

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >