Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o smalcu. Ze słoniny można zrobić 100 razy lepsze smarowidło do chleba
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 30.12.2023 13:39

Zapomnij o smalcu. Ze słoniny można zrobić 100 razy lepsze smarowidło do chleba

słonina w ziołach
canva/kabVisio

Smalec należy do najbardziej cenionych w Polsce smarowideł do chleba. Polakom wyraźnie nie przeszkadza, że, delikatnie mówiąc, nie jest przesadnie dietetyczny. Ten przepis nieco odchudza ten klasyczny składnik chlebowych przekąsek. Ale przede wszystkim, jego efektem jest coś pysznego.

Smalec do chleba

Niektórym smalec kojarzy się tylko z tłuszczem do smażenia, a skwarki to coś, co widujemy głównie na pierogach. Tymczasem z połączenia tych składników z odrobią przypraw wyjść mogą prawdziwe cuda. Jednym z nich jest to mięsne smarowidło.

Jego największą zaletą jest swego rodzaju nowatorstwo: nie wygląda jak zwykły smalec. Dzięki dodatkom ma także nieco przyjemniejszą konsystencję oraz bardziej złożony smak. Jest świetnym uzupełnieniem imprezowego stołu (także w sylwestra) i pozwala gościom najeść się do syta.

smarowanie chleba smalcem

Taką sałatkę podam w tym roku na sylwestra. Bije na głowę nawet hitowego gyrosa

Pasta ze skwarków – przygotowanie

Kiedy przygotowujesz tę pastę na imprezę, pamiętaj o możliwości zamrożenia części skwarków. Dzięki temu można przygotowywać mniejsze porcje i zjadać je na świeżo.

W przepisie można użyć gotowych skwarków zamiast części boczku. Można też użyć boczku wędzonego zamiast surowego, ale tylko jeśli jest wędzony domowymi metodami. Sklepowy boczek wędzony prawie nie nadaje się do wytapiania.

Składniki

  • 1 kg słoniny
  • ½ kg boczku bez skóry
  • 1 duża szalotka lub mała cebula
  • 3-4 ząbki czosnku (według uznania)
  • Łyżka musztardy
  • Sól, pieprz

Pasta ze skwarków – przygotowanie

Kroimy boczek i słoninę w drobną kostkę, nie większą niż 2 cm. Wrzucamy do rondelka i powoli, na małym ogniu, przez kilkadziesiąt minut wytapiamy boczek do uzyskania chrupiących, rumianych skwarków. Od czasu do czasu mieszamy.

Kiedy są gotowe, wyjmujemy je łyżką cedzakową na głęboki talerz wyściełany ręcznikiem papierowym. Wytopiony smalec zużywamy do smażenia.

Skwarki mielimy w maszynce do mięsa razem ze świeżym czosnkiem. Możemy też użyć blendera. Regulowanie prędkości obrotów pozwoli nam dostosować konsystencję smarowidła do naszych preferencji. Grubiej zmielone będzie bardziej chrupiące.

Zmielone skwarki przekładamy do miseczki. Mieszamy z drobniutko posiekaną cebulą i przyprawiamy do smaku musztardą, solą i pieprzem. Taka pasta jest świetną imprezową przekąską zarówno z razowym chlebem i ogórkiem kiszonym, jak i z różnego rodzaju krakersami.

Jeśli szukasz bardziej dietetycznej alternatywy, dietetycy wytypowali najzdrowsze smarowidło do chleba. Możesz też sięgnąć po klasyczny przepis na szybki smalec do chleba.

smalec w miseczce