Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Taką sałatkę podam w tym roku na sylwestra. Bije na głowę nawet hitowego gyrosa
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 30.12.2023 11:31

Taką sałatkę podam w tym roku na sylwestra. Bije na głowę nawet hitowego gyrosa

Sałatka z nachosami
fot. youtube.com/@MajkelGotuje

Ta efektowna warstwowa sałatka to coś znanego i coś nowego w jednym. Warto przygotować ją na każdą imprezę, kiedy chcemy być wśród gości zamiast w kuchni, ale jednocześnie, by goście nie czuli się głodni. Z tym prostym przepisem na pewno się uda.

Efektowna sałatka warstwowa

Sycące sałatki to podstawa każdej udanej imprezy. Dzięki tym daniom, które zniosą dłuższy czas na stole i pozwalają gościom obsłużyć się w miarę apetytu, nasze imprezy nabierają kolorów – dosłownie i w przenośni.

Nie inaczej jest w wypadku tej sałatki warstwowej, w której kilka znajomych składników łączy się w nieoczekiwany sposób. Całość wieńczą chrupki nachos, które znamy jako przekąskę, ale świetnie sprawdzają się jako składnik potraw.

przyrządzanie sałatki
youtube.com/@majkelgotuje
Podsmażam kurczaka z warzywami i dorzucam makaron. Ten błyskawiczny obiad robię za grosze w 20 minut

Ukoronowana sałatka

Za efekt tej sałatki odpowiada korona z nachosów, którą układamy na zwieńczeniu kopczyka. Ale to niejedyna jej zaleta. Przede wszystkim jest smaczna i pożywna dzięki zawartości mięsa, fasoli i sera.

Składniki

  • ¼ kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego lub wołowego
  • ⅓ kg pieczarek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 3 pomidory
  • 100 g żółtego sera
  • 1 cebula
  • Główka sałaty lodowej
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka, czosnek
  • Sos: 100 g majonezu, 50 g ketchupu, 20 g musztardy
  • 1 paczka nachosów pikantnych

Sałatka warstwowa na sylwestra – przygotowanie

Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodajemy mięso mielone, przyprawiamy wg uznania i smażymy, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Autor kulinarnego kanału Majkel Gotuje pokazuje podobny przepis, w którym dodaje do mięsa 3 łyżki koncentratu pomidorowego.

W rondelku dusimy al dente pieczarki pokrojone w plasterki i również odstawiamy do wystudzenia.

Sałatę lodową szarpiemy na drobne kawałki i układamy na dnie salaterki. Na tę warstwę układamy kolejne: pokrojone w drobną kostkę pomidory i mięso mielone. Następnie kolejno: pieczarki, odsączoną kukurydzę, odsączoną fasolę czerwoną.

Na tę warstwę nakładamy sos i posypujemy serem. Brzeg salaterki otaczamy koroną z ładnych, niepokruszonych nachosów. Resztę chipsów kruszymy (można pomóc sobie blenderem na niskich obrotach, ale nie ścierając ich na proszek) i układamy z nich ostatnią warstwę sałatki.

Można wypróbować również nietypowy przepis na warstwową sałatkę jarzynową.

mieszanie sałatki
youtube.com/@majkelgotuje