Zamiast cukru, wlewam do makowca ten produkt. Wychodzi o wiele smaczniejszy
![makowiec](https://images.iberion.media/images/1920/makowiec_8125b2b444.jpg)
Makowiec jest rarytasem dla wielu smakoszy. Już niebawem jego smakiem będziemy się cieszyć w Boże Narodzenie. Warto do tego ciasta dodać pewien pyszny produkt. Makowiec będzie wilgotny jak nigdy dotąd.
Makowiec, który rozpływa się w ustach
Makowiec będzie cieszył podniebienia smakoszy w Boże Narodzenie. W tym wyjątkowym czasie smakuje najlepiej. Delikatny, pachnący i rozpływający się w ustach. Właśnie taki powinien być. Jednak czasem zdarza się, że temu świątecznemu ciastu brakuje trochę do doskonałości.
Wychodzi nam zbyt suche. Co z tym kulinarnym fantem zrobić? Jest na to prosty i skuteczny sposób. Ja zamiast cukru stawiam na zupełnie inny dodatek. Jest zdrowszy i według mnie smaczniejszy. Makowiec z dodatkiem miodu czaruje smakiem i wychodzi wyjątkowo wilgotny.
![miód](https://images.iberion.media/images/origin/miod_126b8f78af.jpg)
Jak zrobić makowiec z miodem?
Składniki:
- 500 g mąki
- 500 g maku
- 200 g miodu
- 150 g masła
- 50 g rodzynek
- 100 g cukru pudru
- 30 g skórki z pomarańczy
- 50 g orzechów włoskich
- 40 g świeżych drożdży
- 200 ml mleka
- 6 jajek
- 1 łyżka spirytusu
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka aromatu migdałowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie makowca zaczynamy od zrobienia zaczynu na ciasto. Rozkruszamy drożdże, mieszamy z 6 łyżeczkami cukru i letnim mlekiem. Odstawiamy na 15 minut. Po upływie tego czasu dodajemy mąkę, olej, spirytus, szczyptę soli, 6 żółtek i ostudzone roztopione masło.
Składniki mieszamy, przykrywamy miseczkę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie robimy masę makową, więc do garnka wsypujemy mak, wlewamy ½ litra gorącej wody i odstawiamy. Gdy wystygnie, to mak dwukrotnie mielimy. Dodajemy miód, orzechy, rodzynki, skórkę z pomarańczy, cynamon, aromat, łyżeczkę masła i mieszamy.
Makowiec pyszny i wilgotny na święta
Do masy dodajemy piane z białek i delikatnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy w kształt prostokąta i smarujemy masą makową. Teraz zawijamy i zostawiamy kilka centymetrów przestrzeni.
Makowiec pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Możemy też przygotować lukier z cukru pudru, wrzątku i soku z cytryny. Upieczony makowiec dekorujemy lukrem i odstawiamy do wystygnięcia. Pisaliśmy o tym, jak zrobić proste świąteczne ciasto od Tomasza Strzelczyka. Radziliśmy też, jak przygotować ciasto z makiem i kremem ananasowym.
![makowiec](https://images.iberion.media/images/origin/makowiec_bc78d24800.jpg)
Źródło: newsy.gotujmy.pl
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![blendowaniu](https://images.iberion.media/images/origin/blendowanie_arbuza_4b08558302.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![wlewanie coli do mąki](https://images.iberion.media/images/origin/cola1_8de7e7ec57.jpg)
![zalewanie brzoskwiń](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_2dde466116.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![Bigos na talerzu](https://images.iberion.media/images/origin/Bigos_na_talerzu_87d50b9f76.jpg)
![Kotlety mielone bez bułki](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_mielone_bez_bulki_2_6842ebe758.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![twaróg naturalny w misce](https://images.iberion.media/images/origin/twarog_fb71a7eb3b.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![danie z pieczarek i żelatyny](https://images.iberion.media/images/origin/pieczarki_6e57a9869f.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![bułeczki jagodowe](https://images.iberion.media/images/origin/buleczki1_c6ec92428f.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Otwarcie igrzysk olimpijskich w Paryżu](https://images.iberion.media/images/origin/Otwarcie_igrzysk_olimpijskich_w_Paryzu_eb417a5fb4.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Lady Gaga, Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Lady_Gaga_Celine_Dion_0b56d87e6e.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Ewa Minge](https://images.iberion.media/images/origin/Ewa_Minge_fot_KA_Pi_F_e324d034e7.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)