Ta surówka siostry Anastazji ma status legendy. Robi się ją z niemal zapomnianego warzywa
Siostra Anastazja bosko gotuje. Jej surówka z tego zapomnianego warzywa to prawdziwy majstersztyk. Warto wypróbować ten znakomity przepis, bo efektem jest pyszna i niesamowicie zdrowa surówka.
Surówka siostry Anastazji, czyli legendarny smak
Surówki są smacznym dodatkiem do dań obiadowych. Dostarczają nam nie tylko wrażeń smakowych, ale też wielu witamin i minerałów. Jedzmy surówki na zdrowie szczególnie jesienią i zimą. Zyska na tym nie tylko nasze podniebienie, ale też zdrowie.
Surówki wspierają odporność i sprawiają, że łatwiej radzimy sobie z ewentualnymi infekcjami. Dziś polecamy legendarną surówkę siostry Anastazji. Robi się ją z czarnej rzepy, która jest nieco zapomnianym warzywem. Czarna rzepa dostarcza nam mnóstwa witamin i minerałów. Sprzyja też odchudzaniu i znajdziemy ją w każdym warzywniaku.
Polacy kochają dodawać je do sałatek. Dietetycy wprost powiedzieli, co o tym myśląJak zrobić surówkę z czarnej rzepy od siostry Anastazji?
Składniki:
- 4 czarne rzepy
- 3 pomidory
- ½ główki kapusty pekińskiej
- ½ pęczka szczypiorku
- 2 małe jogurty naturalne
- sok z ½ cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie surówki zaczynamy od obrania czarnej rzepy i starcia jej na tarce o dużych oczkach. Startą rzepę skrapiamy sokiem z cytryny, a pomidory parzymy. Zdejmujemy z nich skórkę i kroimy w ósemki. Kapustę pekińską i szczypiorek drobno siekamy.
Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy jogurty i doprawiamy do smaku. Po ponownym wymieszaniu surówka jest już gotowa do podania. Możemy ją przyozdobić zieloną pietruszką.
Czarna rzepa pełna smaku i zdrowia
Tak przyrządzona surówka będzie smakować do dań mięsnych i wegetariańskich. Jest bogata w witaminę C, A i witaminy z grupy B. Zapewni nam wyjątkowe doznania smakowe, ale też moc witamin i minerałów. Taka surówka będzie doskonałym wsparcie dla naszego zdrowia w okresie przeziębień i infekcji.
Oprócz tego surówka z czarnej rzepy jest niezwykle smaczna, a do tego prosta w przygotowaniu. Warto sięgnąć po to niemal zapomniane warzywo i przypomnieć sobie jego smak. W surówce siostry Anastazji każdy się rozsmakuje. Pisaliśmy o surówce z selera od siostry Anastazji. Radziliśmy, jak przyrządzić surówkę z sałaty od siostry Anastazji.
Źródło: deon.pl