Zamiast cukru, wlewam do makowca ten produkt. Wychodzi o wiele smaczniejszy
Makowiec jest rarytasem dla wielu smakoszy. Już niebawem jego smakiem będziemy się cieszyć w Boże Narodzenie. Warto do tego ciasta dodać pewien pyszny produkt. Makowiec będzie wilgotny jak nigdy dotąd.
Makowiec, który rozpływa się w ustach
Makowiec będzie cieszył podniebienia smakoszy w Boże Narodzenie. W tym wyjątkowym czasie smakuje najlepiej. Delikatny, pachnący i rozpływający się w ustach. Właśnie taki powinien być. Jednak czasem zdarza się, że temu świątecznemu ciastu brakuje trochę do doskonałości.
Wychodzi nam zbyt suche. Co z tym kulinarnym fantem zrobić? Jest na to prosty i skuteczny sposób. Ja zamiast cukru stawiam na zupełnie inny dodatek. Jest zdrowszy i według mnie smaczniejszy. Makowiec z dodatkiem miodu czaruje smakiem i wychodzi wyjątkowo wilgotny.
Bosacka wzięła filiżankę kawy i powiedziała całą prawdę. Każdy powinien to wiedzieć, ogromne zaskoczenieJak zrobić makowiec z miodem?
Składniki:
- 500 g mąki
- 500 g maku
- 200 g miodu
- 150 g masła
- 50 g rodzynek
- 100 g cukru pudru
- 30 g skórki z pomarańczy
- 50 g orzechów włoskich
- 40 g świeżych drożdży
- 200 ml mleka
- 6 jajek
- 1 łyżka spirytusu
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka aromatu migdałowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie makowca zaczynamy od zrobienia zaczynu na ciasto. Rozkruszamy drożdże, mieszamy z 6 łyżeczkami cukru i letnim mlekiem. Odstawiamy na 15 minut. Po upływie tego czasu dodajemy mąkę, olej, spirytus, szczyptę soli, 6 żółtek i ostudzone roztopione masło.
Składniki mieszamy, przykrywamy miseczkę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie robimy masę makową, więc do garnka wsypujemy mak, wlewamy ½ litra gorącej wody i odstawiamy. Gdy wystygnie, to mak dwukrotnie mielimy. Dodajemy miód, orzechy, rodzynki, skórkę z pomarańczy, cynamon, aromat, łyżeczkę masła i mieszamy.
Makowiec pyszny i wilgotny na święta
Do masy dodajemy piane z białek i delikatnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy w kształt prostokąta i smarujemy masą makową. Teraz zawijamy i zostawiamy kilka centymetrów przestrzeni.
Makowiec pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Możemy też przygotować lukier z cukru pudru, wrzątku i soku z cytryny. Upieczony makowiec dekorujemy lukrem i odstawiamy do wystygnięcia. Pisaliśmy o tym, jak zrobić proste świąteczne ciasto od Tomasza Strzelczyka. Radziliśmy też, jak przygotować ciasto z makiem i kremem ananasowym.
Źródło: newsy.gotujmy.pl