Smakosze.pl
Pierogi z ziemniakami

canva/Mykola Lunov

Miękkie i delikatne ciasto na pierogi. Jego sekret tkwi w ziemniakach

29 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Pierogi są jednym z popularniejszych dań goszczących na polskich stołach. Zachwycają smakiem i bogactwem wariantów, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Z myślą o tych z was, którzy lubią ziemniaki, proponujemy dziś wyjątkową recepturę na ciasto z dodatkiem tego pysznego warzywa. Będzie elastyczne, delikatne oraz niezwykle sycące. Spróbujcie koniecznie.

Niemal każdy przyrządza ciasto na pierogi nieco inaczej. Część osób uważa, że dodatek jaja jest niezbędny, podczas gdy inni są zdania, że źle wpływa na elastyczność ciasta, przyczyniając się do rozklejania się pierogów podczas gotowania.

Sprawdźcie, co się stanie jeśli użyjecie zarówno jaja, jak i ziemniaków. Pierogi przygotowane z takiego ciasta wyjdą wyjątkowo sycące i smaczne. Dobierzcie tylko odpowiedni farsz, bo nie każdemu posmakują ziemniaki ze słodkimi dodatkami.

Zupa kalafiorowa z dynią i kurkumą

Zupa kalafiorowa z dodatkiem dyni i kurkumy - rozgrzewający jesienny przysmak

CZYTAJ DALEJ

Przepis na ciasto pierogowe z ziemniakami

Składniki:

  • 1 kg mąki pszenna

  • 350 g ziemniaków

  • 1 jajo

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 1 łyżeczka soli

  • około 2 szklanek ciepłej wody

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Studzimy je i przeciskamy przez praskę. Umieszczamy je w misce wraz z mąką, jajem olejem i solą, a następnie składniki mieszamy.

Zagniatamy masę, porcjami dodając ciepłą wodę. Kończymy, gdy uzyskamy zwartą kulę ciasta. Masę przekładamy na stolnicę i zagniatamy jeszcze przez 10-15 minut, aż do osiągnięcia elastycznego ciasta w formie kuli.

W razie potrzeby ciasto podsypujemy mąką. Rozwałkowujemy je i przygotowujemy pierogi z ulubionym farszem. Sprawdzi się też jako pyszne łazanki do kapusty czy dodatek do bigosu Smacznego.

Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi możemy przygotować z dodatkiem ziemniaków

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Jak pozbyć się włókien kurczaka?

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wilkuchnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

puszyste naleśniki

Przepisy

Naleśniki, które zachwycają puszystością. Z samych naturalnych składników

Czytaj więcej >
ciasto na pierogi

Przepisy

Przepis na ciasto na pierogi z serwatką. Miękkie i doskonałe w smaku

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Placki ziemniaczane w pikantnej wersji. Pożywne jak nigdy, dzięki 1 dodatkowi

Czytaj więcej >
surówka z buraka

Przepisy

Surówka z buraków i gruszki. Niesamowity zamiennik tradycyjnych buraczków

Czytaj więcej >
kotlety mielone

Przepisy

Wyborne kotlety mielone z piekarnika. 2 dodatki zapewniają im soczystość

Czytaj więcej >
Tomasz Strzelczyk, rosół

Przepisy

Strzelczyk zdradza swój znakomity przepis na esencjonalny rosół. Nie zgadniecie z czym go podaje

Czytaj więcej >