Tarta z krewetkami, pomidorkami cherry i bazylią – pyszny obiad z owocami morza
Tarta z krewetkami, pomidorkami cherry i bazylią – opis potrawy
Tarta z krewetkami, pomidorkami cherry i bazylią to danie dla miłośników owoców morza, ale nie tylko. Krewetki w śmietanowej masie wprost rozpływają się w ustach i są w stanie przekonać nawet niechętnych (na początku) do skosztowania. Oprócz krewetek w posiłku znajdują się warzywa, które dostarczą potrzebnych człowiekowi witamin, a ser i śmietanka nadają tarcie kremowej konsystencji.
Podczas przygotowywania tarty ważne jest, aby dokładnie oczyścić krewetki. Prawidłowo przyrządzone krewetki chłoną przyprawy i aromaty, dając jednocześnie wyborny smak.
Do upieczenia tarty z krewetkami, pomidorkami i bazylią będziesz potrzebować foremki do tarty oraz obciążników. Mogą to być specjalne obciążniki do pieczenia tarty lub np. fasola lub ryż.
Lista składników na zakupy
Do przygotowania tarty o średnicy ok. 22 – 24 cm potrzebujesz kilku składników.
Lista zakupów:
200 g krewetek tygrysich
200 g mąki pszennej
120 g masła
2 jajka wielkości „L”
150 g pomidorków cherry
100 g pieczarek
200 ml śmietanki kremówki 30%
150 g żółtego sera
Cebula
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz
Oregano, zioła prowansalskie, ostra papryka
Pęczek świeżego koperku
Kilka listków świeżej bazylii.
Do tego pysznego dania najlepiej użyć świeżych krewetek, ale jeżeli nie masz możliwości, aby takie kupić, użyj mrożonych. Takie zioła jak koperek czy oregano są bardzo ważne, ponieważ subtelnie podkreślają smak potrawy.
Jak przygotować pyszną tartę z krewetkami?
Przygotowanie tarty z krewetkami, pomidorkami cherry i bazylią składa się z kilku etapów. Poniżej przedstawiamy instrukcję krok po kroku:
Na samym początku należy zrobić spód tarty. Zimne masło, mąkę, 1 jajko i szczyptę soli zagnieć, najpierw posiekaj nożem, a potem rękoma. Kiedy składniki się połączą uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
Czas na krewetki. Trzeba dokładnie je oczyścić. W tym celu krewetki należy umyć, naciąć górę ogona i usunąć ciemną żyłkę – jelito.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i przesmaż pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wrzucamy krewetki. Wszystko razem smażymy 5 minut dokładnie mieszając i odstawiamy.
Schłodzone ciasto wyciągnij z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim spód i brzegi foremki. Połóż folię aluminiową oraz obciążniki.
Piecz około 10 minut w temperaturze 180°C.
W tym czasie do miski wlej śmietankę, drugie jajko, ser starty na grubych oczkach, posiekany koperek, przyprawy, pokrojone w plastry pieczarki i wszystko razem wymieszaj.
Wylej masę na kruchy spód, dodaj krewetki z cebulką oraz listki bazylii i pokrojone pomidorki na wierzch, zapiekaj w tej samej temperaturze jeszcze przez około 25 minut, aż masa będzie ścięta.
Po wyjęciu z piekarnika pokrój i przełóż na talerze, pyszna tarta z krewetkami, pomidorkami cherry i bazylią gotowa!
Jakie dodatki pasują do tarty z krewetkami, pomidorkami cherry i bazylią?
Jeżeli nie lubisz krewetek (ale polecamy spróbować), świetnie zastąpi je kurczak pokrojony w kostkę i przesmażony na patelni.
Do tarty możesz również zrobić prosty sos czosnkowy. Wystarczy zmieszać jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i łyżeczką soku z cytryny.
Tarta z krewetkami, pomidorkami cherry i bazylią to pyszne i aromatyczne danie. Osoby, które nie lubią owoców morza śmiało mogą zastąpić je kurczakiem czy indykiem.