Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kawa

Kawa

Ciasto marchewkowe bez jajek
03.12.2022 19:35 Ciasto marchewkowe bez jajek. Prosty przepis na wilgotny i delikatny wypiek z aromatycznym kremem

Ciasto marchewkowe bez jajek jest fantastyczną alternatywą klasycznego deseru. Wilgotne i niesamowicie delikatny wypiek jest prosty w przygotowaniu, a przypadnie do gustu nie tylko osobom na dietach eliminacyjnych. Dla urozmaicenia smaku posmarujemy go znakomitym kremem kawowym. Nikt się mu nie oprze. Lekkie i rozpływające się ustach ciasto marchewkowe można przygotować bez jaj. Zastąpimy je zdrowym siemieniem lnianym, które zmielimy i namoczymy we wrzątku. Przygotowany w ten sposób kleik świetnie połączy pozostałe składniki. Nasza receptura jest niemal w całości wegańska — tylko krem zawiera w sobie nabiał. Można podać ciasto z dowolnym innym wykończeniem np. z cukrem pudrem czy polewą z gorzkiej czekolady. W tej ostatniej z łatwością zatopimy orzechy, które pięknie przyozdobią deser.

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia
30.11.2022 09:05 Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Kawa z koglem moglem w wielu krajach jest bardzo popularnym napojem. Jej miłośnicy zachwalają ją za jej kremową konsystencję, piękny kolor i łagodniejszy smak. Zapomnij o zwykłym mleku i cukrze. Kawa z jajkiem jest słodsza, a pianka bardziej aksamitna. Kawa jest napojem, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie dnia. Kawa z rana doskonale pobudza i dodaje energii. Niektórzy preferują napój bez żadnych dodatków. Inni lubią kawę z mlekiem, miodem, cukrem, syropami i innymi składnikami, które wzmacniają smak. Mało kto słyszał jednak o kawie z jajkiem.Kawa z koglem moglem jest bardzo popularna w Azji i krajach skandynawskich. Napój z dodatkiem żółtka jest kremowy, łagodniejszy, delikatnie słodszy i zachwyca wspaniałym, bursztynowym kolorem. Taką kawę z łatwością zrobisz w domu. Potrzebujesz jedynie jajka i mleka skondensowanego.Do przygotowania kawy z koglem moglem wykorzystaj swoją ulubioną kawę. Zaparz ją w ekspresie, kawiarce lub zalej ziarna wrzątkiem i odstaw na chwilę, żeby się zaparzyła. Pianka z żółtka i mleka kondensowanego sprawia również, że kawa parzona jest bardziej przejrzysta, a fusy szybciej opadają na dno.

Aromatyczny domowy syrop świąteczny do kawy i herbaty
26.11.2022 21:03 Wymieszaj z miodem i goździkami. Domowy syrop świąteczny do kawy i herbaty zachwyci rodzinę

Domowy syrop świąteczny jest przepysznym dodatkiem do kawy i herbaty w Boże Narodzenie. Syrop przygotowany na bazie miodu z korzennymi przyprawami jest niezwykle aromatyczny i nadaje ulubionym napojom doskonałego smaku.Świąteczny syrop do kawy i herbaty przygotowuję każdego roku przed Bożym Narodzeniem. Domowy, gęsty syrop rewelacyjnie podkreśla smak napojów i sprawia, że są rozgrzewające i jeszcze lepsze. Syrop przechowuję w lodówce w szklanej butelce. Zachowuje smak i świeżość przez cały miesiąc.Do przygotowania syropu świątecznego potrzebujesz moździerza, żeby rozetrzeć w nim przyprawy. Syrop jest niezwykle aromatyczny. Anyż, cynamon, imbir, goździki i pieprz dodają mu wyraźnego, korzennego smaku. Takiego syropu nie kupisz w żadnym sklepie.Gotowe syropy do kaw i herbat w składzie mają praktycznie sam cukier, wzmacniacze smaku i konserwanty. Syropy nie są produkowane z dodatkiem prawdziwych przypraw, a chemicznych aromatów. Domowy syrop świąteczny ma naturalny skład, dzięki czemu jest zdrowszy i jeszcze smaczniejszy od gotowych produktów.

Kawa karmelowa
22.11.2022 08:31 Prosty przepis na kawę karmelową. Wystarczy 1 sprytny trik

Kawa karmelowa jest pobudzającym słodkim napojem, po który warto sięgnąć zamiast poobiedniego deseru. Już jedna łyżka aromatycznie przygotowanego cukru odmieni klasyczną małą czarną z dodatkiem mleka. Jeśli lubicie kawy z dodatkami, musicie spróbować. Karmel jest znakomitym dodatkiem do wielu deserów. Delikatna kawa mleczna również zyska, gdy dodamy do niej odrobinę przysmaku przygotowanego z odrobiny cukru. Prosty patent na słodszą wersję małej czarnej przypadnie do gustu wielu amatorom pobudzających napojów na bazie kawy.

Błąd w przechowywaniu miodu. Przez niego traci co najcenniejsze
16.11.2022 17:51 Największy błąd w przechowywaniu miodu. Przez niego traci, co najcenniejsze

Miód należy przechowywać w odpowiednim miejscu i temperaturze. W przeciwnym wypadku straci wszystkie wartości odżywcze. Miód jest naturalnym lekarstwem, to jeden z najzdrowszych produktów. Czy miód może się zepsuć? Jak go przechowywać?Miód jest świetnym dodatkiem do kawy, herbaty zimowej, ciast, dań głównych. Ten naturalny słodzik ma nieograniczony wpływ na nasze zdrowie. To bogactwo witamin i minerałów, między innymi witaminy C, witamin z grupy B, potasu, żelaza, magnezu. Miód jest również źródłem silnych antyoksydantów. Związki te działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, a także zmniejszają ilość wolnych rodników odpowiedzialnych za powstawanie groźnych chorób, w tym chorób nowotworowych. Miód musi być jednak odpowiednio przechowywany, inaczej straci wszystkie wartości odżywcze.Pamiętaj, że wysoka temperatura niszczy wszystkie wartości odżywcze, dlatego miód dodawaj do kawy i herbaty dopiero, kiedy lekko przestygną. Dodanie łyżeczki miodu do gorącego napoju to tylko walory smakowe, nie będzie w nim ani witamin, ani minerałów i antyoksydantów.Miód po czasie może się skrystalizować i przejść ze stanu ciekłego w stały. To zupełnie normalny proces, który nie ma wpływu na jego smak i wartości odżywcze. W zależności od rodzaju miodu, proces krystalizacji zachodzi szybciej lub wolniej. Za krystalizację odpowiedzialny jest cukier, który znajduje się w produkcie.

filiżanka kawy
14.11.2022 08:37 Dlaczego warto dodać do kawy szczyptę chili? Nie chodzi tylko o zaostrzenie smaku

Kawa z dodatkiem chili bez wątpienia jest napojem z charakterem. Poza walorami smakowymi, pikantna przyprawa nadaje naparowi nowych właściwości. Kawa z chili rozgrzewa, wzmacnia organizm, a także pomaga w walce z nadwagą. Koniecznie dowiedz się więcej na ten temat.Kawę z chili można przygotować na różne sposoby. Koneserzy zadowolą się dodatkiem samego ostrego proszku, pozostałe osoby mogą zaś złagodzić pikantność dodatkiem mleka lub bitej śmietany. Jedno jest pewne - kawy z tym niezwykłym dodatkiem z pewnością warto spróbować.

Rolada orzechowa z kremem kawowym. Eleganckie ciasto na specjalne okazje
12.11.2022 22:57 Rolada orzechowa z kremem kawowym. Eleganckie ciasto na specjalne okazje

Rolada orzechowa z kremem kawowym jest ciastem, które przygotujesz zarówno w spokojny weekend, jak i na specjalne okazje, w tym Boże Narodzenie. Rolada smakuje i wygląda jak z najlepszej cukierni, wszyscy będą prosić o przepis i dokładkę.Jesień to czas na orzechy, czekoladę, korzenne przyprawy i aromatyczną kawę. Rolada orzechowa to deser, który łączy wszystkie najlepsze smaki sezonu. Ciasto jest puszyste, delikatne, zachwyca smakiem i eleganckim wyglądem. Rolada świetnie sprawdzi się również jako świąteczne ciasto.Roladę koniecznie udekoruj domową polewą czekoladową z gorzkiej czekolady oraz oprósz posiekanymi orzechami. Ciasto będzie wyglądać bardzo apetycznie, każdy będzie prosił o przepis i dokładkę. Roladę przechowuj w lodówce, żeby krem się nie zważył.Ciasto na roladę wymaga odpowiedniego przygotowania, w przeciwnym wypadku pokruszy się i połamie. Do ciasta koniecznie dodaj łyżkę octu, który spulchni masę i zapobiegnie kruszeniu upieczonego placka. Ciepłą roladę przełóż na ściereczkę, zawiń i odstaw do całkowitego ostudzenia, żeby nadać wypiekowi odpowiednią formę.

Dlaczego warto dodać do kawy surowe jajko?
11.11.2022 20:36 Dlaczego warto dodać do kawy surowe jajko? Powód zaskakuje

Kawa z surowym jajkiem to bardzo popularny napój w krajach skandynawskich. Kawa jest kremowa i delikatna, ale przede wszystkim zdrowa. Możemy podać ją również z ulubionymi dodatkami. Dlaczego warto dodać do kawy surowe jajko?Kawa jest napojem, bez którego zdecydowana większość z nas nie wyobraża sobie dziennego funkcjonowania. Kawę zwykle pijemy czarną lub z mlekiem, a niektórzy dodają również do niej cukier lub miód. Co ciekawe, do kawy możemy dodać także surowe jajko. To szwedzki patent na smaczny i zdrowy początek dnia.Kawa z surowym jajkiem jest bardzo puszysta, kremowa i delikatna, a samo jajko nie jest wyczuwalne w smaku. Do kawy możemy dodać krowie mleko lub napój sojowy, migdałowy, kokosowy. Kawa jajeczna z ulubionymi dodatkami będzie smakować rewelacyjnie.Zrezygnujmy jednak z syropów smakowych, które również dodawane są do kawy, ponieważ są naprawdę bardzo kaloryczne. Kawa z jajkiem, która ma właściwości odchudzające, nie przyspieszy metabolizmu, jeśli wlejemy do niej puste kalorie.

jak zaparzyć kawę
07.11.2022 08:48 Jak zaparzyć kawę bez ekspresu? 3 sposoby na niezwykle aromatyczny napój

Aby zaparzyć aromatyczną kawę, nie musisz posiadać własnego ekspresu. Istnieją inne metody na przygotowanie aromatycznego naparu. Na rynku znaleźć można proste i niedrogie sprzęty, które ułatwiają parzenie. Być może warto zainwestować w jedno z nich?Kawa parzona w ekspresie ma wyjątkowy smak i aromat. Niestety koszt ekspresu, a także miejsce, które zajmuje on w kuchni może stanowić przeszkodę do jego nabycia. Przedstawiamy znacznie tańsze i bardziej poręczne patenty na parzenie wyjątkowej kawy.

Jak przechowywać miód? Mnóstwo osób zapomina o ważnym szczególe
02.11.2022 18:27 Jak przechowywać miód? Mnóstwo osób zapomina o ważnym szczególe

Przechowujesz miód w nasłonecznionym miejscu, w którym panuje wysoka temperatura? Popełniasz bardzo poważny błąd, przez który miód bardzo szybko się zepsuje. Odpowiednie przechowywanie i nabieranie złotego przysmaku wydłuży jego datę ważności nawet o kilka lat.Miód jest doskonałym dodatkiem nie tylko do zimowej herbaty rozgrzewającej i kawy. Wykorzystamy go do pieczenia wyśmienitych ciast, marynowania mięs, sosów, a także do zimowych przetworów. Z miodu, cytryny, cebuli i imbiru zrobimy także domowy syrop na przeziębienie i grypę.Miód musimy jednak przechowywać w odpowiednim pojemniku i w zacienionym pomieszczeniu, w którym temperatura nie przekracza 20 stopni. Przechowywany w ten sposób przysmak będzie świeży i smaczny nawet przez kilka lat.Musimy pamiętać również o odpowiednim sposobie nabierania miodu, nigdy nie metalową łyżką i nie łyżką, którą wcześniej obliżemy, ponieważ miód bardzo szybko zacznie się psuć. Miód do herbaty dodajemy, kiedy nieco przestygnie. Dodany do wrzątku traci wszystkie wartości odżywcze.Dlaczego miód jest tak wartościowy? Ponieważ zawiera wiele witamin i minerałów, w tym potas, żelazo, kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę C. Miód przyspiesza gojenie się ran i wrzodów żołądka. Wzmacnia i pomaga usuwać toksyny i wolne rodniki z organizmu.

