Wszyscy kochają kawę! Najlepiej świeżo mielone włoskie espresso w przyjemnej scenerii. Do wyboru mamy całą gamę różnych smaków i aromatów – średnio palona, mocno, z Etiopii, z Kolumbii, latte, frappe, americano, czy cold brew. Kawa jest też składnikiem tiramisu, przepysznego włoskiego deseru z mascarpone na biszkopcie kawowym.Biszkopt to lekkie ciasto przyrządzane z mąki pszennej, jajek i cukru. Sprawdzi się jako spód wielu pysznych ciast i deserów. Można wypiec go samemu, lub kupić gotowy w cukierni. Biszkopt nasączony kawą łączy w sobie smak puszystego ciasta z mocą i aromatem espresso. Sprawdź jak w kilku prostych krokach przyrządzić pyszny biszkopt kawowy z kremem mascarpone i truskawkami.
Czas na poranną kawę. Przy tej okazji przyda wam się wiedza, czy warto używać zabielacza do kawy. Rozwiewamy wszelkie wątpliwości, bo Polacy używają go na potęgę. A ten niepozorny dodatek, może poważnie zaszkodzić, a przynajmniej nie wyjść wam na zdrowie.Zabielanie kawy ma na celu głównie złagodzenie jej gorzkawego smaku. Takie właśnie działanie wykazuje dodawane do kawy mleko, śmietanka czy zabielacz. Ten ostatni jest jednak mocno przetworzony, dlatego jego zastosowanie nie jest najlepszym wyborem.
Dziś podamy wam zaskakujący przepis na kawę. Trzy składniki zamienią ją bowiem w cudowny napój o niezwykłych właściwościach. Taką kawę można będzie pić nie tylko dla przyjemności, ale też dla korzyści, jakie przyniesie twojemu organizmowi. Aromat kawy potrafi obudzić i poprawić nastrój. Jednak kawa, to nie tylko smak i zapach, ale też mnóstwo działań korzystnych dla twojego organizmu. Większość osób ceni kawę, za jej właściwości pobudzające i fakt, że potrafi szybko dodać energii. Poza tym poprawia koncentrację i usprawnia procesy myślowe. Jednak kawa potrafi o wiele więcej.
W Biedronce wraz z początkiem kolejnego tygodnia pojawiają się nowe atrakcyjne okazje. Tym razem promocją objęte są między innymi soki, kawa i owoce. Sprawdziliśmy, które produkty będą naprawdę tanie. Sprawdźcie przed wyjściem na zakupy. Biedronka ponownie zaskakuje bardzo korzystnymi ofertami. W nadchodzących dniach w sieci znowu znajdziemy produkty, które opłaci się tam kupić bardziej niż u konkurencji. Zajrzyjcie wraz z nami do gazetki marketu, a sporo zaoszczędzicie.
Bez świeżo zaparzonej kawy świat prawdopodobnie wyglądałby inaczej, dlatego nie wyobrażamy sobie, aby mogło jej zabraknąć. Jednym z najlepszych połączeń, nie tylko kulinarnych, jest kawa z odrobiną kurkumy. Aromatyczna przyprawa poprawia zdrowie, łagodzi stany zapalne, a także zwiększa energetyzujące działanie kawy. Kawa z kurkumą nie należy do popularnych pomysłów. Polacy zazwyczaj do kawy dodają jedynie cukier i mleko. Poniższa propozycja pozwala spróbować czegoś nowego, a także korzystnie wpłynąć na zdrowie.Doprawianie kawy kurkumą wywodzi się z Indii, gdzie taki sposób picia tego pysznego napoju jest dobrze znany. Niekiedy można spotkać się także z innymi dodatkami jak cynamon, goździki czy gałka muszkatołowa.
Często pijesz kawę? A wiesz, jak wykorzystać fusy po kawie? Mają naprawdę liczne zastosowania, które pokochały już miliony ludzi. Możesz je na przykład użyć do marynowania mięsa, dzięki czemu nabierze niezwykłej kruchości. Poznaj też inne, ciekawe wykorzystanie kawowych fusów. Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Pije ją niemal każdy dorosły i to przynajmniej raz dziennie. Pijamy kawę rozpuszczalną i sypaną. Jednak najbardziej aromatyczna i lubiana jest kawa z ekspresu. Po jej zaparzeniu pozostają fusy, które zwykle lądują w śmietniku. Czas to zmienić, bo można je wykorzystać do innych celów w kuchni i nie tylko.
Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez kawy. Jedni preferują kawę czarną, inni piją wyłącznie zabielaną. Popularnym dodatkiem do kawy obok mleka i śmietanki są zabielacze. Dziś powiemy wam, czy używany na potęgę zabielacz do kawy jest szkodliwy.Dzięki zabieleniu kawa nabiera łagodniejszego smaku i staje się jakby słodsza. Niektórzy dolewają więc do małej czarnej mleko lub śmietankę, ale wiele osób za najsmaczniejszy dodatek do kawy uważa zabielacz. Niestety ten popularny produkt może poważnie zaszkodzić. Przeczytajcie dlaczego.
Lodówka jest miejscem, które zawsze powinno być czyste i pachnieć świeżością. Trzymamy w niej bowiem jedzenie i chcielibyśmy, by leżało w higienicznych warunkach. Czasami jednak mimo czystości, z naszej chłodziarki nie pachnie najładniej. Dlatego dziś powiemy wam, jak pozbyć się nieprzyjemnych zapachów z lodówki. Pomogą wam w tym znane produkty spożywcze. Zobacz, co warto zmielić, wsypać do miseczki i wstawić do lodówki. Nieprzyjemny zapach z lodówki może pochodzić z zanieczyszczeń lub psującej się żywności. Jednak niektóre produkty spożywcze też mają intensywny zapach, który nie pachnie zachęcająco po otwarciu chłodziarki. Często taki zapach nie znika z lodówki, nawet jeśli aromatyczna kiełbasa, ser czy wędzona ryba nie leżą już w niej od kilku dni.W wielu sklepach można kupić odświeżacze i pochłaniacze obcych zapachów, przeznaczone do użycia w lodówce. Jednak nie zawsze mamy do nich zaufanie, bo zwykle zawierają jakieś substancje chemiczne. A te chcielibyśmy trzymać z dala od żywności. Na szczęście w tej roli świetnie sprawdzą się produkty spożywcze.
Zalewanie liści herbaty i ziaren kawy wodą z czajnika, który od środka ma grubą warstwę kamiennego osadu, nie jest przyjemne. Kamień negatywnie wpływa na smak obu naparów, dlatego warto się go pozbyć. Niżej pokazujemy, jak przy użyciu wody z octem skutecznie usunąć nawet największy kamień. Kamień odkładający się w czajniku nie jest w żadnym stopniu szkodliwy czy niebezpieczny dla człowieka. To po prostu wapń i magnez, które pod wpływem temperatury wytrącają się z wody i gromadzą na ściankach czajnika. Oczywiście mineralne chrupanie i trzaskanie w zębach podczas picia kubka ciepłej herbaty nie dodaje doświadczeniu żadnych pozytywnych cech. Na szczęście w łatwy sposób można tego uniknąć, korzystając z produktów dostępnych pod ręką.
Kubkiem świeżo zaparzonej aromatycznej kawy zaczynają dzień miliony ludzi na całym świecie - dopiero po wypiciu mogą przejść do swoich obowiązków. Aby zwiększyć energetyzujące właściwości napoju, warto dodać do niego nieco chilli. Ostra przyprawa rozgrzewa, pobudza, poprawia trawienie i ułatwia w koncentracji. Kawa towarzyszy człowiekowi od tysięcy lat i jest jedną z najczęściej stosowanych używek na naszej planecie. Dzięki zawartości kofeiny, ziarna kawy stały się jednym z najważniejszych produktów spożywczych. Sposobów na zaparzenie oraz podanie tego napoju jest wiele, lecz dzisiaj zajmiemy się jednym z nich. Połączenie kawy i chilli spodoba się szczególnie osobom aktywnym, które chcą czerpać z życia jak najwięcej.
Biedronka nie przestaje zaskakiwać swoich klientów wyjątkowymi promocjami i akcjami. Już w sobotę 19 lutego będzie można zdobyć ekspres do kawy marki Delta Q za darmo. Aby móc załapać się na akcję, należy spełnić kilka warunków. Niżej wyjaśniamy szczegóły całej promocji. Biedronka, jako jedna z największych sieci sklepów spożywczych w Polsce, musi cały czas wprowadzać nowe rabaty i promocje. To w taki sposób przyciągnięte zostało wielu klientów na zakupy. Najczęściej są to przeceny na najpopularniejsze produkty, które Polacy kupują praktycznie codziennie. Tym razem akcja dotyczy jednak czegoś więcej. Po spełnieniu odpowiednich warunków klienci będą mogli odebrać ekspres do kawy za darmo.
Wiele osób rozpoczyna dzień od filiżanki kawy. Jej zadaniem jest szybkie obudzenie i dodanie energii. Dziś powiemy wam jak zrobić rozgrzewającą kawę z pieprzem cayenne i cynamonem. Za sprawą szczypty przypraw, kawa ta nie tylko pobudza, ale ma też dużo innych, pozytywnych właściwości. Większość z nas pije kawę, by dodać sobie energii i poprawić koncentrację. I rzeczywiście ten napój ma takie działanie, za sprawą zawartej w kawie kofeiny. Substancja ta przyjdzie też z pomocą, gdy czujemy się zmęczeni, rozkojarzeni czy senni. Pieprz cayenne dodatkowo podkreśli te właściwości.W prosty sposób możemy podkręcić działanie kawy. Wystarczy wsypać do niej trochę zmielonych przypraw. Jakich? To zależy, jaki efekt chcemy osiągnąć. Zimą, warto postawić na działanie rozgrzewające i wzmacniające.
Kawa jest jednym z najbardziej podstawowych produktów, do którego jesteśmy wyjątkowo przywiązani. Jeśli jesteś jej fanem, mamy dla ciebie złe wieści - jej cena na giełdzie w Nowym Jorku jest największa od 2011 roku. Rosnące koszty kawy spowodowały, że na francuskich półkach sklepowych zaczęło jej brakować. Bez kawy miliony ludzi na całym świecie nie wyobraża sobie choćby jednego poranka. Jedną z pierwszych czynności, jaką robią kawoszę na całym świecie zaraz po wstaniu, jest właśnie zaparzenie kubka świeżej aromatycznej kawy. Z tego też powodu wieści dochodzące ze światowego rynku ziaren kawy są fatalne i przerażają niejednego miłośnika czarnego napoju. Niestety od lat nie było aż tak źle - warto rozważyć zrobienie większych zapasów.
W lodówce przechowujemy zapasy jedzenia, które wymagają warunków chłodniczych. Często jednak po otwarciu, z wnętrza urządzenia wydobywa się ostry zapach. Jest on zwykle mieszanką najbardziej aromatycznych produktów, które trzymamy w chłodziarce. Sprawdź, jak pozbyć się nieprzyjemnych zapachów z lodówki. Czasem wystarczy tylko przekroić owoc, włożyć go do lodówki, a brzydki odór zniknie po godzinie.O czystość lodówki trzeba dbać, bo ma ona bezpośredni kontakt z żywnością. Produkty spożywcze są bardzo wrażliwe na psucie się, więc gdy nie kontrolujemy regularnie ich świeżości, może się zdarzyć, że coś spleśnieje czy pokryje się śluzem. Takie produkty trzeba jak najszybciej usuwać, by pleśnie czy bakterie nie roznosiły się po całej lodówce. Nieprzyjemny zapach może pojawić się w lodówce właśnie na skutek zepsucia się żywności lub gdy przechowujemy w niej produkty bardzo aromatyczne. Należą do nich kiełbasy (np. wiejska z dodatkiem czosnku), pleśniowe sery czy wędzone ryby. Zapach po nich zostaje, nawet przez kilka dni po ich wyjęciu z lodówki. Jak się go pozbyć?
Kawa jest spożywanym niemalże przez wszystkich ciepłym napojem, który nie tylko doskonale pobudza, ale też często towarzyszy wielu spotkaniom towarzyskim. Trudno sobie odmówić przyjemności jej wypicia. Na szczęście nie trzeba. Naukowcy udowodnili, że jej spożycie wcale nie jest szkodliwe. Trwające ponad 11 lat badania nad spożyciem kawy wykazały, że umiarkowane ilości tego naparu, nie tylko nam nie zaszkodzą, a wręcz przeciwnie — będą miały pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Jest jednak mały haczyk.
Większość z nas fusy pozostałe po przyrządzaniu kawy fusy po prostu wyrzuca. Tymczasem produkt ten może znaleźć zastosowanie w naszej kuchni. Dzięki niemu możemy na przykład usunąć zaschnięty tłuszcz z garnków. Sprawdźcie ten i inne patenty na wykorzystanie popularnego odpadu. Nie ma chyba osoby, która nie sięga od czasu do czasu po kawę. Jeśli pijecie ją regularnie, to wiecie z pewnością, który moment dnia jest najlepszy, by uraczyć się filiżanką czarnego naparu oraz dlaczego niewskazane jest spożywanie go na czczo. Ale czy znacie triki wykorzystujące kawowe fusy?
