Mamy dla was pomysł na szybkie orzeźwienie w upalny dzień. Przygotujcie mrożoną kawę lepszą niż z kawiarni. Szybko postawi was na nogi, doda energii i orzeźwi. A jest niezwykle prosta do zrobienia — przygotuj tylko kawę rozpuszczalną, mleko i kostki lodu. Dziś zapowiada się kolejny upalny dzień. Jak sobie z nim poradzić? Jeśli tylko się da, południowe godziny lepiej spędzić w domu, biurze lub w cieniu. Warto też pić więcej wody niż zwykle, by nawodnić organizm. Jeśli jednak czujecie się ospali, dobrze wam zrobi mrożona kawa.Zimna, mrożona kawa szybko potrafi orzeźwić i dodać energii. Dostarcza kofeiny, a przy tym jest mocno schłodzona, więc obniża temperaturę ciała. Mrożoną kawę oferują kawiarnie, jednak bez problemu można ją zrobić w domu.
Kawa na zimno latem jest niezastąpiona, bo pobudzi i ochłodzi jednocześnie. Tym razem zamiast obniżania temperatury czarnego naparu proponujemy wam sięgnięcie po patent, który co prawda wymaga czasu, ale pozwoli wam przygotować niezwykle interesujący w smaku napój, który z pewnością spodoba się niejednemu kawoszowi. Spróbujecie? Kawa przyrządzana na zimno jest nie tylko orzeźwiająca, ale też nietypowa w smaku. Jeśli nie przepadacie za goryczką czy kwaśnymi nutami może być strzałem w dziesiątkę, bo ta prosta technika „parzenia” wydobywa właśnie środkowy przedział smaku ziaren. Przygotowanie cold brew — bo tak inaczej nazywana bywa przyrządzana tą metodą kawa — nie sprawi wam trudności. Wystarczy jedynie zmielić odpowiednio ziarna, zalać je wodą i odstawić na kilka godzin do lodówki. Efekty pozytywnie was zaskoczą. Skusicie się?
Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy kawa może się przeterminować? Odpowiedź zaskoczy niejednego smakosza, bowiem kawa po terminie, nawet gdy nie ma śladów zepsucia, nie będzie już smakować, jak należy. Największy wpływ na jej smak i właściwości ma odpowiednie przechowywanie. Kawa jest jednym z tych produktów, które wydają się bardzo trwałe. Wiele osób korzysta więc z okazji i np. robi sobie mały zapasik kawy, bo jest właśnie w dobrej cenie. Czy jednak ma to sens? Czy nadmiar kawy się nie przeterminuje? Czy można sięgnąć po kawę po terminie przydatności do spożycia? Rozwiewamy wasze wątpliwości.
Jak parzyć kawę? Odpowiedź nie jest taka oczywista. Prawdopodobnie popełniasz podstawowe błędy, przez które kawa nie ma ani smaku ani aromatu. Nie tylko ziarna odpowiadają za walory smakowe- bardzo ważna jest również woda i jej odpowiednie przygotowanie.Jak parzyć kawę, żeby była aromatyczna i z bogatym bukietem smaku? Wystarczy pamiętać o kilku detalach. Dobrze zaparzona kawa skutecznie pobudza z samego rana, poprawa nastrój i mobilizuje do działania.Jak parzyć kawę? Niezależnie od tego, czy robimy ją w kawiarce, przygotowujemy z ekspresu przelewowego, ciśnieniowego lub kolbowego, musimy pamiętać o dwóch bardzo ważnych zasadach, które niezwykle często są pomijane i psują smak kawy. Podczas parzenia kawy zwykle skupiamy się na jej ziarnach i gatunku. Woda również jest kluczem do przygotowania kawy pełnej smaku i aromatu. Wystarczy odpowiednia temperatura i filtracja, abyśmy od razu poczuli różnicę.
