Smakosze.pl Przepisy Te kotlety a’la pizza są lepsze niż schabowe i mielone. Taki obiad kocha moja rodzina
youtube.com/@mojedomowejedzenie

Te kotlety a’la pizza są lepsze niż schabowe i mielone. Taki obiad kocha moja rodzina

19 lutego 2024

Masz dość zwykłych kotletów z kurczaka? W tej postaci nie przypominają samych siebie. Już prędzej tradycyjną włoską uwielbianą przez wszystkich potrawę – pizzę.

Kotlety a la pizza

Kotlety w roli pizzy? To możliwe. Jak nietrudno się domyślić, w tym przepisie użyć należy mięsa jako… ciasta. To zupełnie odwraca do góry dnem piramidę żywienia – danie jest bogate w białko kosztem węglowodanów. Dlatego pizzowe kotlety serwować należy tak, jak każde inne mięsne danie, w towarzystwie dodatków.

Przepis jest dość swobodny, a słowo „pizza” jest pewną wskazówką. Można więc użyć takich składników, jakie akurat mamy pod ręką , a które uważamy za dobry farsz do włoskiego placka.

gotowe pizzowe kotlety
youtube.com/@mojedomowejedzenie
Na Wielkanoc podaję mięsne galaretki w formie jajek. Goście je uwielbiają

Kotlety lepsze niż mielone i schabowe

Jeśli pizza, to i sos. W tej roli w naszym przepisie proponujemy węgierski sos paprykowy z tubki . Autorka kanału Moje domowe jedzenie, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje, użyła kupnego sosu cebulowego. Można też wykorzystać do tego musztardę, a nawet koncentrat pomidorowy.

Składniki

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 4 łyżki węgierskiej pasty paprykowej lub pasty pomidorowej
  • ½ czerwonej cebuli
  • 4 plasterki salami lub pepperoni
  • 6 dużych pieczarek
  • Mała puszka kukurydzy
  • 150 g startej mozzarelli
  • Sól, pieprz, granulowany czosnek, oregano

Pieczemy pizzę na kotletach

Piersi z kurczaka opłukujemy i przekrawamy z grubości na 2 lub 3 kotlety każda. Nakrywamy je folią, rozbijamy i przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawami. Kotlety smarujemy pastą paprykową i układamy na nich składniki: duszone pieczarki, pokrojoną w cienkie plasterki cebulę, warzywa itp.

Całość posypujemy startym serem, nakrywamy plasterkami salami lub pepperoni i jeszcze raz posypujemy odrobiną sera. Przenosimy do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Pieczemy pod przykryciem przez ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza . Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę, by ser lepiej się przyrumienił.

Wypróbuj też przepisy na domową kiełbasę i doskonałą surówkę z papryki .

ser na kotletach
youtube.com/@mojedomowejedzenie
Gessler wręcz bije na alarm. Te błędy tylko niszczą smak żurku
Jak przechowywać wędlinę, aby nie była obślizgła? Nie każdy zna te zasady
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy