Babka wielkanocna cytrynowa. Niezawodny przepis na kultowy wypiek
Babka wielkanocna cytrynowa to wyśmienite, świeże ciasto, które zniknie błyskawicznie. Baba jest puszysta, lekka i mocno cytrynowa, jest idealna. Polej ją domowym lukrem, a będzie pięknie wyglądać na świątecznym stole. Poznaj przepis na babkę wielkanocną cytrynową.
Babka wielkanocna cytrynowa to pyszne, tradycyjne ciasto, które wyróżnia świeży, cytrusowy posmak. Ciasto jest wilgotne, puszyste i rozpływa się w ustach. Babka cytrynowa upieczona w specjalnej formie i oblana domowym lukrem cieszy również oczy- wygląda bardzo świątecznie i wiosennie.
Babkę cytrynową robię w nieco inny sposób, niż tradycyjne babki- oddzielam żółtka od białek, białka ubijam na sztywno i dodaję do ciasta, kiedy połączę resztę składników, dzięki czemu babka jest wilgotna i puszysta.
Jeśli szukasz pomysłu na oryginalną wersję tradycyjnej babki- tu poznasz przepis na drożdżową babkę wielkanocną z owocami kandyzowanymi, smakuje wyśmienicie.
Przepis na babkę wielkanocną cytrynową
Składniki na formę z kominem:
szklanka mąki
szklanka cukru
kostka margaryny do pieczenia
opakowanie cukru wanilinowego
skórka tarta z całej cytryny
łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
lukier do dekoracji
masło i bułka tarta do przygotowania formy
Jak zrobić babkę wielkanocną cytrynową?
Białka oddziel od żółtek, żółtka utrzyj z margaryną, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową i delikatnie wymieszaj łyżką. Białka ubij na sztywno, następnie dodaj do masy i ponownie wymieszaj.
Źródło zdjęcia: canva/Food Photos Formę do babki wysmaruj masłem, oprósz bułką tartą, przelej ciasto i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 50-60 minut, do suchego patyczka. Babkę wyjmij z formy, ostudź, następnie polej domowym lukrem i odstaw, żeby lukier stężał, smacznego.