Smakosze.pl
Babka wielkanocna

canva/NatashaBreen

Babka wielkanocna cytrynowa. Niezawodny przepis na kultowy wypiek

14 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Babka wielkanocna cytrynowa to wyśmienite, świeże ciasto, które zniknie błyskawicznie. Baba jest puszysta, lekka i mocno cytrynowa, jest idealna. Polej ją domowym lukrem, a będzie pięknie wyglądać na świątecznym stole. Poznaj przepis na babkę wielkanocną cytrynową.

Babka wielkanocna cytrynowa to pyszne, tradycyjne ciasto, które wyróżnia świeży, cytrusowy posmak. Ciasto jest wilgotne, puszyste i rozpływa się w ustach. Babka cytrynowa upieczona w specjalnej formie i oblana domowym lukrem cieszy również oczy- wygląda bardzo świątecznie i wiosennie.

Babkę cytrynową robię w nieco inny sposób, niż tradycyjne babki- oddzielam żółtka od białek, białka ubijam na sztywno i dodaję do ciasta, kiedy połączę resztę składników, dzięki czemu babka jest wilgotna i puszysta.

Jeśli szukasz pomysłu na oryginalną wersję tradycyjnej babki- tu poznasz przepis na drożdżową babkę wielkanocną z owocami kandyzowanymi, smakuje wyśmienicie.

Przepis na babkę wielkanocną cytrynową

Składniki na formę z kominem:

  • szklanka mąki

  • szklanka cukru

  • kostka margaryny do pieczenia

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • skórka tarta z całej cytryny

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • 4 jajka

  • lukier do dekoracji

  • masło i bułka tarta do przygotowania formy

Jak zrobić babkę wielkanocną cytrynową?

Białka oddziel od żółtek, żółtka utrzyj z margaryną, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową i delikatnie wymieszaj łyżką. Białka ubij na sztywno, następnie dodaj do masy i ponownie wymieszaj.

Tarta cytryna do babki wielkanocnej

Źródło zdjęcia: canva/Food Photos

Formę do babki wysmaruj masłem, oprósz bułką tartą, przelej ciasto i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 50-60 minut, do suchego patyczka. Babkę wyjmij z formy, ostudź, następnie polej domowym lukrem i odstaw, żeby lukier stężał, smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Pyszna sałatka kebabowa bije na głowę kultowy gyros. Teraz ona króluje na imprezach

Czytaj więcej >

Przepisy

2 niezwykłe składniki sprawiają, że kotlety schabowe po lubelsku są lepsze od innych. Znamy przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, z czym Monika Mrozowska podaje pierogi. Cudowny, aromatyczny farsz

Czytaj więcej >

Przepisy

Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie

Czytaj więcej >
Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Przepisy

Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Zrobisz je w mgnieniu oka

Czytaj więcej >
Jesienna wersja bigosu

Przepisy

Pyszny bigos bez grama kapusty? Sięgnij po uwielbiany przysmak. Teraz jest najlepszy czas

Czytaj więcej >