Smakosze.pl Przepisy Te kotlety mielone to hit na Śląsku. Dobór mięs szokuje, nikt by się tego nie spodziewał
canva/bprangebooher

Te kotlety mielone to hit na Śląsku. Dobór mięs szokuje, nikt by się tego nie spodziewał

14 czerwca 2023

Kotlety mielone z dodatkiem śledzia nie dla wszystkich będą zaskoczeniem. Regionalne danie jest pełne smaku i warte poznania. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Podajcie na obiad, a rodzina będzie zachwycona.

Przepis na kotlety mielone ze śledziem

Karbinadle, czyli śląskie kotlety z mielonej łopatki wieprzowej i śledzi powinny być znane każdemu smakoszowi. Są niesamowicie delikatne, rozpływające się w ustach i aromatyczne za sprawą majeranku i czosnku, które doskonale dopełniają smaku ryby. Warto skosztować, bo robi się je równie szybko, jak klasyczne kotlety mielone.

Składniki:

  • około 1 kg wieprzowego mięsa mielonego
  • 2 płaty solonego śledzia
  • 2 kajzerki
  • 2 duże jaja (można pominąć)
  • 1 większa cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy lub smalec do smażenia
  • woda
  • mąka pszenna
To ostatni dzień promocji w Biedronce. Tak tanich warzyw nie znajdziesz nigdzie indziej

Jak przygotować kotlety mielone z dodatkiem śledzia?

Zaczynamy od namoczenia płatów śledziowych w wodzie. Proces prowadzimy przez minimum godzinę, w trakcie kilka razy zmieniając płyn. Kajzerki również zalewamy wodą — muszą zmięknąć . Odsączonego śledzie drobno kroimy lub mielimy wraz z łopatką.

Cebulę oraz czosnek obieramy i siekamy. Dodajemy do mięs wraz z odciśniętą z wody porcją pieczywa. Doprawiamy majerankiem, pieprzem i ewentualnie solą (o ile śledzie nie są bardzo słone). Na koniec wbijamy jaja i wyrabiamy masę.

Formujemy z niej okrągłe i lekko spłaszczone kotlety mielone. Obtaczamy w mące i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Rumiane z obu stron mięsne rarytasy odsączamy na ręczniku papierowym.

Jak podać kotlety mielone z dodatkiem śledzia?

Tradycyjny sposób podania karbinadli obejmuje przygotowanie purée ziemniaczanego lub kaszy oraz smakowitej kapusty zasmażanej . Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, byście podali np. surówkę z kapusty kiszonej .

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kotlety mielone. Wypróbujcie koniecznie soczyste danie z pieczarkami i żółtym serem — będzie rozpływało się w ustach i zachwycało aromatem. Być może spodoba wam się też pomysł na pulpety w sosie koperkowym .

Kotlety mielone ze śledziem są wybitne.png
canva/Изображения пользователя Ahanov Michael
Babcia Ewa robi najlepsze placki ziemniaczane. Przy niej nawet Gessler może się schować
Prawie wszyscy popełniają błąd przy gotowaniu bobu. 1 trik rozwiąże ten problem
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy