Ta sałatka z kapusty robi furorę w moim domu. Gości zaskakują 2 niecodzienne dodatki
Mało jest w polskiej kuchni bardziej tradycyjnych dań niż surówka na bazie kapusty. Ale są składniki, które potrafią podkręcić ich smak. Poniżej prezentujemy przepis wzbogacony pomysłowymi dodatkami. Ich nazwy zdradzamy poniżej.
Tradycyjna surówka z kapusty
Kapuściane cuda nieodmiennie świętą tryumfy w naszych domach . Kiedyś kapustę szatkowało się na specjalnym narzędziu. Kiedy nasze kuchnie skurczyły się do swojej miejskiej formy. Przeważnie po prostu kroimy warzywo na cienkie plasterki nożem .
Potem wystarczy już dodać kilka dodatków i lekko przyprawić. Pyszna, bogata w białko sałatka, źródło cennych składników odżywczych, jest gotowa do podania . Dzięki poniższemu przepisowi odkryjesz to warzywo na nowo .
Sałatka z kapusty z niecodziennymi dodatkami
Żeby jednak nie smakowała zawsze tak samo , warto poeksperymentować z dodatkami. Zwłaszcza takimi, które dodadzą wyrazu i charakteru naszej mieszance. W naszym przypadku jest to feta oraz czarne oliwki . To połączenie smaków nie może się nie udać.
Składniki
- Główka białej kapusty
- 200 g sera feta
- 200 g czarnych oliwek bez pestek
- Pęczek dymki
- Mała szalotka lub pół cebuli
- 200 ml oliwy
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka miodu
- 4-5 gałązek koperku
- Sól, pieprz
Surówka z kapusty z fetą – przygotowanie
Kapustę drobno kroimy nożem. Fetę kruszymy w palcach i dodajemy do miski z kapustą. Cebulę kroimy w kosteczkę, a dymkę siekamy i również wrzucamy do miski . Dorzucamy też odsączone z zalewy i pokrojone oliwki .
Składniki sosu: oliwę, ocet i miód, umieszczamy w słoiku . Dodajemy posiekany koperek, zamykamy słoik i intensywnie wstrząsamy. Kiedy składniki przemieszają się, doprawiamy do smaku i mieszamy jeszcze raz . Zalewamy surówkę sosem przed podaniem.
Ta efektowna sałatka będzie w sam raz na sylwestra . Nie przegap naszego pysznego sposobu na słoninę .