Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zamiast cukru, wlewam do makowca ten produkt. Wychodzi o wiele smaczniejszy

Zamiast cukru, wlewam do makowca ten produkt. Wychodzi o wiele smaczniejszy

makowiec
Canva/arfo

Makowiec jest rarytasem dla wielu smakoszy. Już niebawem jego smakiem będziemy się cieszyć w Boże Narodzenie. Warto do tego ciasta dodać pewien pyszny produkt. Makowiec będzie wilgotny jak nigdy dotąd. 

Makowiec, który rozpływa się w ustach

Makowiec będzie cieszył podniebienia smakoszy w Boże Narodzenie. W tym wyjątkowym czasie smakuje najlepiej. Delikatny, pachnący i rozpływający się w ustach. Właśnie taki powinien być. Jednak czasem zdarza się, że temu świątecznemu ciastu brakuje trochę do doskonałości.

Wychodzi nam zbyt suche. Co z tym kulinarnym fantem zrobić? Jest na to prosty i skuteczny sposób. Ja zamiast cukru stawiam na zupełnie inny dodatek. Jest zdrowszy i według mnie smaczniejszy. Makowiec z dodatkiem miodu czaruje smakiem i wychodzi wyjątkowo wilgotny. 

miód
Canva/DAPA Images
Bosacka wzięła filiżankę kawy i powiedziała całą prawdę. Każdy powinien to wiedzieć, ogromne zaskoczenie

Jak zrobić makowiec z miodem?

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 500 g maku
  •  200 g miodu
  • 150 g masła
  • 50 g rodzynek
  • 100 g cukru pudru
  • 30 g skórki z pomarańczy
  • 50 g orzechów włoskich
  • 40 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 6 jajek
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie makowca zaczynamy od zrobienia zaczynu na ciasto. Rozkruszamy drożdże, mieszamy z 6 łyżeczkami cukru i letnim mlekiem. Odstawiamy na 15 minut. Po upływie tego czasu dodajemy mąkę, olej, spirytus, szczyptę soli, 6 żółtek i ostudzone roztopione masło. 

Składniki mieszamy, przykrywamy miseczkę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie robimy masę makową, więc do garnka wsypujemy mak, wlewamy ½ litra gorącej wody i odstawiamy. Gdy wystygnie, to mak dwukrotnie mielimy. Dodajemy miód, orzechy, rodzynki, skórkę z pomarańczy, cynamon, aromat, łyżeczkę masła i mieszamy. 

Makowiec pyszny i wilgotny na święta

Do masy dodajemy piane z białek i delikatnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy w kształt prostokąta i smarujemy masą makową. Teraz zawijamy i zostawiamy kilka centymetrów przestrzeni. 

Makowiec pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Możemy też przygotować lukier z cukru pudru, wrzątku i soku z cytryny. Upieczony makowiec dekorujemy lukrem i odstawiamy do wystygnięcia. Pisaliśmy o tym, jak zrobić proste świąteczne ciasto od Tomasza Strzelczyka. Radziliśmy też, jak przygotować ciasto z makiem i kremem ananasowym. 

makowiec
Canva/sautepl

Źródło: newsy.gotujmy.pl