Kruche ciasteczka ze skwarkami. Zaskakujące połączenie smaków było hitem PRL-u
Kruche ciasteczka ze skwarkami były kultową przekąską w czasach PRL-u. Domowe ciastka z kilku podstawowych składników zachwycały niepowtarzalnym smakiem i doskonałą kruchością, właśnie dzięki dodatkowi skwarków. Spraw bliskim miłą niespodziankę i przygotuj smakołyk jak za dawnych lat. Zachwyty są gwarantowane.
Wiele deserów z PRL-u przetrwało do dziś. Kultowe ciastka orzeszki, blok czekoladowy, wafelki, czy kruche ciasteczka ze skwarkami wiele osób przygotowuje w domu do tej pory. Ciastka z maszynki z dodatkiem skwarków ze słoniny są przepyszną i szybką przekąską dla całej rodziny.
Ciastka przygotujemy w maszynce przy pomocy specjalnej nakładki. To dawny, tradycyjny sposób na domowe wypieki z kruchego ciasta. Jeśli nie masz maszynki w domu, rozwałkuj wyrobione ciasto i pokrój je w paski przy pomocy radełka. Uzyskasz wtedy podobny kształt przekąski.
Do przygotowania ciasta na kruche ciasteczka ze skwarkami potrzebujemy słoniny, cukru, margaryny, soli, mąki, jajek i proszku do pieczenia. Ciasto wyrabiamy ręcznie przez kilka minut, żeby było elastyczne, a wszystkie składniki dobrze się połączyły. Ciasto przed formowaniem chrupiących ciasteczek wstawmy do lodówki na pół godziny.
Kruche ciasteczka ze skwarkami - prawdziwy hit dawnych lat
Składniki:
30 dag skwarków wytopionych z kawałka słoniny
12 dag margaryny lub masła
10 dag cukru pudru
4 szklanki mąki pszennej
opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
szczypta soli
Jak zrobić kruche ciasteczka ze skwarkami? Kultową przekąskę zrobisz w kilka chwil
Skwarki zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa, przełóż do miski. Następnie dodaj mąkę, cukier, cukier waniliowy, żółtka, szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz miękką margarynę. Wyrabiaj ciasto ręcznie, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godzin. Ciastka uformuj w maszynce do mięsa wykorzystując specjalną nasadkę do ciastek.
Ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz około 10 minut, aż będą rumiane.
Zrób również kultowe ciastka orzeszki, nie tylko na święta. Jesienią koniecznie upiecz ciastka, które wyglądają jak małe grzyby leśne. Cała rodzina będzie zachwycona- tu poznasz przepis siostry Anastazji na ciastka grzybki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Szybkie racuchy na maślance. 2 składniki decydują o ich wybornym smaku
Kurczak z patelni bez zbędnego tłuszczu. Dzięki prostemu trikowy wyjdzie lekki i soczysty
Ania Starmach robi wyśmienitą zupę cebulową. Efektowne i pyszne danie za grosze
Źródło: doradcasmaku