Nie wyobrażasz sobie rozpoczęcia dnia bez kawy? Zamiast cukru dodaj do niej odrobinę kakao, a od razu odczujesz pozytywne skutki tego niezwykłego napoju. Kakao podkreśli również smak kawy, nadając jej doskonałej, czekoladowej nuty. Dlaczego warto wrzucić do kawy kakao?Przygotuj mocną, czarną kawę i dodaj do niej kakao. Do napoju nie dodawaj już cukru ani mleka. Aromat czarnej kawy i w połączeniu ze zmielonymi ziarnami kakaowca nie mają sobie równych i mają świetny wpływ na nasz organizm.Jeśli nie masz oryginalnego kakao, do kawy dodaj kostkę gorzkiej czekolady o minimum 70% zawartości zmielonych ziaren. Pod żadnym pozorem nie dodawaj rozpuszczalnego kakao, które może i jest słodsze od oryginalnego, ale to jedynie granulat i wyrób, który z prawdziwymi ziarnami nie ma nic wspólnego.Do kawy możemy dodać wiele przypraw, aby podbić jej smak: cynamon, kardamon, wanilię, kurkumę, miód i wiele innych. Doskonałym pomysłem na poranną kawę jest również kawa z chili i cynamonem, pobudza i dodaje energii od samego rana,
Kawa znana jest ze swoich właściwości pobudzających. Choć wielu z nas sięga po nią po przebudzeniu, nie jest to najlepsza taktyka. Prowadzi ona bowiem do rozregulowania dobowego rytmu wydzielania kortyzolu. Kiedy więc można wypić małą czarną? Znamy dobrą odpowiedź. Kawę można podać na wiele sposobów. Prozdrowotne dodatki takie jak cynamon czy kurkuma nie są jednak tak popularne, jak mleko, którego wlewanie do czarnego napoju może mieć przykre skutki. Równie istotny będzie też moment, w którym sięgniemy po ten napój. Warto wiedzieć, kiedy lepiej z niego zrezygnować.
Kawę zwykle pijemy o poranku. Część z nas sięga po nią również w dalszej części dnia. Warto wiedzieć jaka ilość napoju ma szansę wspomóc naszą pracę i zdrowie, a jaka wręcz przeciwnie. Naukowcy w badaniach ustalili, jaki jest limit dziennego spożycia kawy. Sprawdźcie koniecznie.Kawa ma wiele smakowitych odsłon. Wspominaliśmy już, że dodawanie do niej kurkumy czy cynamonu potrafi podnieść liczne prozdrowotne walory naparu. Dziś skupimy się na temacie, wokół którego krąży wiele mitów, czyli zdrowej dziennej ilości spożycia. Nie jest ona tak mała jak niektórzy postulują.
Cukier należy do składników, których w diecie nie powinno być zbyt dużo. Część z nas jednak lubi posłodzić kawę czy herbatę. Na szczęście istnieją inne produkty — takie jak np. syrop z agawy — których użycie nie ma aż tak ogromnego wpływu na nasz dobrostan. Cukier jest jednym z ważniejszych składników w deserach. Dodaje się go do szarlotki czy sernika. O ile jednak na takie smakołyki pozwalamy sobie od czasu do czasu, to herbatę czy kawę pijemy zdecydowanie niemalże codziennie. Sięganie przy tej okazji po alternatywę dla białego słodziku może być więc dobrym pomysłem. Sprawdźcie nasz krótki przewodnik.
Masz ochotę na deser rodem ze słonecznej Italii? Przygotuj włoskie "cafe affogato". Mocne, aromatyczne espresso podane z solidną porcją lodów o smaku śmietankowym lub waniliowym to pomysł na idealny deser po obiedzie i kawę w upalny dzień. Poznaj przepis na wybitny deser kawowy z lodami.Uwielbiam mocną, czarną kawę. Smakuje wyśmienicie po śniadaniu i obiedzie. Zimą często stawiam na kawę z dodatkiem czekolady, cynamonu lub chili, latem natomiast na kawę mrożoną lub właśnie "cafe affogato"- smakuje rewelacyjnie, kiedy na dworze żar leje się z nieba.Przepis na włoskie affogato jest przepisem podstawowym. Możemy wzbogacić go również o kilka dodatkowych składników, np. o syrop waniliowy, czekoladowy, cynamonowy, kokosowy, Amaretto lub likier pomarańczowy. Osobiście polecam również oprószenie deseru cynamonem, kakao lub startą, deserową czekoladą. Affogato wygląda wtedy jeszcze ładniej, a smakuje obłędnie. Włoski deser jest idealnym połączeniem mocnej, czarnej kawy i lodów, koniecznie musisz spróbować.Jeśli już mowa o włoskich przysmakach, nie może zabraknąć oczywiście przepisu na tradycyjne tiramisu- tu poznasz przepis na deser tiramisu z mascarpone, likierem migdałowym i aromatyczną kawą.
Kawa jest nieodłącznym elementem poranka dla wielu z nas. Warto urozmaicić sobie filiżankę naparu, dodając do niej przypraw, które wzmocnią pobudzający efekt. Szczypta chilli nada czarnemu napojowi wyjątkowego aromatu, rozgrzeje oraz przyspieszy metabolizm. Koniecznie spróbujcie. Po kawę z chilli i cynamonem warto sięgnąć w sezonie wzmożonych zachorowań. Pomoże nam wzmocnić organizm, a przy okazji zachwyci smakiem i rozgrzeje. Dzięki zawartości kapsaicyny napój pobudzi też metabolizm, co jest pożądane w procesie odchudzania. Skusicie się?
Kawa z masłem i olejem kokosowym jest popularnym śniadaniem w diecie keto. Bulletrproof coffee, bo o niej mowa nie tylko pobudza, ale daje również uczucie nasycenia na wiele godzin. Dlaczego warto wrzucić do kawy masło?Kawa z masłem i olejem kokosowym to bardzo modne śniadanie wśród osób będących na diecie keto, czyli diecie pozbawionej węglowodanów. Zamiast owsianki, której głównym składnikiem są właśnie cukry, osoby te wybierają dania, które złożone są głównie z tłuszczy.W diecie keto tłuszcze, które spożywane w odpowiedni sposób, przyczyniają się do niemal błyskawicznej utraty nadprogramowych kilogramów. Jest to bardzo skuteczna dieta, jednak przed jej zastosowaniem warto skonsultować się z lekarzem.Czarna kawa z dodatkiem masła i oleju kokosowego jest smaczna, pięknie pachnie i wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Z bulletproof coffee powinny zrezygnować jednak osoby cierpiące na wrzody, nadżerki i inne choroby układu pokarmowego. Kawa pita na pusty żołądek dodatkowo go podrażnia i może zwiększyć przykre objawy.Chcesz dowiedzieć się więcej o diecie keto? Poznaj zasady, zalety i jadłospis w diecie ketogenicznej.
Wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez kawy. Aromatyczny, mocny napój pobudza niemal od razu i wprawia nas w świetny nastrój. Jeśli jednak nie lubisz kawy, lub chcesz ją ograniczyć, w tym artykule poznasz 7 najlepszych alternatyw na naturalne i zdrowe pobudzenie.Kawa, mimo tego, że smaczna, pita na pusty żołądek, może powodować problemy układu pokarmowego, a przyszłości nawet wrzody i nadżerki żołądka. Wypicie małej czarnej wiąże się również z nagłym skokiem ciśnienia, co nie na każdego ma pozytywny wpływ.Jeśli dodamy do kawy mleko i ulubiony syrop smakowy, dostarczymy z samego rana ponad 100 kcal. Kawa z dodatkami jest bardzo kaloryczna i zawiera praktycznie sam cukier. Pita z samego rana może więc przyczynić się do nadprogramowych kilogramów, a nawet cukrzycy.Na szczęście istnieją doskonałe zamienniki kawy, które możemy stosować praktycznie bez żadnych ograniczeń. Naturalne składniki pobudzają równie dobrze, a dodatkowo wzmacniają nasz organizm, przyspieszają metabolizm i walczą z wolnymi rodnikami.Dowiedz się również, czego lepiej nie jeść na śniadanie. Dania te mogą negatywnie wpływają na nasze zdrowie i przyczyniają się do zwiększenia masy ciała, a nawet otyłości.
Masz dosyć kawy z drobinkami? Sprawdź, jak robić kawę, żeby nie miała fusów. Wyjaśniamy krok po kroku i zdradzamy kilka ważnych zasad, dzięki którym pozbędziesz się tego problemu. Podpowiemy też, na co zwrócić uwagę, by nawet bez ekspresu przygotować smaczny i aromatyczny napar.Coraz popularniejsze ekspresy do kawy wyparły już nieco tradycyjnie parzoną kawę. Jednak niektórym kawa sypana po prostu smakuje. Niektórzy parzą ją w ten sposób, bo w kuchni nie mają miejsca na ekspres, albo piją kawę tak rzadko, że nie opłaca im się inwestować w specjalny sprzęt. Jednak i w ten tradycyjny sposób można zaparzyć kawę, która będzie pełna smaku i aromatu. Oby tylko nie miała fusów, które są wyczuwalne na języku, bo to mało przyjemne doznanie. Sprawdźcie, jak się pozbyć tego problemu.
Kawa dla wielu z nas jest napojem, bez którego trudno wyobrazić sobie poranek. Czy jednak sięganie po nią tuż po przebudzeniu jest dobrym pomysłem? Wyjaśniamy jaki wpływ na nasze zdrowie ma spożywanie tego naparu i zdradzamy, kiedy najlepiej go wypić, by czerpać same korzyści. Kawa potrafi pobudzić. Zawarta w niej kofeina pomaga odsunąć uczucie zmęczenia i tym samym zachować koncentrację przez dłuższy czas. Jednak spożywanie jej o poranku, kiedy organizm regulują inne substancje, nie jest najlepszym pomysłem. Zdradzmy jaki jest lepszy moment, by po nią sięgnąć.
Dlaczego do kawy warto wsypać nieco cynamonu i kardamonu? Odpowiedź jest bardzo prosta- przyprawy poprawiają walory smakowe napoju i mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Jak przygotować kawę z kardamonem i cynamonem?Dobra kawa, niezależnie od tego, czy czarna, czy z mlekiem, uwalnia bogaty aromat ziaren i ma niepowtarzalny smak. Kawa może być jeszcze lepsza i zdrowsza, kiedy dodamy do niej szczyptę korzennych przypraw.Cynamon i kardamon, oprósz wspaniałego smaku, zawierają silne antyoksydanty, które działają przeciwzapalnie, opóźniają procesy starzenia i wykazują silne działanie przeciwnowotworowe.Kawę przygotujesz również z innym, niecodziennym dodatkiem- tu poznasz przepis na kawę ze szczyptą soli, zalety zachwycają.
Czy kawę należy zalewać wrzątkiem? Ziarna kawy potrzebują odpowiedniej temperatury wody, dzięki czemu "mała czarna" ma rewelacyjny, wyraźny smak i doskonały aromat. Dowiedz się, jaka temperatura wody jest najlepsza do zaparzenia najlepszej kawy.Niezależnie od tego, czy wolisz łagodniejszą robustę, czy bardziej wyraźną, lekko kwaśną arabicę, parzenie kawy wymaga odpowiedniego przygotowania. Zwykle mielone już ziarna zalewamy wrzątkiem, jednak to poważny błąd, przez który nie możemy cieszyć się pełnią smaku pobudzającego napoju.Gorąco polecam jednak parzenie kawy przy pomocy filtra lub kawiarki. Kawa po przygotowaniu pozbawiona jest fusów, przez co ma genialny smak. Kawę powinniśmy zalewać wodą o odpowiedniej temperaturze, aby wydobyć z niej to, co najlepsze.
Kurkuma to nie tylko smaczna przyprawa, która dodaje potrawom i kawie aromatu. Kurkuma to również naturalne, silne lekarstwo. Poznaj moc złotej przyprawy i dodaj szczyptę do kawy, a szybko zauważysz pozytywne zmiany. Dlaczego warto dodać do kawy kurkumę? Jak zrobić Złote Latte?Kawa z kurkumą, imbirem i miodem to nie tylko doskonały smak, to również dzienny zastrzyk energii, witamin i aktywnych związków, które mają zbawienny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. Zamień klasyczną małą czarną na Złote Latte, szybko zauważysz różnicę.Pamiętaj, ani nie pić kawy na pusty żołądek. Kawa najlepiej pobudza po 2-3 godzinach od wstania, kiedy zmniejsza się poziom kortyzolu. Picie kawy bez śniadania może z czasem spowodować wrzody i nadżerki ścian żołądka i przewlekłe problemy trawienne.
Kawa to napój, po który sięgamy nawet kilkukrotnie w ciągu dnia. Nic dziwnego, jest niezwykle smaczna i aromatyczna. Picie kawy z samego rana nie wpływa jednak pozytywnie na nasze zdrowie i nie pobudza. Co można pić zamiast kawy? Zdradzamy najlepszy zamiennik.Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że picie kawy zaraz po przebudzeniu nie tylko nie pobudza tak, jak powinno, a także może przyczynić się do powstawania wrzodów żołądka, problemów z wątrobą i całym układem trawiennym. Najlepszy czas na pierwszą kawę przypada mniej więcej 2 godziny po przebudzeniu, kiedy poziom kortyzolu po nocy zaczyna spadać. Ważne jest również to, abyśmy nie pili małej czarnej na pusty żołądek.Jeśli po wstaniu czujesz się senny i masz problem, aby się obudzić, dowiedz się, jak możesz zafundować sobie równie smaczną, ale i znacznie zdrowszą pobudkę. Jeśli szukasz pomysłu na błyskawiczne śniadanie- tu poznasz przepis na pastę jajeczną z pomidorem.
Kawa potrafi doskonale pobudzić. W cieplejsze dni będzie również w stanie nas orzeźwić. Wystarczy połączyć świeżo zaparzoną porcję czarnego naparu z tonikiem, by uzyskać smaczny i niezwykle aromatyczny napój. Dodajcie odrobinę cytrusów, a smak będzie naprawdę zachwycający. Gorąca kawa w upalny dzień nie brzmi jak spełnienie marzeń. Choć udowodniono, że spożywanie ciepłych napojów przy letniej aurze jest korzystne, mało kto jest w stanie z przyjemnością się nimi delektować. Rozwiązaniem, które pozwoli nam czerpać korzyści czarnego napoju i schłodzić się jest przyrządzenie jej na zimno. Co jednak jeśli nie mamy ochotę na mleko? Okazuje się, że istnieje jeszcze jedna opcja i kawa na zimno nie musi ograniczać się do przyrządzanego na lodzie specjału z nabiałem. Dodatek toniku sprawi, że ulubiony napój nabierze przyjemnej słodko-gorzkiej nuty. Cytrusy będą do niej idealnie pasowały. Skusicie się?
Kawa spożywana w umiarkowanych ilościach ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Okazuje się jednak, że nie tylko ilość, ale też pora spożycia czarnego naparu ma znaczenie. Są bowiem momenty, w których jej wypicie nie będzie najlepszym pomysłem. Wiemy, jaka jest najlepsza pora na filiżankę pobudzającego naparu. Kawę pijemy ze względu na jej walory smakowe oraz efekt pobudzenia, jaki uzyskujemy dzięki zawartej w niej kofeinie. Naukowcy ustalili, w jakich porach działanie to będzie najskuteczniejsze. Okazuje się, że najlepszy moment wcale nie przypada tuż po przebudzeniu.
Kawa rozpuszczalna czy sypana? Która kawa jest zdrowsza, smaczniejsza i lepsza? Odpowiedź nie jest oczywista. Większość Polaków powiela popularny mit, mówiąc, że kawa rozpuszczalna jest niezdrowa. Jak się okazuje, na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Poznajcie zalety obu kaw. Kawa rozpuszczalna i sypana cieszy się u nas podobną popularnością. Każda z nich ma bowiem zalety, dlatego każdy wybiera, to co lubi. Ci, co nie chcą długo czekać na energetyzujący napój, sięgają zwykle po kawę rozpuszczalną. Wielbiciele aromatycznej małe czarnej zawsze wybiorą napar przyrządzony z kawy mielonej.
Kawa należy do ulubionych napojów, po które sięga się o poranku. Nie wszystkim jednak odpowiada jej lekko goryczkowy posmak. Często w tej sytuacji sięga se po cukier. Tymczasem posolenie naparu będzie o wiele bardziej skuteczne. Spróbujcie koniecznie — od razu poczujecie różnicę. Kawa ma specyficzny smak. Czasem zdarza się, że jest wyjątkowo gorzka. Warto wtedy sięgnąć po dodatki smakowe, które sprawią, że wróci przyjemność z jej wypicia. Podpowiadaliśmy wam już, jakie są zalety wzbogacenia ulubionego naparu o kurkumę czy cynamon. Ty razem polecamy przyprawę, którą każdy z was ma w domu.
Kawa jest pobudzającym napojem, po który chętnie sięga wielu smakoszy. Część z nas wybiera wersję bez mleka. Dobrze, jeśli decyzja ta wynika wyłącznie z preferencji smakowych. Mitem bowiem jest, że dodanie mleka pozbawia napar cennych właściwości. O czym jeszcze warto pamiętać? Kawę często pijemy o poranku. Pisaliśmy już o tym, jaka ilość napoju jest bezpieczna dla zdrowia i z jakich dodatków lepiej zrezygnować. Badania pokazały, że mleko nie jest jednym z nich. Okazało się bowiem, że wcale nie ma negatywnego wpływu na dobroczynne właściwości kawy.
Kawa z dodatkiem skorupek z jajek brzmi dość kontrowersyjnie, jednak daje rewelacyjny efekt. Dlaczego warto dodać skorupki z jajek do kawy? Korzyści są niesamowite, dodaj skorupki do kawy, a już nigdy nie przygotujesz jej w inny sposób.Nie ma nic lepszego z samego rana, niż aromatyczna, pobudzająca kawa. Niekiedy jednak "mała czarna" nie smakuje tak, jak powinna- jest zbyt gorzka i kwaśna, ale mamy na to rewelacyjny sposób.Wszyscy wyrzucamy skorupki po jajkach, ale mało kto wie, że mają wiele zastosowań, nie tylko w ogrodnictwie i jako element dekoracyjny. Skorupki sprawdzają się rewelacyjnie między innymi podczas parzenia kawy.
Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez małej czarnej. Napój ten potrafi szybko obudzić i dodać energii. A wiecie, dlaczego warto dodać cynamon do kawy? Już szczypta tej aromatycznej przyprawy działa cuda. Sprawdźcie, na czym one polegają.Kawa jest najpopularniejszym napojem na świecie. Oczywiście po wodzie. Po kawę sięgamy, by odegnać sen i zwiększyć koncentrację. Pijemy ją też dlatego, że jest po prostu smaczna i pełna aromatu. Napój ten doskonale komponuje się z wieloma dodatkami. Zwykle jest to cukier, mleko lub śmietanka. Jednak warto do kawy dodać też przyprawy. Nie tylko dlatego, by odmienić jej smak, ale przede wszystkim po to, aby polepszyć jej walory.
Sprawdź, jak pozbyć się nieprzyjemnych zapachów z lodówki. Zdradzamy najlepsze, domowe patenty, które są bezpieczne i skuteczne. Jednym z nich jest laska cynamonu. Wystarczy przełamać ją na pół, włożyć do lodówki, a przykra woń zniknie po godzinie. Poznaj też inne, sprytne sposoby.Nieprzyjemny zapach z lodówki jest dosyć częstą, kuchenną przypadłością. Pojawia się nie tylko dlatego, że nie zawsze macie czas, by dokładnie umyć lodówkę. Może też pozostać po trzymanych w niej, aromatycznych produktach. Zapach wędzonej ryby, pleśniowego sera czy czosnkowej kiełbasy pozostanie w lodówce, nawet po ich zjedzeniu. Jak się pozbyć niemiłej woni?
Napoje są ważnym elementem naszego jadłospisu. Ich głównym zadaniem jest nawodnienie organizmu. Bardzo często jednak są też źródłem niekoniecznie zdrowych substancji, które mogą mieć niekorzystny wpływ na nasz organizm. Sprawdźcie, czego lepiej się wystrzegać. Po napoje najczęściej sięgamy ze względu na ich smak. Tymczasem on nie zawsze idzie w parze z jakością. Jeśli mniej zdrowe płyny pijemy sporadycznie, możemy spać spokojnie. Warto być świadomym, których produktów lepiej nie nadużywać. Nasza lista pomoże wam w dokonaniu wyboru.
Nie ma lepszego śniadania niż energetyzująca owsianka z dodatkiem kawy. Jak ją przygotować? Wlej do owsianki małą czarną, a otrzymasz potrawę, która błyskawicznie cię pobudzi i doda energii. Owsianką naprawdę dobrze rozpoczniesz dzień.Owsianka jest jedną z najpopularniejszych potraw śniadaniowych. Niektórzy co prawda za nią nie przepadają, ale trudno odmówić jej pożywności i walorów zdrowotnych. Gdy wzbogacicie ją kawą, powstanie danie, które was pobudzi i jednocześnie doda wam wiele energii. Nabierze też niepowtarzalnego smaku i aromatu.