Miękkie i delikatne ciasto na pierogi. Jego sekret tkwi w ziemniakach
Pierogi są jednym z popularniejszych dań goszczących na polskich stołach. Zachwycają smakiem i bogactwem wariantów, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Z myślą o tych z was, którzy lubią ziemniaki, proponujemy dziś wyjątkową recepturę na ciasto z dodatkiem tego pysznego warzywa. Będzie elastyczne, delikatne oraz niezwykle sycące. Spróbujcie koniecznie.
Niemal każdy przyrządza ciasto na pierogi nieco inaczej. Część osób uważa, że dodatek jaja jest niezbędny, podczas gdy inni są zdania, że źle wpływa na elastyczność ciasta, przyczyniając się do rozklejania się pierogów podczas gotowania.
Sprawdźcie, co się stanie jeśli użyjecie zarówno jaja, jak i ziemniaków. Pierogi przygotowane z takiego ciasta wyjdą wyjątkowo sycące i smaczne. Dobierzcie tylko odpowiedni farsz, bo nie każdemu posmakują ziemniaki ze słodkimi dodatkami.
Przepis na ciasto pierogowe z ziemniakami
Składniki:
1 kg mąki pszenna
350 g ziemniaków
1 jajo
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
około 2 szklanek ciepłej wody
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Studzimy je i przeciskamy przez praskę. Umieszczamy je w misce wraz z mąką, jajem olejem i solą, a następnie składniki mieszamy.
Zagniatamy masę, porcjami dodając ciepłą wodę. Kończymy, gdy uzyskamy zwartą kulę ciasta. Masę przekładamy na stolnicę i zagniatamy jeszcze przez 10-15 minut, aż do osiągnięcia elastycznego ciasta w formie kuli.
W razie potrzeby ciasto podsypujemy mąką. Rozwałkowujemy je i przygotowujemy pierogi z ulubionym farszem. Sprawdzi się też jako pyszne łazanki do kapusty czy dodatek do bigosu Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pyszne i pożywne śniadanie. Fantastyczna jajecznica z brokułami
Lekkie i idealnie chrupiące placki ziemniaczane bez smażenia
Prosty przepis na puszyste racuchy z jabłkami bez dodatku jajek
Źródło: wilkuchnia Zapraszamy na nasz Instagram