Smakosze.pl Przepisy Ta sałatka z kapusty robi furorę w moim domu. Gości zaskakują 2 niecodzienne dodatki
Canva / vinicef

Ta sałatka z kapusty robi furorę w moim domu. Gości zaskakują 2 niecodzienne dodatki

30 grudnia 2023

Mało jest w polskiej kuchni bardziej tradycyjnych dań niż surówka na bazie kapusty. Ale są składniki, które potrafią podkręcić ich smak. Poniżej prezentujemy przepis wzbogacony pomysłowymi dodatkami. Ich nazwy zdradzamy poniżej.

Tradycyjna surówka z kapusty

Kapuściane cuda nieodmiennie świętą tryumfy w naszych domach . Kiedyś kapustę szatkowało się na specjalnym narzędziu. Kiedy nasze kuchnie skurczyły się do swojej miejskiej formy. Przeważnie po prostu kroimy warzywo na cienkie plasterki nożem .

Potem wystarczy już dodać kilka dodatków i lekko przyprawić. Pyszna, bogata w białko sałatka, źródło cennych składników odżywczych, jest gotowa do podania . Dzięki poniższemu przepisowi odkryjesz to warzywo na nowo .

Projekt bez nazwy-45.jpg
fot. Canva
Z kilku tanich produktów robię najlepszą zapiekankę. Podstawą jest składnik, na który większość by nie wpadła

Sałatka z kapusty z niecodziennymi dodatkami

Żeby jednak nie smakowała zawsze tak samo , warto poeksperymentować z dodatkami. Zwłaszcza takimi, które dodadzą wyrazu i charakteru naszej mieszance. W naszym przypadku jest to feta oraz czarne oliwki . To połączenie smaków nie może się nie udać.

Składniki

  • Główka białej kapusty
  • 200 g sera feta
  • 200 g czarnych oliwek bez pestek
  • Pęczek dymki
  • Mała szalotka lub pół cebuli
  • 200 ml oliwy
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4-5 gałązek koperku
  • Sól, pieprz

Surówka z kapusty z fetą – przygotowanie

Kapustę drobno kroimy nożem. Fetę kruszymy w palcach i dodajemy do miski z kapustą. Cebulę kroimy w kosteczkę, a dymkę siekamy i również wrzucamy do miski . Dorzucamy też odsączone z zalewy i pokrojone oliwki .

Składniki sosu: oliwę, ocet i miód, umieszczamy w słoiku . Dodajemy posiekany koperek, zamykamy słoik i intensywnie wstrząsamy. Kiedy składniki przemieszają się, doprawiamy do smaku i mieszamy jeszcze raz . Zalewamy surówkę sosem przed podaniem.

Ta efektowna sałatka będzie w sam raz na sylwestra . Nie przegap naszego pysznego sposobu na słoninę .

feta i oliwki.jpg
Canva / pixelshot
Wkładam wafle do wrzątku, po chwili mam pyszny deser. Wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni
Moje leniwe wychodzą obłędnie mięciutkie. Z twardymi kluskami pożegnałam się, gdy przestałam popełniać ten błąd
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy