Smakosze.pl Produkty Tajny patent na błyskawiczne gotowanie ziemniaków
canva/Garsya

Tajny patent na błyskawiczne gotowanie ziemniaków

11 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Choć ziemniaki można smażyć i piec, to jednak zazwyczaj je gotujemy. Ziemniaki z wody i ziemniaczane purée są najpopularniejszymi dodatkami do dań obiadowych. Robi się je prosto, szkoda tylko, że trzeba długo czekać, by się ugotowały. Na szczęście mamy tajny patent na błyskawiczne gotowanie ziemniaków.

Większość z nas woli do obiadu ugotowane ziemniaki niż ryż czy kaszę. Prawda jest jednak taka, że schodzi się z nimi dłużej. Po pierwsze trzeba je obrać, po drugie gotują się dłużej niż kasza czy ryż. By przyspieszyć ten proces, warto skorzystać ze sprawdzonych sposobów. Oto i one.

Tajny patent na błyskawiczne gotowanie ziemniaków

Jak najszybciej ugotować ziemniaki? Przede wszystkim trzeba je wrzucić na wrzątek. To nie tylko przyspieszy ich mięknięcie, ale też sprawi, że zachowają więcej cennych składników. Także zdecydowanie odradzamy gotowanie ziemniaków, począwszy od zimnej wody.

Tajnym patentem, który znacznie przyspieszy gotowanie ziemniaków, jest dodanie do gotującej się wody odrobiny masła lub margaryny. Tak naprawdę wystarczy łyżka takiego tłuszczu. Ziemniaki dzięki temu zyskają też na smaku.

Ziemniaki szybciej też ugotują się, jeśli pokroicie je na mniejsze kawałki. Dobra będzie kostka, taka jak do zupy, zwłaszcza jeśli zamierzacie zrobić z nich purée. Pamiętajcie, tylko by gotować je pod przykryciem, bo to również skraca czas gotowania.

Jeśli zaś gotujecie ziemniaki w mundurkach, możecie przed włożeniem do wody ponakłuwać je widelcem. Dzięki temu gorąca woda szybciej dotrze do ich wnętrza i szybciej zrobią się miękkie.

A może pieczone?

Gotowane ziemniaki są lekkostrawne i niskokaloryczne. Jednak kontakt z wodą pozbawia je części cennych składników. Ta obróbka kulinarna zmniejsza w nich zawartość witaminy C i witamin z grupy B, a także potasu i fosforu.

Dlatego zdrowszym sposobem przygotowania ziemniaków, jest ich pieczenie. Proces ten trwa jednak długo. By go przyspieszyć, ziemniaki można pokroić na kawałki, np. w plasterki. Można też je delikatnie skropić wodą i piec pod przykryciem.

Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przygotować ziemniaczane purée , zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam też przepis na pieczone ziemniaki w chrupiącej skórce .

pokrojone ziemniaki
pokrojone ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy