Zrezygnuj z porannej kawy. Zamiast niej wypij koktajl kawowy od Ewy Chodakowskiej, który nie tylko Cię pobudzi, ale i dostarczy wielu cennych witamin. Koktajl jest energetyczny i bardzo pożywny. Doskonale sprawdzi się więc na drugie śniadanie.Ewa Chodakowska zdradziła przepis na koktajl, który często pije z rana. Popularna trenerka personalna przygotowuje go zamiast tradycyjnej kawy. Napój z banana, kawy, orzechów i kakao smakuje doskonale, dodaje energii i wielu cennych składników odżywczych.Koktajl kawowy od Ewy Chodakowskiej zrobisz błyskawicznie. Wystarczy zblendować wszystkie składniki przy pomocy blendera kielichowego lub blendera ręcznego. Napój jest gęsty, pożywny i pyszny. Trenerka dosładza koktajl miodem. Dodaje do niego również cynamon i kakao.Przepis na drugie śniadanie od Chodakowskiej jest przepisem podstawowym. Do koktajlu kawowego możesz dodać również odrobinę mleka krowiego, kokosowego lub migdałowego. Orzechy laskowe możesz zamienić na płatki migdałowe lub suszoną żurawinę. Stwórz swój ulubiony napój z kawy.
Poranna kawa może być jeszcze smaczniejsza. Dodanie do filiżanki napoju łyżki masła orzechowego sprawi, że napar stanie się sycący i niezwykle aromatyczny. Prosty pomysł zachwyci nawet sceptyków. Spróbujecie tego sposobu na małą czarną?Masło orzechowe przez wielu uważane jest za tuczące, ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i sporą kaloryczność. W małych ilościach może jednak z powodzeniem gościć w naszej diecie, gdyż stanowi świetne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz białka. Dodanie go do kawy jest dobrym pomysłem — napar będzie bowiem pobudzającą i sycącą przekąską.Przepis na kawę z masłem orzechowymSkładniki na 2 porcje:250 ml kawy40 g masła orzechowego, najlepiej domowego500 ml mleka lub napoju roślinnego1/3 łyżeczki cynamonuesencja waniliowa (opcjonalnie)cukier, miód lub syrop klonowy (opcjonalnie)
Tomasz Kammel podzielił się rewelacyjnym pomysłem na śniadanie. Dzięki niemu ma energię i siłę do pracy, a także oszczędza czas niezbędny na przygotowanie posiłku. W recepturze prezentera próżno szukać cukru oraz glutenu. Poniżej przedstawiamy przepis na kawośniadanie, czyli połączenie kawy z bananem i płatkami owsianymi.Tomasz Kammel nie stroni od zaskakujących eksperymentów kulinarnych. W swoich mediach społecznościowych nie raz pokazał, że ma do tego dryg. Po dziurawych tostach i gofromletach przyszedł czas na kolejne odkrycie. Sprawdźcie co znany dziennikarz dodaje do porannej kawy.Śniadaniowy pomysł Tomasza Kammela składa się z samych zdrowych składników. Prezenter używa do niego bowiem mleka migdałowego i płatków owsianych. Do tego banan, woda kokosowa i dojrzały banan. Brzmi bardzo dobrze, a jak smakuje?
Niektórzy z nas nie potrafią rozpocząć dnia inaczej niż filiżanką kawy. By zniwelować jej goryczkę większość osób sięga po cukier lub mleko. Jest jednak lepszy, bo mniej kaloryczny sposób na poprawienie smaku uwielbianego napoju. Wystarczy wsypać do niego szczyptę soli. Ten dodatek daje też inne korzyści. Jeśli macie ochotę na filiżankę kawy, która nie będzie gorzka, wcale nie musicie dodawać cukru czy mleka. Produkty te, co prawda zamaskują przykry smak, ale jednocześnie sprawiają, że napój nagle zyska kilkadziesiąt kalorii. Choć nie każdy oczywiście musi je liczyć, warto wiedzieć, że jest inny dodatek, który zdecydowanie poprawi odbiór małej czarnej. Napar pozostanie równie lekki, co klasyczna czarna wersja bez dodatków.
Poranna kawa jest swoistym rytuałem dla wielu osób. Gorący napój pijamy także chętnie w ciągu dnia. Niestety często towarzyszą mu dodatki, które nie są zbyt korzystne dla naszego zdrowia. Śmietankę w proszku, słodziki i smakowe syropy lepiej puścić w niepamięć.Picie kawy dobrze wpływa na ludzki organizm. Wspomaga koncentrację, przyspiesza metabolizm, a także wspiera pracę serca i układu krwionośnego. Te dobre cechy nader łatwo przyćmić jednak nadmiarem cukru i chemicznych dodatków, którymi zdarza nam się wzbogacić ten napój. Dla własnego dobra lepiej z nich zrezygnować.
Poranna kawa daje nam moc i energię na cały dzień. Niestety nie każdemu ona służy i nie każdy może spożywać ją bez ograniczeń. Jakie są skuteczne zamienniki dla popularnego naparu? Wybór jest naprawdę szeroki - od herbaty zaczynając, na wodzie z dodatkiem miodu kończąc.Cały sekret skumulowanej w kawie energii tkwi w wysokiej zawartości kofeiny. Okazuje się jednak, że do dyspozycji mamy rozmaite produkty, które również zawierają solidną porcję tego składnika. Dzięki temu osoby, którym kawa nie służy, mogą znaleźć dla siebie pobudzającą alternatywę. Dla wszystkich pozostałych stanowić zaś będą miłe urozmaicenie.
Kawa dla wielu z nas jest synonimem rozpoczęcia dnia. Coraz więcej osób do filiżanki małej czarnej dodaje łyżkę oleju kokosowego. Ten niezwykły tłuszcz nieco odmienia smak napoju, ale przede wszystkim przyspiesza metabolizm i sprawia, że dostajemy jeszcze większy zastrzyk energii. Olej kokosowy to produkt spożywczy, który z roku na rok zyskuje coraz większą popularność. Dostarcza dużą ilość zdrowych kwasów tłuszczowych przy bardzo niewielkiej zawartości węglowodanów. Co daje dodanie go do porannej kawy? Korzyści jest więcej, niż myślisz.
Na internetowej stronie Lidla dostępna ruszyła niezwykła promocja. W korzystnej cenie możemy zakupić tam ekspres do kawy. Dostępne są zarówno urządzenia marki własnej Lidl, jak i te oferowane przez znanych producentów. Zakupu z rabatem można dokonać do 22 stycznia.Wiele osób nie wyobraża sobie początku dnia bez porannej kawy. Niektórzy szczególnie upodobali sobie kawę z ekspresu. Teraz takie urządzenie możesz zdobyć w niezwykle atrakcyjnej cenie. Wystarczy skorzystać z kodu rabatowego EKSPRESY15.
Zrezygnuj z regularnego dodawania mleka do kawy. Nie tylko podbija ono kaloryczność napoju, ale też źle wpływa na przewód pokarmowy. Zamiast krowiego mleka, wlej do kawy napój sojowy czy owsiany. Tzw. mleko roślinne sprawi, że kawa będzie smaczniejsza i o wiele zdrowsza. Kawa jest napojem, bez którego zdecydowana większość z nas nie wyobraża sobie dnia. Mocny, aromatyczny napój ma dosłownie kilka kalorii, pobudza, wzmacnia pamięć i koncentrację. Kawa podwyższa również ciśnienie krwi i przyspiesza metabolizm.O ile filiżanka czarnej kawy ma około 2-3 kcal, tak kawa z krowim mlekiem, syropami smakowymi lub cukrem może mieć aż 300-400 kcal, czyli tyle, co powinno mieć całe śniadanie. Kawa z mlekiem i syropami smakowymi lub cukrem przyczynia się do powstawania nadwagi. Nie musimy jednak zupełnie rezygnować z dodatków do kawy. Wystarczy zamienić tradycyjne mleko na produkt pochodzenia roślinnego, a wyjdzie nam to na zdrowie. By ograniczyć dodatek cukru do napoju, można dodać mu aromatu oprószając cynamonem, imbirem czy kardamonem.
Kawa potrafi pobudzić i dodać energii. Jeśli, podobnie jak Anna Lewandowska, dodacie do naparu przyprawy korzenne, będzie również przyjemnie rozgrzewająca i aromatyczna. Przepis celebrytki jest bardzo prosty — warto spróbować. Kawa z przyprawami korzennymi doskonale rozgrzeje nas w chłodne popołudnie. Inspirowana kuchnią pięciu przemian receptura Anny Lewandowskiej pozwoli wam w kilka chwil przygotować niesamowicie smaczny napar o wspaniałych właściwościach.
Któż z nas nie zaczyna dnia od filiżanki kawy? Standardowymi dodatkami do niej są zazwyczaj cukier i śmietanka. Zapomnij o nich i wyciśnij do kawy odrobinę soku z cytryny. Takie połączenie ma zbawienny wpływ na proces odchudzania.Zarówno kawę jak i cytrynę można bez trudu znaleźć w każdej niemal kuchni. Mało osób jednak decyduje się na mariaż obu składników. Tymczasem smak otrzymanego napoju jest nie tylko niezwykle bogaty, ale pomaga też spalić zbędne kilogramy. Warunkiem jest oczywiście rezygnacja z innych, kalorycznych dodatków.
Badania wykazują, że kawa rozpuszczalna jest o wiele zdrowsza od sypanej. Zawiera mniej kofeiny, nie podrażnia również żołądka i wątroby. Jest źródłem przeciwutleniaczy. Na rynku mamy kawę w kryształkach i w proszku. Jak powstaje kawa rozpuszczalna?Kawa parzona jest mocną kawą. Ma kwaśny odczyn PH i zawiera dużo kofeiny. Minusem kawy są również fusy, które mogą przeszkadzać podczas picia. Kawa rozpuszczalna jest o wiele łagodniejsza. Kawa rozpuszczalna w kryształkach będzie wyglądać jak kawa z ekspresu przelewowego.Jeśli chcemy, żeby kawa miała piankę, wybierzmy kawę rozpuszczalną w proszku. Warto zaznaczyć również, że na rynku mamy kawę 2 i 3 w jednym. Taka kawa nie jest już zdrowa, a kaloryczna. W kawie 2 w 1 mamy mleko w proszku. W kawie 3 w 1- cukier i mleko. Ten napój ze smakiem kawy nie ma nic wspólnego.Kawę parzoną dietetycy polecają pić jednak z niewielką ilością mleka, żeby złagodzić kwaśny odczyn. Jeśli lubimy słodką kawę, zamiast cukru i syropów smakowych, wybierzmy ksylitol lub stewię. Świetnym dodatkiem słodzącym do napoju jest również miód.
Kawa z cynamonem jest niezwykle aromatyczna i pozytywnie wpływa na cały organizm. Do pobudzającego napoju dodaj również odrobinę miodu. Kawa poprawi nastrój, wzmocni odporność i rozgrzeje w chłodne dni.W okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy najbardziej narażeni na przeziębienie i grypę, sięgnijmy po rozgrzewającą kawę z cynamonem. Przyprawa ma nieoceniony wpływ na nasz organizm. Doskonale pobudza, zmniejsza skutki stresu, zwalcza wirusy, wspomaga odchudzanie i pracę serca.Cynamon warto dodawać nie tylko do kawy. Możemy wsypać odrobinę do rosołu pod koniec gotowania lub doprawić nim ciasto, zapiekankę z jabłkiem, czy aromatyczne curry. Cynamon uważany jest za naturalne lekarstwo. Kawa z korzenną przyprawą jest więc nie tylko pyszna, ale i zdrowa.Słodzisz kawę? Zamień cukier lub słodzik na płynny miód. Zimowa kawa z cynamonem i miodem będzie doskonałym napojem na chłodne dni. Do kawy możesz dodać również ulubione dodatki, jak mleko, napój kokosowy, sojowy, czy migdałowy.
Tiramisu można przygotować bez żółtek i mascarpone. Wegańska odsłona popularnego deseru jest kremowa, sycąca i niesamowicie smaczna. Przygotowanie nie jest trudne, a efekty z pewnością zachwycą waszych gości. Musicie spróbować. Przygotowanie niezwykle delikatnego i aromatycznego tiramisu bez nabiału wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy namoczyć nerkowce i połączyć je z kilkoma produktami, a uzyskaną masą przełożyć gotowe wegańskie biszkopty. Efekt jest oszałamiający.
Wielu z nas rozpoczyna dzień od kubka aromatycznej kawy. Najczęściej pija się ją z dodatkiem cukru i śmietanki. Najnowszy trend zaleca jednak zupełnie coś innego. Dodaj do kawy sól i przekonaj się, jak zbawiennie wpływa ona na smak napoju i jego właściwości. Sól coraz częściej spotkać można w rozmaitych, nie tak oczywistych składnikach. Słony karmel czy też czekolada z charakterystycznym posmakiem nikogo już nie dziwi. Solenie napojów to jednak coś nowego. Jednak zaufaj ekspertom i dodaj do kawy szczyptę soli. Dlaczego?
Mamy idealny sposób na rozgrzewający napój. Nasza kawa szybko i skutecznie uzupełni Twoją energię w zimowe wieczory. Wszystko to za sprawą aromatycznych dodatków.Do przygotowania tej niezwykłej kawy potrzebujesz skondensowanego mleka. W zależności od własnych upodobań, wybierz wersję słodzoną lub bez dodatku cukru. Do napoju dodaj też goździki oraz cynamon. Te dwie przyprawy gwarantują skuteczne rozgrzanie organizmu.
Kawa słynie z dobroczynnych właściwości. Pobudzający napój z niektórymi dodatkami stanie się też sprzymierzeńcem w walce z nadprogramowymi kilogramami. Tak przynajmniej twierdzi Anna Lewandowska, która proponuje połączenie naparu z pełną smaku mieszanką miodu, oleju kokosowego i cynamonu. Przepis jest bardzo prosty i warto go wypróbować.Żadna dieta odchudzająca nie będzie skuteczna i bezpieczna, jeśli nie dostarczymy organizmowi odpowiedniej dawki składników odżywczych, jednocześnie wytwarzając deficyt kaloryczny. Zamiast jednak sięgać po suplementy diety, warto włączyć w swój plan dnia odpowiednią dawkę ruchu.Anna Lewandowska poleca też znakomitą małą czarną z dodatkiem miodu, oleju kokosowego i cynamonu. Pszczeli produkt nada kawie smaku, a nam doda energii. Cynamon zaś pozytywnie wpłynie na trawienie, podkręcając metabolizm. Połączenie ich z olejem kokosowym sprawi, że składniki odżywcze w nich zawarte będą się świetnie wchłaniać.
Ciasto marchewkowe bez jajek jest fantastyczną alternatywą klasycznego deseru. Wilgotne i niesamowicie delikatny wypiek jest prosty w przygotowaniu, a przypadnie do gustu nie tylko osobom na dietach eliminacyjnych. Dla urozmaicenia smaku posmarujemy go znakomitym kremem kawowym. Nikt się mu nie oprze. Lekkie i rozpływające się ustach ciasto marchewkowe można przygotować bez jaj. Zastąpimy je zdrowym siemieniem lnianym, które zmielimy i namoczymy we wrzątku. Przygotowany w ten sposób kleik świetnie połączy pozostałe składniki. Nasza receptura jest niemal w całości wegańska — tylko krem zawiera w sobie nabiał. Można podać ciasto z dowolnym innym wykończeniem np. z cukrem pudrem czy polewą z gorzkiej czekolady. W tej ostatniej z łatwością zatopimy orzechy, które pięknie przyozdobią deser.
Kawa z koglem moglem w wielu krajach jest bardzo popularnym napojem. Jej miłośnicy zachwalają ją za jej kremową konsystencję, piękny kolor i łagodniejszy smak. Zapomnij o zwykłym mleku i cukrze. Kawa z jajkiem jest słodsza, a pianka bardziej aksamitna. Kawa jest napojem, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie dnia. Kawa z rana doskonale pobudza i dodaje energii. Niektórzy preferują napój bez żadnych dodatków. Inni lubią kawę z mlekiem, miodem, cukrem, syropami i innymi składnikami, które wzmacniają smak. Mało kto słyszał jednak o kawie z jajkiem.Kawa z koglem moglem jest bardzo popularna w Azji i krajach skandynawskich. Napój z dodatkiem żółtka jest kremowy, łagodniejszy, delikatnie słodszy i zachwyca wspaniałym, bursztynowym kolorem. Taką kawę z łatwością zrobisz w domu. Potrzebujesz jedynie jajka i mleka skondensowanego.Do przygotowania kawy z koglem moglem wykorzystaj swoją ulubioną kawę. Zaparz ją w ekspresie, kawiarce lub zalej ziarna wrzątkiem i odstaw na chwilę, żeby się zaparzyła. Pianka z żółtka i mleka kondensowanego sprawia również, że kawa parzona jest bardziej przejrzysta, a fusy szybciej opadają na dno.
Domowy syrop świąteczny jest przepysznym dodatkiem do kawy i herbaty w Boże Narodzenie. Syrop przygotowany na bazie miodu z korzennymi przyprawami jest niezwykle aromatyczny i nadaje ulubionym napojom doskonałego smaku.Świąteczny syrop do kawy i herbaty przygotowuję każdego roku przed Bożym Narodzeniem. Domowy, gęsty syrop rewelacyjnie podkreśla smak napojów i sprawia, że są rozgrzewające i jeszcze lepsze. Syrop przechowuję w lodówce w szklanej butelce. Zachowuje smak i świeżość przez cały miesiąc.Do przygotowania syropu świątecznego potrzebujesz moździerza, żeby rozetrzeć w nim przyprawy. Syrop jest niezwykle aromatyczny. Anyż, cynamon, imbir, goździki i pieprz dodają mu wyraźnego, korzennego smaku. Takiego syropu nie kupisz w żadnym sklepie.Gotowe syropy do kaw i herbat w składzie mają praktycznie sam cukier, wzmacniacze smaku i konserwanty. Syropy nie są produkowane z dodatkiem prawdziwych przypraw, a chemicznych aromatów. Domowy syrop świąteczny ma naturalny skład, dzięki czemu jest zdrowszy i jeszcze smaczniejszy od gotowych produktów.
Kawa karmelowa jest pobudzającym słodkim napojem, po który warto sięgnąć zamiast poobiedniego deseru. Już jedna łyżka aromatycznie przygotowanego cukru odmieni klasyczną małą czarną z dodatkiem mleka. Jeśli lubicie kawy z dodatkami, musicie spróbować. Karmel jest znakomitym dodatkiem do wielu deserów. Delikatna kawa mleczna również zyska, gdy dodamy do niej odrobinę przysmaku przygotowanego z odrobiny cukru. Prosty patent na słodszą wersję małej czarnej przypadnie do gustu wielu amatorom pobudzających napojów na bazie kawy.
Miód należy przechowywać w odpowiednim miejscu i temperaturze. W przeciwnym wypadku straci wszystkie wartości odżywcze. Miód jest naturalnym lekarstwem, to jeden z najzdrowszych produktów. Czy miód może się zepsuć? Jak go przechowywać?Miód jest świetnym dodatkiem do kawy, herbaty zimowej, ciast, dań głównych. Ten naturalny słodzik ma nieograniczony wpływ na nasze zdrowie. To bogactwo witamin i minerałów, między innymi witaminy C, witamin z grupy B, potasu, żelaza, magnezu. Miód jest również źródłem silnych antyoksydantów. Związki te działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, a także zmniejszają ilość wolnych rodników odpowiedzialnych za powstawanie groźnych chorób, w tym chorób nowotworowych. Miód musi być jednak odpowiednio przechowywany, inaczej straci wszystkie wartości odżywcze.Pamiętaj, że wysoka temperatura niszczy wszystkie wartości odżywcze, dlatego miód dodawaj do kawy i herbaty dopiero, kiedy lekko przestygną. Dodanie łyżeczki miodu do gorącego napoju to tylko walory smakowe, nie będzie w nim ani witamin, ani minerałów i antyoksydantów.Miód po czasie może się skrystalizować i przejść ze stanu ciekłego w stały. To zupełnie normalny proces, który nie ma wpływu na jego smak i wartości odżywcze. W zależności od rodzaju miodu, proces krystalizacji zachodzi szybciej lub wolniej. Za krystalizację odpowiedzialny jest cukier, który znajduje się w produkcie.
Kawa z dodatkiem chili bez wątpienia jest napojem z charakterem. Poza walorami smakowymi, pikantna przyprawa nadaje naparowi nowych właściwości. Kawa z chili rozgrzewa, wzmacnia organizm, a także pomaga w walce z nadwagą. Koniecznie dowiedz się więcej na ten temat.Kawę z chili można przygotować na różne sposoby. Koneserzy zadowolą się dodatkiem samego ostrego proszku, pozostałe osoby mogą zaś złagodzić pikantność dodatkiem mleka lub bitej śmietany. Jedno jest pewne - kawy z tym niezwykłym dodatkiem z pewnością warto spróbować.
Rolada orzechowa z kremem kawowym jest ciastem, które przygotujesz zarówno w spokojny weekend, jak i na specjalne okazje, w tym Boże Narodzenie. Rolada smakuje i wygląda jak z najlepszej cukierni, wszyscy będą prosić o przepis i dokładkę.Jesień to czas na orzechy, czekoladę, korzenne przyprawy i aromatyczną kawę. Rolada orzechowa to deser, który łączy wszystkie najlepsze smaki sezonu. Ciasto jest puszyste, delikatne, zachwyca smakiem i eleganckim wyglądem. Rolada świetnie sprawdzi się również jako świąteczne ciasto.Roladę koniecznie udekoruj domową polewą czekoladową z gorzkiej czekolady oraz oprósz posiekanymi orzechami. Ciasto będzie wyglądać bardzo apetycznie, każdy będzie prosił o przepis i dokładkę. Roladę przechowuj w lodówce, żeby krem się nie zważył.Ciasto na roladę wymaga odpowiedniego przygotowania, w przeciwnym wypadku pokruszy się i połamie. Do ciasta koniecznie dodaj łyżkę octu, który spulchni masę i zapobiegnie kruszeniu upieczonego placka. Ciepłą roladę przełóż na ściereczkę, zawiń i odstaw do całkowitego ostudzenia, żeby nadać wypiekowi odpowiednią formę.
Kawa z surowym jajkiem to bardzo popularny napój w krajach skandynawskich. Kawa jest kremowa i delikatna, ale przede wszystkim zdrowa. Możemy podać ją również z ulubionymi dodatkami. Dlaczego warto dodać do kawy surowe jajko?Kawa jest napojem, bez którego zdecydowana większość z nas nie wyobraża sobie dziennego funkcjonowania. Kawę zwykle pijemy czarną lub z mlekiem, a niektórzy dodają również do niej cukier lub miód. Co ciekawe, do kawy możemy dodać także surowe jajko. To szwedzki patent na smaczny i zdrowy początek dnia.Kawa z surowym jajkiem jest bardzo puszysta, kremowa i delikatna, a samo jajko nie jest wyczuwalne w smaku. Do kawy możemy dodać krowie mleko lub napój sojowy, migdałowy, kokosowy. Kawa jajeczna z ulubionymi dodatkami będzie smakować rewelacyjnie.Zrezygnujmy jednak z syropów smakowych, które również dodawane są do kawy, ponieważ są naprawdę bardzo kaloryczne. Kawa z jajkiem, która ma właściwości odchudzające, nie przyspieszy metabolizmu, jeśli wlejemy do niej puste kalorie.
Aby zaparzyć aromatyczną kawę, nie musisz posiadać własnego ekspresu. Istnieją inne metody na przygotowanie aromatycznego naparu. Na rynku znaleźć można proste i niedrogie sprzęty, które ułatwiają parzenie. Być może warto zainwestować w jedno z nich?Kawa parzona w ekspresie ma wyjątkowy smak i aromat. Niestety koszt ekspresu, a także miejsce, które zajmuje on w kuchni może stanowić przeszkodę do jego nabycia. Przedstawiamy znacznie tańsze i bardziej poręczne patenty na parzenie wyjątkowej kawy.
Przechowujesz miód w nasłonecznionym miejscu, w którym panuje wysoka temperatura? Popełniasz bardzo poważny błąd, przez który miód bardzo szybko się zepsuje. Odpowiednie przechowywanie i nabieranie złotego przysmaku wydłuży jego datę ważności nawet o kilka lat.Miód jest doskonałym dodatkiem nie tylko do zimowej herbaty rozgrzewającej i kawy. Wykorzystamy go do pieczenia wyśmienitych ciast, marynowania mięs, sosów, a także do zimowych przetworów. Z miodu, cytryny, cebuli i imbiru zrobimy także domowy syrop na przeziębienie i grypę.Miód musimy jednak przechowywać w odpowiednim pojemniku i w zacienionym pomieszczeniu, w którym temperatura nie przekracza 20 stopni. Przechowywany w ten sposób przysmak będzie świeży i smaczny nawet przez kilka lat.Musimy pamiętać również o odpowiednim sposobie nabierania miodu, nigdy nie metalową łyżką i nie łyżką, którą wcześniej obliżemy, ponieważ miód bardzo szybko zacznie się psuć. Miód do herbaty dodajemy, kiedy nieco przestygnie. Dodany do wrzątku traci wszystkie wartości odżywcze.Dlaczego miód jest tak wartościowy? Ponieważ zawiera wiele witamin i minerałów, w tym potas, żelazo, kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę C. Miód przyspiesza gojenie się ran i wrzodów żołądka. Wzmacnia i pomaga usuwać toksyny i wolne rodniki z organizmu.
Pijecie kawę po przebudzeniu, jeszcze przed śniadaniem? Nie jest to dobre rozwiązanie. Jest kilka zdecydowanie lepszych momentów na spożycie ulubionego naparu. Podpowiadamy, kiedy przyniesie to najwięcej korzyści.Picie kawy kojarzy się z porankiem. Tymczasem sięganie po napój zarówno podczas śniadania, jak i bezpośrednio po przebudzeniu nie jest korzystne. Napar podrażnia żołądek i wpływa na regulację poziomu hormonów po przebudzeniu. Jak zatem raczyć się nim bezpiecznie?