Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Patent Strzelczyka na wyjątkowe pieczone ziemniaki w cudnej chrupiącej panierce
Monika Dec
Monika Dec 01.02.2021 01:00

Patent Strzelczyka na wyjątkowe pieczone ziemniaki w cudnej chrupiącej panierce

Kopia Projekt bez nazwy
Scena z filmu zamieszczonego na kanale Oddasz Fartucha na You Tube

Pieczone ziemniaki nie od dziś są idealnym dodatkiem do dań. Same w sobie także mogą być pyszną i smaczną przekąską, która jest zdrowsza od wszelkich kupnych fastfoodów. Swoim patentem na pieczone ziemniaki podzielił się sam Tomasz Strzelczyk. Przepisy youtubera ostatnio biją rekordy popularności. Sprawdźmy, co wymyślił tym razem.

Pieczone ziemniaki są nieskomplikowaną potrawą, która z pewnością poprawi nam humor nawet w ponury zimowy dzień. Chyba nie ma osoby, która nie skusiłaby się na to warzywo w wersji Tomasza Strzelczyka. Poniżej zdradzamy, jak je zrobić, aby zachwyciło nas swoim smakiem.

Wyjątkowy przepis Strzelczyka na pieczone ziemniaki

Składniki:

  • kilogram ziemniaków

  • 150 startego parmezanu

  • 100 g bułki tartej

  • sól i pieprz do smaku

  • 2 łyżki oleju

Sposób wykonania:

Na początek obierz ziemniaki i pokrój na tzw. ósemki. Następnie dokładnie osusz je za pomocą papierowego ręcznika i przypraw do smaku solą oraz pieprzem.

Do miski wsyp 100 g bułki tartej oraz starty parmezan i wlej olej. Wymieszaj ze sobą oba składniki. Obtocz pokrojone ziemniaki w panierce i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem od pieczenia.

Ziemniaki piecz przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziecie również inne wyśmienite patenty Tomasza Strzelczyka m.in. zdradzaliśmy sekret jego surówki z białej kapusty oraz idealnych na Tłusty Czwartek serowych oponek.

Pieczone ziemniaczki z chrupiącą skórką
Pieczone ziemniaczki z chrupiącą skórką

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: T. Strzelczyk "Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni", wyd. Znak

Zapraszamy na nasz Instagram