Tabbouleh z bobem i fetą
Oryginalne tabbouleh to sałatka z kaszą bulgur, sokiem z cytryny i mnóstwem ziół. Główną rolę odgrywają tu przede wszystkim świeża mięta i natka pietruszki. Jest to tradycyjny dodatek do dań głównych w kuchni arabskiej.
Tabbouleh może być interesującym polem do eksperymentów, bo nie musi zawierać tylko tradycyjnych składników. My proponujemy lekko zmienioną wersję tabbouleh z bobem i fetą, w którym kaszę bulgur wymieniamy na quinoę, czyli komosę ryżową.
Tabbouleh z bobem i fetą: składniki
500 g bobu
500 g komosy ryżowej
2 ogórki
250 g pomidorków koktajlowych
1 czerwona cebula
1 biała cebula
200 g sera feta
pęczek mięty pieprzowej
pęczek świeżej bazylii
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
sól i czarny pieprz do smaku.
Tabbouleh z bobem i fetą: przygotowanie
Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Płuczemy, studzimy i obieramy z łupinek.
Komosę płuczemy, zalewamy czystą wodą w ilości 1 i 1/4 szklanki, dodajemy szczyptę soli i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy przez ok. 8-10 minut. Odstawiamy z ognia na 5 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę, mieszamy komosę widelcem i studzimy.
Ogórki i pomidory kroimy w kostkę, cebulę w piórka i dodajemy do kaszy z bobem. Siekamy natkę pietruszki i miętę (możemy oderwać listki od gałązek). Dodajemy zioła do reszty składników.
W kubku mieszamy oliwę, sok z cytryny, sól i czarny pieprz. Polewamy tym sałatkę, mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Przed samym podaniem kruszymy fetę (lub kroimy w kostkę) i posypujemy nią sałatkę.