Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak gotować kolbę kukurydzy, by była soczysta? Zasady są niebywale proste

Jak gotować kolbę kukurydzy, by była soczysta? Zasady są niebywale proste

Jak gotować kukurydzę, by była soczysta?
canva/Nattakit

Czy wiecie, jak gotować kukurydzę, by była smaczna? Wyjątkowo soczyste warzywo uzyskacie, jeśli nie dodacie do niego soli przed gotowaniem. W ten sposób uchronicie produkt przed stwardnieniem. Będzie delikatny i pełen aromatu. Skusicie się?

Soczysta kukurydza jest nie lada rarytasem. Przyrządzenie jej w domowym zaciszu wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy trzymać się kilku zasad, a zachwyci smakiem nawet najbardziej wybrednych.

Wiemy, jak gotować kukurydzę. Będzie soczysta, jak nigdy wcześniej

Proponowana przez nas porcja jest spora — idealna na spotkanie ze znajomymi lub jako dodatek do obiadu dla całej rodziny. Do jej przygotowania potrzebny będzie duży garnek.

Składniki:

  • 6 świeżych kolb kukurydzy

  • 3 łyżki cukru

  • kilka litrów wody

Do podania:

  • masło czosnkowe lub bez dodatków

  • oliwa z chili

  • sól

  • świeżo zmielony pieprz czarny

  • posiekana natka pietruszki

Jak gotować kukurydzę? Z instrukcją krok po kroku na pewno będzie smaczna

Zaczynamy od oczyszczenia kukurydzy z liści i włosków. Następnie wkładamy ją do garnka wypełnionego zimną wodą. Ilość płynu powinna być taka, by kukurydza swobodnie pływała po powierzchni.

Dodajemy cukier, po czym przykrywamy naczynie i doprowadzamy wodę do wrzenia. Gotujemy 10-15 minut. Warto na bieżąco sprawdzać miękkość warzywa. Niektóre odmiany mogą być gotowe nawet w momencie doprowadzenia płynu do wrzenia.

Jeśli kukurydza osiągnęła preferowany przez nas poziom delikatności ziaren, wyjmujemy ją i podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego.

Inne pomysły na przyrządzenie kukurydzy znajdziecie na naszej stronie. Wypróbujcie koniecznie pyszne placuszki z tego warzywa. Polecamy także znakomitą recepturę na kukurydzę z grilla.

Wiemy, jak gotować kukurydzę, by była soczysta
canva/Studio Mexico

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: