Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim
pixabay.com

Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim

Kiedy sezon na szparagi trwa w najlepsze koniecznie przygotuj je w wersji śniadaniowej – z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim. To sezonowe warzywo pojawia się na krótko, więc trzeba korzystać z niego jak najczęściej.

Kiedy sezon na szparagi trwa w najlepsze koniecznie przygotuj je w wersji śniadaniowej – z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim. To sezonowe warzywo pojawia się na krótko, więc trzeba korzystać z niego jak najczęściej.

Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim to najbardziej znane połączenie. Szparagi są chrupiące, z jajka po rozkrojeniu wypływa gorące żółtko, a całość uzupełnia lekko kwaśny, kremowy sos holenderski. Aby danie było bardziej sycące, polecamy podawać je w towarzystwie świeżego pieczywa posmarowane masłem.

Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim to danie, które wielu uważa za trudne do przygotowania i bardzo kłopotliwe. Jest w tym trochę racji, ponieważ szparagi można przegotować, sos zważyć, a jajko w koszulce zepsuć, jednak warto próbować! Danie to wymaga sporego skupienia, dobrej organizacji pracy, a przede wszystkim trzymania się kilku ważnych wskazówek, aby wyszło wyśmienicie. Efekt rekompensuje czas spędzony w kuchni. Na szczęście potrawę przyrządzisz już w 30 minut. To idealna opcja na przystawkę lub śniadanie weekendowe, szczególnie wtedy, gdy chcesz zaimponować swojej drugiej połówce.

Aby potrawa wyszła wyśmienicie wyjmij wcześniej jajka z lodówki. Powinny one osiągnąć temperaturę pokojową. To umożliwi przygotowanie aksamitnego sosu holenderskiego oraz jajka w koszulce, które będzie ugotowane w punkt. Jeśli za pierwszym razem któryś z elementów Ci nie wyjdzie, nie przejmuj się tym i spróbuj jeszcze raz! Ta potrawa jest wyzwaniem nie tylko dla amatorów, ale i profesjonalnych kucharzy.

Składniki na szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim, 2 porcje:

  • 8 szt. szparagów
  • 2 jajka
  • 10 ml octu
  • 2 porcje sosu holenderskiego
  • pokrojony na drobno szczypiorek.

Składniki na sos holenderski, 4 porcje:

  • 2 ciepłe żółtka
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • przyprawy: sól, biały pieprz (ewentualnie można zamienić na czarny).

Dodatkowo do podania:

  • - chrupiące pieczywo
  • - masło
  • - przyprawy: sól, pieprz.

Sposób przygotowania szparagów z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim:

Rozpocznij od przygotowania szparagów. Najlepiej użyć odmiany zielonej, ale można użyć też białych. Zielone szparagi pozbawić zdrewniałych końcówek. Można je odłamać chwytając za górę i dół po czym odgiąć, a warzywa złamią się w odpowiednim miejscu. Opcjonalnie, aby odrzucić ich jak najmniej, można po prostu odciąć zdrewniałe końcówki. Tak samo postępuj z białą odmianą, ale pamiętaj, że te szparagi należy wcześniej obrać.

Przygotowane szparagi opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i ugotuj na parze w dedykowanym do tego urządzeniu. Jeśli takiego nie posiadasz to możesz użyć zwykłego garnka, zagotować w nim wodę, a szparagi umieścić je w koszyczku lub na sitku. Pamiętaj, że szparagi nie mogą dotykać wody – ugotować mają się wyłącznie dzięki parze. Po około 5 minutach warzywa będą gotowe. Wyjmij je i przekrój wzdłuż na połowy.

W wysokim garnku zagotuj wodę na jajka.

Następnie (lub w trakcie gotowania szparagów) zabierz się za sos holenderski. W rondelku umieść masło, rozpuść je i podgrzej. Następnie zbierz pianę. Rozdziel żółtka od białek. Żółtka ubij na pianę rózgą, dodając po trochu soku z cytryny, soli i pieprzu. Pamiętaj, że sos ma być delikatny w smaku, więc nie jest wskazane używanie dużej ilości przypraw. Kiedy składniki będą miały kremową konsystencję, zacznij stopniowo dodawać gorące masło. Ubijaj energicznym ruchem, aby żółtko się nie ścięło. Kontynuuj tak długo, aż sos stanie się gęsty i puszysty.

Czas na przygotowanie jajek w koszulce. Palnik pod wrzątkiem zmniejsz do minimum, dodaj ocet i zamieszaj płyn tworząc wirek. Jako wybij do miski, a następnie pewnym ruchem wlej do zamieszanego wrzątku. Białko powinno opleść żółtko. Gotuj jajko w ten sposób przez około 2,5 minuty, a następnie wyjmij łyżką cedzakową i odłóż na talerz. To samo zrób z drugim jajkiem.

Możesz przystąpić do składania potrawy. Pieczywo posmaruj masłem, połóż na nim szparagi, na to wyłóż jajko i posyp je solą i pieprzem. Potrawę polej sosem holenderskim i posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Następny artykuł