Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wzięła uwielbiany produkt i dodała do pomidorowej. Takie połączenie to strzał w 10
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 10.07.2023 22:24

Wzięła uwielbiany produkt i dodała do pomidorowej. Takie połączenie to strzał w 10

gotowanie zupy pomidorowej
Canva / visualgiga

Zupa pomidorowa jest jedną z najpopularniejszych w Polsce. Każdy dobrze zna smak warzyw połączonych z aromatycznym bulionem. My postanowiliśmy pójść o krok dalej, dodając popularnej pomidorówce nieco więcej smaku. Zyskujemy go dzięki dołożeniu do garnka wieprzowej kiełbasy.

Takiej zupy pomidorowej nie znacie

Zupa pomidorowa często gości na polskich stołach. W swojej klasycznej wersji może jednak być dla niektórych osób niewystarczająco sycąca. rozwiązaniem tego problemu jest dodanie do niej apetycznego mięsa. Kto raz spróbuje, zakocha się w tym smaku.

Zupa pomidorowa najczęściej podawana jest z ryżem lub makaronem. My proponujemy kompromis dla tych 2 sposobów. Swoją zupę z kiełbasą wzbogacamy drobniutkim makaronem orzo. Tak podana pomidorówka nabiera zupełnie nowego, smakowitego wyrazu.

Bosacka publicznie wyśmiała kaszankę. Internauci szybko sprowadzili ją na ziemię

Przepis na zupę pomidorową z kiełbasą

Składniki:

  • 1 l bulionu
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 podwójne pętko dobrej jakości kiełbasy
  • 1 szklanka suchego makaronu orzo
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • bazylia
  • oregano
  • śmietana 18%
  • olej do smażenia

Jak zrobić nietypowo pyszna zupę pomidorową?

Cebulę oraz czosnek do zupy pomidorowej pokrój w drobną kostkę. W dużym garnku rozgrzej odrobinę oleju. Warzywa wrzuć na gorący tłuszcz i smaż, aż zaczną wydzielać smakowity aromat.

Do czosnku z cebulą dodaj pokrojoną drobno kiełbasę. Smaż, aż się zarumieni. Kiedy to nastąpi, wszystkie składniki zalej bulionem. Całość zagotuj, a następnie dodaj puszkowane pomidory.

Zupę pomidorową dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Doprowadź jeszcze raz do zagotowania. Na koniec dosyp szklankę makaronu orzo, zmniejsz moc palnika i gotuj, aż stanie się miękki. Zupa wyśmienicie smakuje podana od razu po przyrządzeniu, lub podgrzana następnego dnia. Klasyczną odsłonę polskiej pomidorowej znajdziecie w tym przepisie. Lewandowska wywróciła tradycyjny przepis na zupę do góry nogami.

krojenie kiełbasy do pomidorowej.png
Canva / visualgiga