Gessler wręcz bije na alarm. Te błędy tylko niszczą smak żurku
![magda gessler i żurek](https://images.iberion.media/images/1920/zurek1_8e11ab9a52.jpg)
Inspirująca kucharka i restauratorka po raz kolejny wzięła kulinarne błędy Polaków na celownik swojej krytyki. Tym razem oberwało się tym z nas, którzy odbiegają od tradycji gotując świąteczny żurek.
Gessler mówi o żurku
Magda Gessler to jedna z najbardziej znanych postaci polskiej sceny kulinarnej. Od lat prowadząc programy kulinarne, w tym kultowe już „Kuchenne rewolucje”, miała okazję naoglądać się błędów, które popełniamy przy gotowaniu.
Jako restauratorka nadążająca za gastronomicznymi trendami, Gessler jest też propagatorką kuchni w najlepszym wydaniu. Obejmuje ono tradycyjne receptury i nacisk na wysoką jakość produktów, których używamy do gotowania.
![biała kiełbasa](https://images.iberion.media/images/origin/zurek2_c5c1e9c909.jpg)
Jak gotować tradycyjny żurek
W tym duchu Gessler w każdym okresie przedświątecznym przypomina nam, jak właściwie przygotowywać tradycyjne świąteczne potrawy. Ostatnio na antenie TVN wzięła na warsztat żurek – zupę, bez której wielu nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu.
W przeciwieństwie do barszczu, a podobnie jak zalewajkę, żurek przygotowuje się na wywarze z kiełbasy. Gessler zwraca uwagę, że jej wybór jest jedną z najważniejszych rzeczy w gotowaniu go. Jak powiedziała, do tej zupy używać należy białej lub szarej kiełbasy. Kiedy wybieramy ten produkt na żurek, zwracajmy uwagę, czy nie ma on różowawego odcienia. To, jak mówi Gessler, świadczy o użyciu soli peklowej. Restauratorka podkreśla swoją opinię o szkodliwości tego składnika.
Żur ze śmietaną czy bez
Gessler zwróciła też uwagę, że wielu Polaków zabiela świąteczny żurek śmietaną. Jej zdaniem to wykroczenie przeciw oryginalnemu przepisowi.
Nasz żurek będzie pyszniejszy, jeśli nie dodamy do niego śmietany. Tego dnia żurek powinien być chudy, kwaśny, z dużą ilością majeranku i czosnku – apeluje Gessler na łamach „Faktu”.
Podkreśla też, że osiągnąć to można używając prawdziwego zakwasu z żytniej mąki. Na świąteczny żurek wybieramy więc domowy zakwas lub kupiony w butelce, a nie w proszku.
Wypróbuj też przepisy na kuleczki z mięsa rosołowego i domową kiełbasę.
![zakwas](https://images.iberion.media/images/origin/zurek3_600d3cd418.jpg)
![mgada gessler i rosół](https://images.iberion.media/images/origin/gessler1_d9b483f19f.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_5_37203bd0b3.jpg)
![Magda Gessler](https://images.iberion.media/images/origin/EN_01613826_0004_40030fef4c.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_4e5c33367e.jpg)
![domowy ser](https://images.iberion.media/images/origin/domowy_ser_bdbe3eebeb.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![schabowy](https://images.iberion.media/images/origin/smazony_kotlet_d98c71b468.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4d16ec95fb.jpg)
![danie z pieczarek i żelatyny](https://images.iberion.media/images/origin/pieczarki_6e57a9869f.jpg)
![gofry](https://images.iberion.media/images/origin/gofry_538e9232ee.jpg)
![Obiad za złotówkę](https://images.iberion.media/images/origin/marchewa1_e6a210ff1f.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![przetwory owocowe](https://images.iberion.media/images/origin/sloiki1_fcd7b8f7bf.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![zalewanie chleba mlekiem](https://images.iberion.media/images/origin/tani_obiad_460f08a3f3.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![Taniec z Gwiazdami](https://images.iberion.media/images/origin/Taniec_z_gwiazdami_fot_KA_Pi_F_6f632aa233.jpg)
![sklep](https://images.iberion.media/images/origin/121_2ad35e93a6.jpg)
![Lidl](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T100317_929_9988636542.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Edward Miszczak, Taniec z Gwiazdami](https://images.iberion.media/images/origin/taniec_z_gwiazdami_1_58fdf844cd.jpg)
![plaża nad Bałtykiem](https://images.iberion.media/images/origin/plaza_nad_Baltykiem_0ad3cff651.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Ewa Sałacka](https://images.iberion.media/images/origin/Ewa_Salacka_zmarla_po_uzadleniu_osy_3118326349.jpg)
![SearchGPT](https://images.iberion.media/images/origin/Search_GPT_2_fot_screen_Open_Ai_Beata_Zawadzka_EN_93670a16d3.png)
![Owoce i warzywa](https://images.iberion.media/images/origin/Owoce_i_warzywa_be0d30aa9b.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)