Te kotlety a’la pizza są lepsze niż schabowe i mielone. Taki obiad kocha moja rodzina
Masz dość zwykłych kotletów z kurczaka? W tej postaci nie przypominają samych siebie. Już prędzej tradycyjną włoską uwielbianą przez wszystkich potrawę – pizzę.
Kotlety a la pizza
Kotlety w roli pizzy? To możliwe. Jak nietrudno się domyślić, w tym przepisie użyć należy mięsa jako… ciasta. To zupełnie odwraca do góry dnem piramidę żywienia – danie jest bogate w białko kosztem węglowodanów. Dlatego pizzowe kotlety serwować należy tak, jak każde inne mięsne danie, w towarzystwie dodatków.
Przepis jest dość swobodny, a słowo „pizza” jest pewną wskazówką. Można więc użyć takich składników, jakie akurat mamy pod ręką , a które uważamy za dobry farsz do włoskiego placka.
Kotlety lepsze niż mielone i schabowe
Jeśli pizza, to i sos. W tej roli w naszym przepisie proponujemy węgierski sos paprykowy z tubki . Autorka kanału Moje domowe jedzenie, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje, użyła kupnego sosu cebulowego. Można też wykorzystać do tego musztardę, a nawet koncentrat pomidorowy.
Składniki
- 2 filety z piersi kurczaka
- 4 łyżki węgierskiej pasty paprykowej lub pasty pomidorowej
- ½ czerwonej cebuli
- 4 plasterki salami lub pepperoni
- 6 dużych pieczarek
- Mała puszka kukurydzy
- 150 g startej mozzarelli
- Sól, pieprz, granulowany czosnek, oregano
Pieczemy pizzę na kotletach
Piersi z kurczaka opłukujemy i przekrawamy z grubości na 2 lub 3 kotlety każda. Nakrywamy je folią, rozbijamy i przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawami. Kotlety smarujemy pastą paprykową i układamy na nich składniki: duszone pieczarki, pokrojoną w cienkie plasterki cebulę, warzywa itp.
Całość posypujemy startym serem, nakrywamy plasterkami salami lub pepperoni i jeszcze raz posypujemy odrobiną sera. Przenosimy do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Pieczemy pod przykryciem przez ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza . Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę, by ser lepiej się przyrumienił.
Wypróbuj też przepisy na domową kiełbasę i doskonałą surówkę z papryki .