Kawa deserowa jest słodką, jesienną wersją tradycyjnego napoju. Espresso, kilka kostek czekolady, cynamon i kakao stanowią rewelacyjne połączenie, którego musisz spróbować. Kawę przygotuj na ulubionym mleku i udekoruj bitą śmietaną lub mleczną pianką, będzie przepyszna.Jesienią i zimą, kiedy dni są pochmurne, krótkie i zimne, zamieniam klasyczną, czarną kawę na rozgrzewający i aromatyczny deser. Uwielbiam kawę i słodycze, kawa deserowa jest więc moim faworytem. Do kawy z czekoladą dodaję również cynamon, kakao i bitą śmietanę lub piankę z mleka.Czekolady nie rozpuszczam w kąpieli wodnej, a dodaję do mleka, w ten sposób uzyskuję fantastyczny smak. Mocne espresso, mleko z czekoladą, aromatyczne przyprawy i słodkie dodatki to doskonały deser na jesienne i zimowe dni. Taka kawa nie dość, że świetnie pobudza, tak gwarantuje jeszcze solidną dawkę pozytywnej energii.Do kawy deserowej wykorzystaj ulubioną czekoladę i mleko. Gorąco polecam czekoladę deserową, która jest nieco łagodniejsza od gorzkiej, nie jest jednak tak słodka jak mleczna. W przepisie znajduje się tradycyjne mleko krowie. Możesz jednak zamienić je na mleko bez laktozy, mleko migdałowe, sojowe, kokosowe.
Kawa z dodatkiem imbiru przyjemnie rozgrzewa i pobudza. Dodanie odrobiny świeżo startego ostrego korzenia do naparu sprawia, że jego smak nabiera charakteru, a przy okazji dostarczamy sobie jeszcze więcej cennych składników odżywczych. Spróbujecie?Po imbir często sięgamy podczas przeziębienia. Warto jednak włączyć go do swojej diety na stałe. Wyrazisty składnik nie tylko wzmacnia odporność i pomaga w walce z chorobą, ale też znakomicie wpływa na metabolizm, rozgrzewając nas i przyspieszając trawienie.Z właściwości przyprawy skorzystają zarówno osoby na diecie, jak i wszyscy, którzy lubią przyjemny, lekko gryzący smak wyrazistego korzenia. W kombinacji z pełnym pobudzającej kofeiny czarnym naparem uzyskamy świetny środek do zwalczania bólu, przeziębienia i zmęczenia.
Kawa szarlotka smakuje niemal identycznie jak dobrze znany deser. Połączenie pobudzającego napoju z podprażonymi jabłkami z cynamonem z pewnością spodoba się amatorom urozmaiceń. Przygotowanie jest proste, a smak niezapomniany. Jesienią trzeba spróbować.Ciasta świetnie smakują w towarzystwie filiżanki małej czarnej. A gdyby tak, zamiast kawałka szarlotki przyrządzić kawę z jabłkiem i cynamonem? Wystarczy ułożyć przyprawiony owocowy mus na dnie szklanki, zalać go pobudzającym naparem oraz przyozdobić mleczną pianką lub bitą śmietaną. Będzie pysznie.
Od kubka czy filiżanki świeżo zaparzonej kawy zaczynają swój dzień tysiące ludzi na całym świecie. Ostatnimi czasy coraz większą popularność zdobywa tzw. kawa kuloodporna. Na czym polega fenomen gorącego napoju z dodatkiem tłuszczu?Kawa kuloodporna (po angielsku bulletproof coffe) jest napojem, który wspomaga odchudzanie. Wpisuje się w założenia coraz bardziej powszechnej diety ketogenicznej, czyli takiej, gdzie energie czerpiemy z tłuszczów, a nie z węglowodanów. Do kawy kuloodpornej nie dodajemy zatem cukru, a jedynie masło klarowane i olej kokosowy.
Sposobów na parzenie kawy jest tyle, co amatorów tego gorącego napoju. Aromatyczny rozgrzewający napar stawia na nogi i pomaga dobrze rozpocząć nowy dzień. Wśród bogactwa dostępnych do kawy dodatków warto zwrócić szczególną uwagę na goździki. Poza pysznym smakiem i aromatem, ta niepozorna przyprawa może zaoferować nam dużo więcej.Goździki to nic innego jak nierozkwitłe i wysuszone pąki drzewa goździkowego. Swój smak i aromat zawdzięczają substancji o nazwie eugenol, która ma działanie znieczulające. Goździki pomogą zatem uśmierzyć ból zęba lub ból głowy. Kawa z goździkami jest skutecznym napojem rozgrzewającym, warto więc przygotować ją gdy czujemy nadciągające przeziębienie lub grypę. Ponadto goździki pomogą uporać się z nieświeżym oddechem a także pozytywnie wpłyną pracę trzustki. Te małe niepozorne pąki kryją w sobie wielką moc.
Kawa potrafi dodać energii. Jednak w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy bardziej podatni na przeziębienia i grypę, postawmy na wyjątkową, złocistą kawę. Przygotujemy ją z dodatkiem kurkumy, pieprzu i miodu. Kawa z korzennymi przyprawami doskonale smakuje i rozgrzewa, ma też wiele innych zalet. Koniecznie musisz je poznać. Kawa z kurkumą ma nieoceniony wpływ na nasz organizm. Związki zawarte w kurkumie zwiększają naszą odporność, walczą z drobnoustrojami i wolnymi rodnikami. Kurkuma jest przyprawą o silnym działaniu przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym. Rozgrzewa i dostarcza wielu cennych witamin, w tym witamin z grupy B. Pozytywnie wpływa również na pracę mózgu.Do kawy z kurkumą koniecznie dodajmy szczyptę pieprzu, ponieważ dzięki niemu kurkuma jest lepiej wchłaniana. Do kawy rozgrzewającej możemy dodać również inne przyprawy korzenne, dzięki którym pobudzający napój będzie smakował obłędnie i będzie jeszcze zdrowszy.Cynamon, kardamon i imbir doskonale uzupełnią działanie kurkumy. Kawa z przyprawami korzennymi pachnie przepięknie, a jej zapach unosi się po całym domu. Do kawy zamiast cukru dodajmy płynny miód, który podobnie jak kurkuma działa przeciwzapalnie, rozgrzewająco i przeciwwirusowo.
Kawa z cytryną jest nietypowym napojem. Połączenie popularnego pobudzającego naparu z kwaśnym owocem jest nie tylko smaczne, ale też stanowi cenne źródło witamin i minerałów. Podpowiadamy, jak ją przyrządzić i wyjaśniamy, dlaczego warto po nią sięgać.Korzyści ze spożywania po kawy z cytryną są spore. Napar nie tylko skutecznie pobudza, ale też dostarcza sporej dawki cennych składników odżywczych. Wśród nich znajdą się m.in. przeciwutleniacze, witamina C, potas i sód. Przygotowanie filiżanki nietypowej małej czarnej nie jest skomplikowane. Spróbujecie?
Przedstawiamy prosty sposób na urozmaicenie porcji aromatycznej kawy. Kawa z jajkiem, bo o takiej mowa, jest doskonałą alternatywa dla słodzenia i zabielania napoju mlekiem. Słodka, puszysta pianka z kogla-mogla nie tylko świetnie smakuje, ale tez obłędnie wygląda.Do przyrządzenia kawy z jajkiem idealnie nadadzą się żółtka jaj, które zostały po wykonaniu przepisów wymagających użycia samych białek. Dzięki temu zyskujemy nie tylko pyszny gorący napój, ale też zapobiegamy marnowaniu jedzenia. Nasza kawa z jajkiem ma same plusy.
Imbir najczęściej dodajemy do herbaty, ciast i do dań kuchni azjatyckiej. Mało kto wie jednak, że przyprawę możemy dodać również do kawy. Poranny napój nie tylko doda nam energii, ale i wzmocni odporność. Imbir uważany jest bowiem za naturalne lekarstwo.Jesienią, kiedy każdy dzień przeważnie jest chłodny, pochmurny i deszczowy, postawmy na naturalne wzmocnienie odporności. Cytryna, miód, imbir, kurkuma, cynamon, czosnek i cebula to najlepsze produkty spożywcze, które pomogą nam w walce z przeziębieniem. Pomogą też zmobilizować do działania nasz układ odpornościowy. Jesienią i zimą korzystajmy więc z tych naturalnych produktów jak najczęściej. Imbir np. możemy dodać do porannej kawy. Napój będzie miał wiele prozdrowotnych właściwości. Do kawy możemy dodać również płynny miód i cynamon. Kawa z imbirem polecana jest też dla osób, które mają problemy z koncentracją i cierpią na brak energii z samego rana. Jak smakuje jesienna kawa? Jest bardzo aromatyczna, wyraźna i delikatna jednocześnie.
Słodzenie kawy miodem to rewelacyjna alternatywa dla niezdrowego białego cukru. Aby miód zachował jednak swoje zdrowotne właściwości nie mieszaj go z bardzo gorącym napojem. Pamiętaj też, że miód jest słodszy niż cukier, dodaj go więc nieco mniej aby kawa z miodem miała optymalny smak.Dodawanie miodu do napojów nie jest nowym pomysłem. Słodzenie nim jednak napojów gorących, jak kawa czy herbata, ma swoje zasady. Poniżej prezentujemy prosty poradnik jak prawidłowo przygotować kawę z miodem.
Pumpkin spice latte jest typowo jesienną kawą, która w dość krótkim czasie zdobyła szturmem serca kawoszy na całym świecie. Jest połączeniem słodkiej dyni z korzennymi przyprawami, zwieńczonym pyszną bitą śmietaną. Czego chcieć więcej?Pumpkin spice latte swój debiut miało w sieci popularnych kawiarni. Teraz nie musisz już wychodzić z domu, aby skosztować tego aromatycznego i rozgrzewającego napoju. Z naszymi wskazówkami przygotowanie pumpkin spice latte jest prostsze, niż myślisz.
Macie ochotę na kawę tak aromatyczną, jak nigdy wcześniej? Połączcie napar z mieszanką przypraw korzennych. Smak małej czarnej będzie bogatszy, a jej dobroczynne właściwości niezliczone. Zdradzamy prosty patent na wyjątkowy pobudzający napój. Przyprawy korzenne znakomicie podkręcają metabolizm i sprawiają, że mamy wrażenie, iż od razu jest nam cieplej. Warto skorzystać z tej prostej sztuczki i przy okazji sięgania po smaczną małą czarną dodać do niej nieco pełnej pozytywnego wpływu na organizm mieszanki korzennych przypraw. Napar zachwyci was od pierwszej chwili.
Znacie tiramisu? Tradycyjny, włoski deser dosłownie rozpływa się w ustach, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie kwadrans. Włoska wersja ciasta bez pieczenia doskonale smakuje o każdej porze roku, lecz o kawowych nutach marzymy zwłaszcza teraz, w mało energetyczne dni. Koniecznie przygotujcie słynny rarytas - rodzina będzie zachwycona.Włoskie tiramisu to jeden z tych deserów, czy też ciast bez pieczenia, które można jeść codziennie i nigdy się nie znudzi. Jest delikatne, puszyste i lekkie jak chmurka. Delikatny smak kremu z mascarpone przełamany jest mocną, aromatyczną kawą z dodatkiem likieru migdałowego. Przysłowiową wisienką na torcie jest ciemne kakao, którym oprószamy cały deser tuż przed podaniem.Przepisów na tiramisu znajdziemy wiele, jednak nie każdy wie, że tradycyjny deser ze słonecznej Italii przygotowujemy z mascarpone, cukru, żółtek i białek. Nie dodajemy do niego śmietany kremówki, ani żelatyny. Krem na tiramisu ma być puszysty i bardzo delikatny, ponieważ to kawa gra tu pierwsze skrzypce i musi być dobrze wyczuwalna.Kawa do tiramisu musi być czarna, mocna i bardzo aromatyczna. Do ostudzonego napoju dodajmy kilka łyżek włoskiego likieru Amaretto, który wzmocni walory smakowe i doda migdałowej nuty. Nasączone w kawie i likierze biszkopty będą smakować rewelacyjnie i doskonale połączą się z delikatnym kremem.
Tarta kawowa przyjdzie z pomocą za każdym razem, gdy masz ochotą na coś słodkiego. To prosty, a zarazem wykwintny deser. Intensywny aromat kawy łączy się w nim z pyszną czekoladowa masą i intrygującym smakiem masła orzechowego. Wypróbuj przepis na tartę kawową raz, a zostanie on w Twojej kuchni na stałe.Podstawą tarty kawowej jest spód z kruchego ciasta. Pokrywają go kolejne warstwy - orzechowa, czekoladowa oraz dominująca w smaku - kawowa. Całość zwieńcza posypka z kakao. Tarta kawowa charakteryzuje się eleganckim wyglądem i wyśmienitym smakiem.
Rozgrzewająca kawa z dodatkiem aromatycznych przypraw będzie idealna na chłodniejsze dni. Z inspirowanym kuchnią Pięciu Przemian przepisem Anny Lewandowskiej zrobicie ją w kilka chwil, a piękny zapach umili wam poranek. Spróbujecie? Kawa z dodatkiem przypraw i kakao delikatnie pobudza i przyjemnie rozgrzewa. Jej wykonanie jest bardzo proste, a sam sposób przyrządzania sprawia, że jest lekka. Nie dodajemy tutaj ani mleka, ani cukru — jedynie opcjonalnie dosładzamy napar miodem lub syropem klonowym. A nawet bez nich smakuje fantastycznie.
Kawa z mlekiem czy bez? Nabiał z pewnością wpływa na smak napoju, ale jak zmienia jego właściwości? Wyjaśniamy, czy lepiej wybrać czarną wersję, czy unikać dodawania nabiału do pobudzającego napoju. Odpowiedź zaskoczy niejednego smakosza. Nie wyobrażacie sobie kawy bez mleka? A może uważacie, że dodawanie nabiału jest szkodliwe i unikacie go? Warto wiedzieć jak jeden z częstszych dodatków do czarnego naparu wpływa na jego działanie i na nasze zdrowie. Kawa z mlekiem czy bez?
Filiżanka kawy jest tym, bez czego nie wyobrażamy sobie udanego początku dnia. W nadchodzącym okresie chłodnych poranków, nic tak nie postawi Cię na nogi jak rozgrzewająca kawa ze szczyptą kardamonu. Poza niezwykłymi walorami smakowymi taka kawa ma również korzystne działanie zdrowotne.Kardamon wywodzi się z Indii i ma charakterystyczny słodko-pikantny smak oraz intensywny korzenny aromat. Posiada właściwości rozgrzewające oraz przeciwbakteryjne, a także dostarcza do organizmu wiele witamin oraz pierwiastków. Zbawienne działanie kardamonu możesz zamknąć w smaku pysznej jesiennej kawy. Wypróbuj ten przepis koniecznie.
Kawa dla wielu osób jest sposobem na dobre rozpoczęcie dnia. Jeśli dodasz do niej orzechy nerkowca, możesz sprawić, ze poza właściwościami pobudzającymi nasyci Cię na wiele godzin. To prosty trik niosący za sobą niejedną korzyść.Kawa, poza mocą pobudzającą, ma również właściwości zdrowotne. Regularne jej picie może zmniejszyć ryzyko cukrzycy, a także chorób serca. My przedstawiamy dodatkowy plus picia kawy- wspomaganie odchudzania.Do porannej kawy należy w tym celu dodać orzechy nerkowca lub mleko z orzechów nerkowca. Dzięki zawartości składników odżywczych, ograniczają one spożycie tłuszczów nasyconych, a także zapewniają długotrwałe uczucie sytości. Dodatkowo kawa z dodatkiem orzechów jest po prostu pyszna.
Kawa jest napojem, bez którego nie wyobrażamy sobie dnia. Sam zapach, który unosi się w kuchni podczas parzenia, wprawia nas w dobry nastrój. Kawa z dodatkiem soku z cytryny przyspiesza odchudzanie, oczyszcza i działa przeciwbólowo. Warto więc się na nią skusić.Pamiętaj, że odchudzające działanie kawy z cytryną będzie możliwe, kiedy będziesz piła kawę gorzką i czarną. Codzienne picie kawy z cukrem, mlekiem i syropami smakowymi to pierwszy krok do nadwagi. Słodkie dodatki do kawy są niestety bardzo kaloryczne.Czarna, gorzka kawa z cytryną ma około 6 kcal. Dla porównania kawa latte z syropem kokosowym ma już około 170 kcal, to duża różnica. Kawa czarna z dodatkiem soku z cytryny ma również rewelacyjny wpływ na organizm. Wystarczy filiżanka kawy z cytryną dziennie, aby szybko zauważyć efekty. Do kawy dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny. Kawa jest kwaskowata, jednak jej smak nie jest drażniący. Nigdy nie pij kawy na czczo, ponieważ możesz sobie zaszkodzić.
Mus kawowy jest doskonałym pomysłem na lekki, orzeźwiający deser. Przysmak jak z najlepszej kawiarni zrobisz w domowych zaciszu w bardzo prosty sposób. Pamiętaj tylko o jednej czynności, by wyszedł puszysty. Mus możesz wykorzystać również do przekładania ciast i tortów.Mus kawowy to deser, który podbije serce każdego miłośnika kawy. Jest lekki, puszysty i pyszny. Mus możemy podać samodzielnie, możesz podawać go orzechami, wiórkami czekoladowymi, a nawet owocami, np. bananem lub malinami. Sekretem puszystego musu kawowego jest dodanie do niego ubitej śmietany kremówki. Na początku podgotuj mleko z kawą i cukrem, następnie dodaj żółtka i namoczoną żelatynę. Śmietanę dodaj do musu na samym końcu, gdy wszystkie składniki są zimne, w przeciwnym wypadku mus się zważy.Podczas przygotowywania musu kawowego ostrożnie podgrzewaj mleko z resztą składników. Mleko ma się ogrzać na tyle, aby cukier dobrze się w nim rozpuścił. Pamiętaj również, że śmietana kremówka musi być bardzo mocno schłodzona, inaczej się nie ubije.
Czarna kawa z dodatkiem cynamonu to nie tylko wspaniały smak i aromat. Mało kto wie, że orientalna przyprawa słynie z wielu prozdrowotnych właściwości. Dlaczego do kawy warto dodać szczyptę cynamonu?Gorąca, mocna, czarna kawa to napój, bez którego ciężko wyobrazić sobie początek dnia i leniwe popołudnie. Doskonale pobudza i dodaje solidnej dawki pozytywnej energii od samego rana, a prawdziwą królową wśród kaw jest kawa z cynamonem.O ile kawa z miodem, cukrem, mlekiem i syropami smakowymi jest bardzo popularna, tak niewiele osób wie, że kawa z cynamonem jest nie tylko równie smaczna, ale i niezwykle zdrowa. Właściwości prozdrowotne cynamonu zauważymy niemal od razu.Cynamon od wieków wykorzystywany jest w kuchniach całego świata: do zup, dań głównych, deserów. W Polsce cynamon wykorzystywany jest głównie do szarlotki i prażonych jabłek, dlatego też kawa z cynamonem jest bardzo zdrowym i smacznym rozwiązaniem.
Czy zastanawialiście się kiedyś, ile kaw można pić dziennie? Często powtarzana opinia o jej szkodliwości sugeruje, że filiżanek czarnego naparu powinno być jak najmniej. Naukowcy zbadali rzeczywisty wpływ kawy i zawartej w niej kofeiny. Wyniki są optymistyczne. Kawa dla wielu z nas jest obowiązkowym elementem poranka. Nic dziwnego, skoro napar fantastycznie pobudza, a przy tym nierzadko świetnie smakuje. Sięgamy po nią, wierząc, że jedna filiżanka dziennie nie zaszkodzi. Czy tak jest w praktyce? Odpowiadamy na pytanie.
Po kawę często sięgamy, gdy potrzebujemy pobudzenia. Niektórzy z nas słodzą ją lub dodają mleko, chcąc się pozbyć obecnej w napoju charakterystycznej goryczki. Tymczasem inna przyprawa dużo lepiej poradzi sobie z tym zadaniem. Szczypta soli dodana do małej czarnej potrafi zdziałać cuda. Wyjaśniamy dlaczego. Nie każdy lubi gorzki smak kawy. Na jego obecność wpływa wiele czynników i niestety nie wszystkie możemy wyeliminować. Dodając do filiżanki nieco soli wydobędziemy naturalny smak naparu i pozbędziemy się niepożądanych nut goryczy. Dlaczego tak się dzieje? Znamy odpowiedź.
Po kawę zazwyczaj sięgamy rankiem, by się pobudzić. W ciepłe dni warto skusić się na chłodny napój bazujący na klasycznej małej czarnej. Dodając do niej soku pomarańczowego, uzyskamy naprawdę przyjemną kombinację, która pobudzi i orzeźwi jednocześnie. Jest prosta w przygotowaniu i wymaga tylko czterech składników. Spróbujecie? Jeśli nie wyobrażacie sobie wypicia ciepłej kawy w upalny dzień, mamy dla was idealne rozwiązanie. Pachnący pomarańczami zimny napój kawowy na lodzie z pewnością skradnie wasze serca. Cudownie pobudza, orzeźwia i zachwyca smakiem. Skusicie się?
Czy wiecie, jak parzyć kawę? Wydawać by się mogło, że wystarczy zalać zmielone ziarna wrzątkiem i poczekać. Choć wiele osób tak robi, jest to błąd. Gorący płyn sprawia, że związki odpowiadające za smak i aromat małej czarnej ulegają degradacji, czego efektem jest uzyskanie gorzkiego i niesmacznego napoju. Jak temu zaradzić? Podpowiadamy.Parzenie kawy wcale nie jest tak prostą czynnością, jak niektórym się wydaje. W procesie ma znacznie nie tylko jakość zakupionego produktu, ale też temperatura wody czy czas przyrządzania. Na każdym etapie łatwo o przekreślającą szansę na dobry smak naparu pomyłkę. Jak jej uniknąć?
Sprawdź, jak zrobić ciasto bez pieczenia tiramisu w 10 minut. Potrzebujesz jedynie pięciu podstawowych składników, czyli śmietanki, kawy, cukru, masła i herbatników. Nietypowe, nieco oszukane tiramisu smakuje, jak tradycyjne, a do jego przygotowania nie potrzebujesz mascarpone ani biszkoptów. Tiramisu jest chyba najsłynniejszym włoskim deserem. Biszkopty nasączane kawą i przekładane lekkim kremem uwielbiają łasuchy na całym świecie. Nie jest trudne do zrobienia, a do jego przygotowania potrzebny jest serek mascarpone, żółtka, cukier, napar kawy, likier amaretto i biszkopty.My proponujemy przygotować nieco oszukane tiramisu, które bardziej wygląda, jak ciasto bez pieczenia. Do jego wykonania użyjemy łatwiej dostępnych i tańszych składników, a mimo wszystko deser zachowa swój doskonały smak. Zapraszamy.
Kawa dla wielu z nas jest stałym elementem poranka. Małą czarną warto od czasu do czasu urozmaicić. Tym razem proponujemy dodanie do niej kogla-mogla. Jajeczny deser z dawnych czasów sprawi, że napar będzie się pięknie prezentował, a jego słodycz przełamie kawową goryczkę. Spróbujecie?Sposobów podania kawy jest wiele. Dodatki potrafią zupełnie zmienić jej charakter. Czarny napar z puszystą jajeczną pianką o słodko-ostrym smaku z pewnością skusi niejednego amatora niestandardowych wersji klasycznego, porannego napoju.Po ten smakołyk polecamy sięgnąć po południu. Kawa po królewsku est niczym deser — zawiera cukier i jajka, więc raczenie się nią o poranku może nie przynieść oczekiwanego pobudzającego efektu.
Podpowiadamy czego nie dodawać do kawy. Wiemy, których dodatków lepiej unikać ze względu na ich niekorzystne działanie na nasz organizm. Jednym z takich składników jest cukier, który tradycyjnie ląduje w naszych filiżankach i kubkach. Jednak nawet ten niepozorny i bardzo pospolity dodatek może zaszkodzić.