Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wydrążam bułki i wykładam ubitym białkiem. W głowie się nie mieści, co z tego wychodzi
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 16.02.2025 19:27

Wydrążam bułki i wykładam ubitym białkiem. W głowie się nie mieści, co z tego wychodzi

Składniki w wydrążonej bułce
Fot. YouTube/Ania Lekka

Kolacja to ważny posiłek, który obowiązkowo trzeba zjeść. Możliwości przekąsek, które można zjeść na kolację, jest dużo. My natomiast przedstawiamy wam przepis na szybki, prosty, a do tego smaczny wariant. Prezentuje się świetnie i tak też smakuje.

Co warto zjeść na kolację?

Kolacja to ważny posiłek dnia. Tak samo jak zjedzenie śniadania o poranku jest obowiązkiem, aby mieć dużo energii w ciągu dnia, tak samo trzeba zjeść odpowiednią kolację, żeby nie kłaść się spać z pustym brzuchem

Przepyszne kanapki z różnymi składnikami
Fot. Canva/Tatiana Volgutova

Najlepszym wyborem będzie coś lekkiego i to nie w ogromnych ilościach, ponieważ mocne najadanie się przed snem nie wpływa dobrze na nasze zdrowie. Dobrym wyborem będą wszelkiego rodzaju kanapki czy też owsianki. Oczywiście każdy ma swoje preferencje i wszystko też zależy od tego, jak bardzo jesteśmy głodni. Ważne, żeby posiłek był zdrowy i bogaty w różne wartości odżywcze.

Babcia do faworków używała tylko takiej mąki. Z innej wychodzą niesmaczne i twarde jak kamień

Bułki z serem i jajkami

Wydrążone bułki z żółtym serem w środku, zmiksowanym białkiem jajka i rozpływającym się żółtkiem to fantastyczny pomysł na kolację. Do przygotowania takiej przekąski będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • 4 bułki
  • 4 jajka
  • starty żółty ser
  • wybrany sos do polania

Dalsza część tekstu pod filmem.

Jak przygotować pyszne pieczone bułeczki z dodatkami?

Takie pieczone bułki z serem i jajkiem są bardzo proste w przygotowaniu, a do tego smaczne i szybkie do zrobienia. Świetnie nadadzą się na kolację lub na przekąskę w ciągu dnia. 

Bułki przecinamy na pół troszeczkę wyżej niż w połowie. Następnie usuwamy z nich środek i wsypujemy tam stary żółty ser. 

Wydrążone bułki z serem żółtym w środku
Fot. YouTube/Ania Lekka

W międzyczasie oddzielamy białka od żółtek. Białka odrobinę solimy i miksujemy na gładką masę i nakładamy na nasze bułki z serem. Robimy na samej górze lekkie wgłębienie na żółtko. Nasze bułki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 3 minuty. Po upływie tego czasu wyciągamy je i na samej górze kładziemy żółtko. Ponownie wkładamy nasze smakołyki do piekarnika, tym razem na 4 minuty. Kiedy się upieką, wykładamy je na talerz.

Całość polewamy ulubionym sosem, może być np. czosnkowy. Możemy też posypać bułki szczypiorkiem. 

Pieczone bułki z jajkami polane sosem
Fot. YouTube/Ania Lekka

Sprawdź przepis na kotlety mielone od Heni. Zobacz, jak zrobić placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków