Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ta surówka siostry Anastazji ma status legendy. Robi się ją z niemal zapomnianego warzywa
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 06.12.2023 20:40

Ta surówka siostry Anastazji ma status legendy. Robi się ją z niemal zapomnianego warzywa

surówka z czarnej rzepy
Canva, Facebook/ Siostra Anastazja

Siostra Anastazja bosko gotuje. Jej surówka z tego zapomnianego warzywa to prawdziwy majstersztyk. Warto wypróbować ten znakomity przepis, bo efektem jest pyszna i niesamowicie zdrowa surówka. 

Surówka siostry Anastazji, czyli legendarny smak

Surówki są smacznym dodatkiem do dań obiadowych. Dostarczają nam nie tylko wrażeń smakowych, ale też wielu witamin i minerałów. Jedzmy surówki na zdrowie szczególnie jesienią i zimą. Zyska na tym nie tylko nasze podniebienie, ale też zdrowie.

Surówki wspierają odporność i sprawiają, że łatwiej radzimy sobie z ewentualnymi infekcjami. Dziś polecamy legendarną surówkę siostry Anastazji. Robi się ją z czarnej rzepy, która jest nieco zapomnianym warzywem. Czarna rzepa dostarcza nam mnóstwa witamin i minerałów. Sprzyja też odchudzaniu i znajdziemy ją w każdym warzywniaku. 

czarna rzepa
Canva/Cucu Remus
Polacy kochają dodawać je do sałatek. Dietetycy wprost powiedzieli, co o tym myślą

Jak zrobić surówkę z czarnej rzepy od siostry Anastazji?

Składniki:

  • 4 czarne rzepy
  • 3 pomidory
  • ½ główki kapusty pekińskiej
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 2 małe jogurty naturalne
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie surówki zaczynamy od obrania czarnej rzepy i starcia jej na tarce o dużych oczkach. Startą rzepę skrapiamy sokiem z cytryny, a pomidory parzymy. Zdejmujemy z nich skórkę i kroimy w ósemki. Kapustę pekińską i szczypiorek drobno siekamy.

Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy jogurty i doprawiamy do smaku. Po ponownym wymieszaniu surówka jest już gotowa do podania. Możemy ją przyozdobić zieloną pietruszką. 

Czarna rzepa pełna smaku i zdrowia

Tak przyrządzona surówka będzie smakować do dań mięsnych i wegetariańskich. Jest bogata w witaminę C, A i witaminy z grupy B. Zapewni nam wyjątkowe doznania smakowe, ale też moc witamin i minerałów. Taka surówka będzie doskonałym wsparcie dla naszego zdrowia w okresie przeziębień i infekcji.

Oprócz tego surówka z czarnej rzepy jest niezwykle smaczna, a do tego prosta w przygotowaniu. Warto sięgnąć po to niemal zapomniane warzywo i przypomnieć sobie jego smak. W surówce siostry Anastazji każdy się rozsmakuje. Pisaliśmy o surówce z selera od siostry Anastazji. Radziliśmy, jak przyrządzić surówkę z sałaty od siostry Anastazji. 

czarna rzepa
Canva/nadiasphoto

Źródło: deon.pl