Te proste gofry z piekarnika robię dla rodziny przez cały rok. Nie znam lepszego smakołyku na początek dnia
O gofrach wciąż pokutuje opinia, że to raczej słodycze niż fragment zdrowej przekąski. Nic dziwnego, skoro kojarzymy je z nadmorskim pretekstem do wchłonięcia chmury bitej śmietany. Sprawdzają się one jednak świetnie jako podstawa pożywnego śniadania. Mój sposób podawania ich może cię do tego przekonać.
Gofry z piekarnika
Warto pamiętać, że gofry mogą być podstwą nie tylko słodkich, lecz także słonych posiłków. Z niektórymi dodatkami połączą się w takiej sytuacji lepiej, kiedy będą mniej słone i to właśnie ilość cukru najlepiej modyfikować w przepisie.
Ale poza stereotypem drogiego gofra z przyczepy w Dębkach jest jeszcze jedna rzecz, która często trzyma nas z daleka od pysznych domowych gofrów. Jest nią brak gofrownicy, której zakup to koszt nawet kilkuset złotych.
Na szczęście jest alternatywa! Kiedy ją odkryłam, gofry pojawiają się na moim stole niemal w każdym tygodniu. Chętnie robimy je całą rodziną zwłaszcza w weekendy, kiedy jest więcej czasu na pożywne śniadanie. Sekretem tym jest, że gofry można piec także w piekarniku. Żeby przypominały prawdziwe gofry, należy po prostu upiec je w odpowiednich formach. Takie formy– silikonowe lub metalowe – kupicie już za kilkanaście złotych.
Siostra Anastazja nie wyobraża sobie uszek do barszczu bez tego składnika. Jest absolutnie kluczowyGofry z piekarnika – przepis
Przygotowując gofry trzeba koniecznie pamiętać, że nie zawsze muszą udać się idealne za pierwszym razem. Ważna jest konsystencja ciasta, a także temperatura piekarnika. Polecam wiec skorzystać z mojej metody, którą sprawdziłam już nie raz i chętnie podzielę się przepisem.
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 0,1 l przegotowanej letniej wody
- 0,2 l gorącej wody
- 0,1 l mleka
- 0,1 l oleju
- 1 jajko (do słodkich gofrów można zastąpić je lub dodać rozdrobnionego widelcem mocno dojrzałego banana)
- 4 łyżeczki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
Jak zrobić gofry w piekarniku
Wszystkie składniki wsypuję lub wlewam do miski i mieszam mikserem powoli dodając gorącą wodę. Kiedy osiągnę gładką masę, daję jej chwilę odpocząć – to dobry moment, żeby nagrzać piekarnik do 220 stopni.
Gofry wylewam do form i piekę przez 20 minut, starannie kontrolując temperaturę piekarnika. Zawsze pilnuję, żeby dzieci, z natury łasuchy, zjadły kilka zdrowych składników, zanim na deser zjedzą swoje ulubione – z masłem orzechowym i wiórkami gorzkiej czekolady.