Tiramisu jest dobrze znanym amatorom kawy deserem. Ten delikatny, przełożony puszystym kremem smakołyk bez problemu przyrządzicie w domu. Kilka składników sprawi, że poczujecie się jak byście byli we Włoszech. Spróbujcie koniecznie. Romantyczny wieczór we dwoje nie może się odbyć bez pysznego deseru. Tiramisu przyrządzone z delikatnego serka mascarpone i biszkoptu nasączonych aromatyczną kawą sprawdzi się idealnie. Z naszym przepisem walentynkowe spotkanie będzie bardzo przyjemne.
Kawa towarzyszy nam praktycznie cały czas i nie wyobrażamy sobie bez niej wykonywania codziennych czynności. Jeśli chcesz, aby działała jeszcze intensywniej, dodaj do niej nieco kurkumy. Egzotyczna przyprawa rozgrzewa, wzmacnia energetyzujące działanie kawy, a także działa prozdrowotnie na organizm. Kawa z kurkumą nie jest zbyt popularnym napojem w naszym kraju. Polacy wszak zwykle do kawy dodają jedynie cukier i mleko. Poniższa propozycja pozwala spróbować czegoś nowego, a także korzystnie wpłynąć na zdrowie. Kofeina zawarta w kawie pobudza do działania, a liczne przeciwutleniacze w ziarnach kawy pozytywnie działają na procesy zachodzące w ludzkim organizmie. Jak wpływa na człowieka kurkuma?
Słynna kawa kuloodporna podbiła sieć na całym świecie i wielu fanów zdrowego odżywiania przygotowuje ją codziennie rano. Stanowi świetną alternatywę dla śniadania, ponieważ zawiera dużo kalorycznego tłuszczu. Aby się nią cieszyć, potrzebować będziesz jedynie podstawowych przyrządów, które każdy kawosz z pewnością posiada.Kuloodporna kawa jest klasyką diety ketogenicznej, która polega na zrezygnowaniu do zupełnego minimum z cukrów i zamianie ich na tłuszcze. Wedle założeń, dieta pozwala na szybką utratę tkanki tłuszczowej oraz lepsze samopoczucie. Podstawą kawy kuloodpornej są dwa produkty - dobrej jakości masło i jeszcze lepszej jakości ziarna kawy. Istotnym elementem jest również olej MCT, czyli średniołańcuchowy trigliceryd, jak olej kokosowy. Niżej wyjawiamy dokładne tajniki parzenia takiego napoju.
Dla wielu smakoszy kawa jest jednym z pierwszych napojów w ciągu dnia. Mało kto jednak lubi, gdy jest ona gorzka. Okazuje się, że problem uzyskiwania takiego smaku można prosto rozwiązać. Wystarczy zrezygnować z zaparzania. Podpowiadamy co zrobić, by kawa zachwyciła nie tylko aromatem. Doświadczeni bariści wiedzą, że temperatura wody ma kluczowe znaczenie dla smaku uzyskanego napoju kawowego. W domowym zaciszu napar przyrządzamy najczęściej bez użycia profesjonalnego sprzętu. Jak poradzić sobie w tej sytuacji?
Kawa jest doskonałym napojem na każdą porę roku. Jednak szczególnie potrzebujemy jej w mało słoneczne dni, bo pomaga nam się obudzić. A wiecie, dlaczego warto dodać do kawy goździki? Jest to patent idealny na zimę. Koniecznie go przetestujcie. Napar kawy zawiera wiele składników, które wpływają na nasz organizm. Jest to zazwyczaj wpływ pozytywny. Jak działa na nas kawa? Podnosi ciśnienie krwi, dzięki czemu dodaje nam energii i odsuwa zmęczenie. Zawiera też dużo polifenoli, które neutralizują działanie rakotwórczych, wolnych rodników. Gdy kawę wzbogacimy zdrowym dodatkiem, jej pozytywne działanie zostanie wzmocnione. Do takich dodatków na plus z pewnością należą przyprawy. Dość popularny jest dodatek do kawy przypraw korzennych, które podnoszą jej aromat i smak.
Nic nie stawia na nogi tak, jak aromatyczna i dobrze zaparzona filiżanka kawy - napój dostarcza energii i dobrze pobudza. Dodanie do niej pół łyżeczki kurkumy ma wiele korzyści, takich jak zmniejszenie stanów zapalnych, działanie przeciwbólowe czy ułatwiają trawienie. Dodatkowo taki napar przepięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Kawa z kurkumą na początku może wydawać się niecodziennym pomysłem, który w smaku odbiega od zwykłego napoju. Taka mieszanka jest nie tylko wyjątkowo pyszna i rozgrzewająca - ma wiele prozdrowotnych właściwości. Kurkuma stosowana jest głównie w kuchni indyjskiej od tysięcy lat, stanowi także bardzo ważny element tradycyjnej medycyny z tego kraju, który wykorzystywany jest do leczenia najróżniejszych schorzeń. Wiele pozytywów można wyciągnąć, spożywając ją regularnie w niewielkich ilościach.
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Sposób, w jaki ten dzień rozpoczniemy, decyduje bowiem o naszym samopoczuciu przez jego dalszą część. Czego więc lepiej nie jeść i nie pić na śniadanie, by wyszło nam na zdrowie? Przedstawiamy krótką listę produktów.Pierwszy posiłek w ciągu dnia jest ważny, bo ma za zadanie dostarczyć nam energii na jego pierwsze godziny. Ma też na celu zaspokoić głód i pobudzić do pracy metabolizm. Jeśli odpowiednio dobierzemy produkty śniadaniowe, jest szansa, że przed południem nie dopadnie nas gwałtowny spadek energii. A nie byłoby to pożądane, bo właśnie wtedy zwykle intensywnie pracujemy.O tym, że śniadanie trzeba jeść, słyszeli chyba wszyscy. Niestety różnie z tym bywa. Niektórzy zaśpią do pracy czy szkoły, więc wychodzą z zapakowanymi produktami z domu. Inni na szybko łapią, co popadnie i też wybiegają. A niestety nie jest obojętne, co na śniadanie zjemy. Po niektóre produkty lepiej nie sięgać, bo nie służą naszemu organizmowi.
Czyścisz lodówkę, ale nie pachnie z niej świeżością? Pomożemy ci to zmienić. Zastosuj prosty patent na nieprzyjemny zapach w lodówce, a już zawsze będziesz do niego wracać. Nie musisz kupować specjalnych środków, wystarczy, że sięgniesz po znany produkt.Lodówka, jako miejsce, w którym przechowujemy żywność, powinna lśnić czystością i pachnieć świeżością. Dlatego trzeba ją regularnie myć i przeglądać. Czasami jednak mimo to, po jej otwarciu bucha w nas odpychający zapach.Brzydki zapach z lodówki wcale nie musi oznaczać, że coś się w niej psuje. Po prostu niektóre produkty spożywcze mają tak intensywną woń, że potrafi ona wypełnić całą lodówkę. Co gorsza, wyraziste zapachy mogą być pochłanianie przez inne produkty i popsuć ich smak.
Nie ma nic lepszego niż pobudzająca kawa o poranku, która daje zastrzyk energii i pozwala bez problemu funkcjonować. Słodzenie kawy cukrem nie jest jednak zdrowe, dlatego prezentujemy lepsze alternatywy. Doskonale sprawdzają się słodziki jak ksylitol czy stewia, które są w pełni naturalne. Kawa pita jest na całym świecie i stanowi jeden z podstawowych napojów - zaraz po herbacie jest drugim najczęściej konsumowanym napojem. Nic dziwnego, w końcu pobudzające właściwości i walory smakowe są doskonałe. Dla wielu osób gorzka i niesłodzona kawa jest jednak nie do przełknięcia. Warto przy okazji pamiętać, że obfite słodzenie produktów spożywczych nie jest wskazane. Czym więc dosładzać ten napój, aby zachować przyjemny słodki smak, a przy okazji zmniejszyć negatywny wpływ na zdrowie?
Silne uczucie łupania w głowie, suche usta czy mdłości to typowe oznaki kaca, czyli lekkiego zatrucia alkoholowego. Jednym z najlepszych sposobów na walkę z kacem jest dobre nawodnienie. Co jest jednak najlepszym napojem w takiej sytuacji? Eksperci tłumaczą, że najlepszym lekarstwem jest zwykła woda mineralna. Najgorzej sprawdzają się kawa i napoje z kofeiną.Kac jest połączeniem wielu czynników, wynikających z procesów zachodzących w organizmie po spożyciu alkoholu. Jednym z objawów spożycia jest odwodnienie, które najczęściej odpowiada za ból głowy. Alkohol sprawia, że zaburzona zostaje gospodarka wodna w ciele, przez co wydalane jest zbyt dużo płynów. Człowiek traci wodę, a przy okazji nie dostarcza jej wystarczająco dużo, aby ją uzupełnić. Efekt jest większości doskonale znany.