Takiej kukurydzy jeszcze nie jadłaś. Zapomnij o gotowaniu w wodzie, kucharz pokazał najlepszy patent
Kukurydza często gości latem w naszych jadłospisach. Jednak zwykle ją gotujemy i podajemy z odrobiną soli i z masłem. Kucharz Piotr Ogiński poleca zupełnie inny, ale pyszny sposób na przyrządzenie kukurydzy. Spróbuj, bo świetnie smakuje i tak tez wygląda.
Kukurydza, czyli lato na talerzu
Kukurydza to jeden ze smaków lata. O tej porze roku smakuje najlepiej i ma najwięcej pysznych i odżywczych wartości. Zwykle gotujemy kolby kukurydzy i jemy ją samodzielnie lub jako dodatek do dań obiadowych. Kukurydza jest nie tylko pyszna, ale też dostarczy nam witamin z grupy B, witaminę D i E.
To smaczne warzywo zawiera też magnez, potas, żelazo i selen. Jedzenie kukurydzy zapobiega skurczom mięśni i pozytywnie wpływa na pracę serca i mózgu. Warto ją przygotować według pomysłu Piotra Ogińskiego z kanału Kocham Gotować. Tak podanej kukurydzy jeszcze nie jedliście.
Kukurydza od kucharza, czyli pyszne stripsy
Składniki:
- chili
- słodka wędzona papryka
- czosnek suszony
- sól
- oregano suszone
- kukurydza
- śmietana
- sok z cytryny
- świeża kolendra
- olej
Przyprawy mieszamy i będziemy nimi doprawiać kukurydzę. Robimy sos ze śmietany i kolendry. Wszystko mieszamy. Rozgrzewamy olej na patelni. Kukurydzę oczyszczamy, obcinamy końcówki. Kroimy na cztery części i jeszcze na pół.
Kukurydzę smażymy przez 5 minut. Nabrała ona fikuśnych kształtów. Kładziemy kukurydze na ręczniku papierowym. Kukurydzę obtaczamy w przyprawach. Podajemy ją z dipami.
Stripsy z kukurydzy od Piotra Ogińskiego
Pomysł na kukurydzę od kucharza Piotra Ogińskiego jest nie tylko smaczny, ale też bardzo efektowny. Tak przygotowana kukurydza sprawdzi się jako przekąska na imprezę. Tym daniem zaskoczysz swoich gości i sprawisz, że na nowo odkryją to warzywo . Kukurydza przypomina korale i może być pyszną ozdobą stołu, którą warto zjeść.
Stripsy z kukurydzy dzięki bogactwu przypraw mają bardzo wyrazisty i oryginalny smak. Dip ze śmietany z kolendrą dodaje daniu łagodności . Warto eksperymentować z sosami i podawać tak zrobioną kukurydzę na różne sposoby. Wypróbuj ten przepis w swojej kuchni. Pisaliśmy o tym, jak gotować kolby kukurydzy. Podawaliśmy też wyśmienity przepis na to warzywo.
Źródło: YouTube/@kochamgotowac