Smakosze.pl Przepisy Te szybkie, puszyste racuchy są hitem Internetu. Nie ma w nich grama drożdży, ani mleka
Screen z filmu na kanale YouTube Sprint Cooking

Te szybkie, puszyste racuchy są hitem Internetu. Nie ma w nich grama drożdży, ani mleka

24 lipca 2023

Racuchy będą puszyste nawet bez mleka i drożdży. Zamieniając te składniki na kefir i sodę oczyszczoną i dodając pianę ubitą z białek, uzyskamy znakomite efekty. Rozpływające się w ustach placki zachwycą małych i dużych. Zwłaszcza jeśli dodacie do nich sezonowe owoce.

Przepis na puszyste racuchy na kefirze

Lekkie, delikatnie słodkie i puszyste ciasto po usmażeniu zamieni się w przepyszne placki. Warto wrzucić do masy ulubione owoce np. jabłka, jagody czy borówkę amerykańską. Będą jeszcze lepsze.

Składniki:

  • 400 g kefiru
  • 2 duże jaja
  • 150 g mąki pszennej
  • 10 g cukru
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • ulubione owoce sezonowe
  • esencja waniliowa (opcjonalnie)
  • olej do smażenia
Makłowicz nie krył podziwu dla maczanki krakowskiej Okrasy. Czym zachwyciła tradycjonalistę?

Jak zrobić lekkie racuchy bez mleka i drożdży?

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z cukrem, kefirem i solą. Wsypujemy sodę oczyszczoną, starannie ją rozprowadzamy. Następnie porcjami dodajemy mąkę pszenną , każdorazowo składnik przesiewając przez sito i dokładnie mieszając całą masę.

Z białek ubijamy pianę i łączymy ją z pozostałymi składnikami. Do tak przygotowanego ciasta wrzucamy kawałki owoców, jeśli ich używamy. Racuchy smażymy na dobrze rozgrzanym oleju i średnim ogniu, by zrumieniły się z zewnątrz, ale nie były surowe w środku.

Jak podać racuchy bez mleka i drożdży?

Placki świetnie smakują posypane cukrem pudrem. Można też polać je syropem klonowym lub udekorować bitą śmietaną i świeżymi owocami wedle uznania.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na smakowite placki. Sprawdźcie koniecznie recepturę na śniadaniowy rarytas z płatków owsianych i banana . Być może skuszą was także lekkie niczym chmurka racuchy o smaku budyniowym .

Racuchy bez mleka i drożdży.png
canva/Yagurana
Wymieszaj te 3 składniki, a otrzymasz przepyszny sos. Pasuje do niemal każdej, letniej surówki
Wczoraj odkryłam dlaczego rosół mojej mamy smakuje o niebo lepiej niż mój. Muszę to zmienić
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy