Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Planujesz wegetariański grill? Obłędny przepis na kukurydzę zachwyci też mięsożerców

Planujesz wegetariański grill? Obłędny przepis na kukurydzę zachwyci też mięsożerców

Kukurydza jest idealna na wegetariański grill
canva/AD077

Choć wegetariański grill może wydać się nie lada wyzwaniem, wybór potraw wcale nie jest tak skąpy, jak mogłoby się wydawać. Przyrządzona w ten sposób kukurydza smakuje obłędnie, a jej zrobienie jest dziecinnie proste. Koniecznie spróbujcie — mięsożercy też zjedzą.

Wegetariański grill nie brzmi zachęcająco? Jeżeli kojarzy wam się jedynie z prostymi sałatkami — których na grillu przyrządzać się nie da — rzeczywiście może nie być atrakcyjny. Jednak na ogniu przygotować można mnóstwo warzyw. Dziś wyjdziemy poza klasyki takie jak cukinia, cebula czy papryka i zaserwujemy wam prosty sposób na kukurydzę.

Szukacie pomysłu na wegetariański grill? Aromatyczna kukurydza będzie idealna

Nawet mięsożercy skuszą się na ten rarytas. Delikatny maślany smak zachwyca od pierwszego kęsa. Dodatek tymianku sprawia, że kukurydza nabiera przyjemnego aromatu. Warto zaopatrzyć się w świeże zioło — efekty będą spektakularne.

Do przygotowania dania potrzebujecie:

  • 6 kolb kukurydzy

  • 6 łyżeczek miękkiego masła lub 6 łyżeczek oliwy z oliwek

  • 6 gałązek tymianku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

<div id=”onnetworkPlayer”></div><script async type="text/javascript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MkUxLDNlU2osMA==&cid=onnetworkPlayer"></script>

Nie wiesz, jak zrobić wegetariański grill? Podajcie smakowitą kukurydzę

Kukurydzę oczyszczamy z liści i włókien. Przygotowujemy 6 sporych kawałków folii aluminiowej i smarujemy je masłem — każdy 1 łyżeczką. Jeśli używamy oliwy z oliwek, pokrywamy nią warzywo. Tłuszcz oprószamy solą wedle uznania.

Do każdej kolby kukurydzy dodajemy po gałązce świeżego tymianku, po czym zawijamy ją w folię. Pieczemy na grillu przez co najmniej 20 minut, co jakiś czas obracając pakunki, by warzywo równomiernie zrumienić. Podajemy na ciepło. Smacznego.

Wskazówka: Jeżeli lubicie ostrzejsze potrawy, możecie dodać nieco chilli lub czosnku, by urozmaicić to danie. Oprószcie kolby sproszkowaną przyprawą albo polejcie je oliwą z wybranym dodatkiem. Będzie pysznie.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smakołyki z grilla. W sezonie warto choć raz sięgnąć po szparagi przyrządzane tą metodą. Polecamy także po znakomite szaszłyki z kurczaka z dodatkiem cukinii.

Wegetariański grill - kukurydza z ziołami
canva/Rus32

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: