Tabbouleh z bobem i fetą
pixabay.com

Tabbouleh z bobem i fetą

Szukacie szybkiego przepisu na sałatkę? Tabbouleh to lekka i wyjątkowo aromatyczna sałatka, która nadaje się zarówno na dodatek do dań mięsnych, np. obiadu z pieczonym kurczakiem, jak i na danie wegetariańskie.

Oryginalne tabbouleh to sałatka z kaszą bulgur, sokiem z cytryny i mnóstwem ziół. Główną rolę odgrywają tu przede wszystkim świeża mięta i natka pietruszki. Jest to tradycyjny dodatek do dań głównych w kuchni arabskiej.

Tabbouleh może być interesującym polem do eksperymentów, bo nie musi zawierać tylko tradycyjnych składników. My proponujemy lekko zmienioną wersję tabbouleh z bobem i fetą, w którym kaszę bulgur wymieniamy na quinoę, czyli komosę ryżową.

Tabbouleh z bobem i fetą: składniki

  • 500 g bobu
  • 500 g komosy ryżowej
  • 2 ogórki
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • 1 biała cebula
  • 200 g sera feta
  • pęczek mięty pieprzowej
  • pęczek świeżej bazylii
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i czarny pieprz do smaku.


Tabbouleh z bobem i fetą: przygotowanie

Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Płuczemy, studzimy i obieramy z łupinek.

Komosę płuczemy, zalewamy czystą wodą w ilości 1 i 1/4 szklanki, dodajemy szczyptę soli i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy przez ok. 8-10 minut. Odstawiamy z ognia na 5 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę, mieszamy komosę widelcem i studzimy.

Ogórki i pomidory kroimy w kostkę, cebulę w piórka i dodajemy do kaszy z bobem. Siekamy natkę pietruszki i miętę (możemy oderwać listki od gałązek). Dodajemy zioła do reszty składników.

W kubku mieszamy oliwę, sok z cytryny, sól i czarny pieprz. Polewamy tym sałatkę, mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Przed samym podaniem kruszymy fetę (lub kroimy w kostkę) i posypujemy nią sałatkę.

Następny artykuł