Kiedy pić kawę?
01.11.2022 22:39 Wcale nie poranek. Podano, kiedy najlepiej pić kawę, zaskoczenie gwarantowane

Pijecie kawę po przebudzeniu, jeszcze przed śniadaniem? Nie jest to dobre rozwiązanie. Jest kilka zdecydowanie lepszych momentów na spożycie ulubionego naparu. Podpowiadamy, kiedy przyniesie to najwięcej korzyści.Picie kawy kojarzy się z porankiem. Tymczasem sięganie po napój zarówno podczas śniadania, jak i bezpośrednio po przebudzeniu nie jest korzystne. Napar podrażnia żołądek i wpływa na regulację poziomu hormonów po przebudzeniu. Jak zatem raczyć się nim bezpiecznie?

Odświętna, deserowa kawa. Uwielbiany produkt uszlachetni jej smak
01.11.2022 09:44 Odświętna, deserowa kawa. Uwielbiany produkt uszlachetni jej smak

Kawa deserowa jest słodką, jesienną wersją tradycyjnego napoju. Espresso, kilka kostek czekolady, cynamon i kakao stanowią rewelacyjne połączenie, którego musisz spróbować. Kawę przygotuj na ulubionym mleku i udekoruj bitą śmietaną lub mleczną pianką, będzie przepyszna.Jesienią i zimą, kiedy dni są pochmurne, krótkie i zimne, zamieniam klasyczną, czarną kawę na rozgrzewający i aromatyczny deser. Uwielbiam kawę i słodycze, kawa deserowa jest więc moim faworytem. Do kawy z czekoladą dodaję również cynamon, kakao i bitą śmietanę lub piankę z mleka.Czekolady nie rozpuszczam w kąpieli wodnej, a dodaję do mleka, w ten sposób uzyskuję fantastyczny smak. Mocne espresso, mleko z czekoladą, aromatyczne przyprawy i słodkie dodatki to doskonały deser na jesienne i zimowe dni. Taka kawa nie dość, że świetnie pobudza, tak gwarantuje jeszcze solidną dawkę pozytywnej energii.Do kawy deserowej wykorzystaj ulubioną czekoladę i mleko. Gorąco polecam czekoladę deserową, która jest nieco łagodniejsza od gorzkiej, nie jest jednak tak słodka jak mleczna. W przepisie znajduje się tradycyjne mleko krowie. Możesz jednak zamienić je na mleko bez laktozy, mleko migdałowe, sojowe, kokosowe.

Kawa z imbirem
23.10.2022 17:10 Zetrzyj go do porannej kawy. Szczególnie jesienią docenisz jego korzyści

Kawa z dodatkiem imbiru przyjemnie rozgrzewa i pobudza. Dodanie odrobiny świeżo startego ostrego korzenia do naparu sprawia, że jego smak nabiera charakteru, a przy okazji dostarczamy sobie jeszcze więcej cennych składników odżywczych. Spróbujecie?Po imbir często sięgamy podczas przeziębienia. Warto jednak włączyć go do swojej diety na stałe. Wyrazisty składnik nie tylko wzmacnia odporność i pomaga w walce z chorobą, ale też znakomicie wpływa na metabolizm, rozgrzewając nas i przyspieszając trawienie.Z właściwości przyprawy skorzystają zarówno osoby na diecie, jak i wszyscy, którzy lubią przyjemny, lekko gryzący smak wyrazistego korzenia. W kombinacji z pełnym pobudzającej kofeiny czarnym naparem uzyskamy świetny środek do zwalczania bólu, przeziębienia i zmęczenia.

Kawa szarlotka
19.10.2022 08:38 Zetrzyj na tarce i dodaj do kawy niecodzienny smakołyk. Jesienna wersja przywodzi na myśl kultowe ciasto

Kawa szarlotka smakuje niemal identycznie jak dobrze znany deser. Połączenie pobudzającego napoju z podprażonymi jabłkami z cynamonem z pewnością spodoba się amatorom urozmaiceń. Przygotowanie jest proste, a smak niezapomniany. Jesienią trzeba spróbować.Ciasta świetnie smakują w towarzystwie filiżanki małej czarnej. A gdyby tak, zamiast kawałka szarlotki przyrządzić kawę z jabłkiem i cynamonem? Wystarczy ułożyć przyprawiony owocowy mus na dnie szklanki, zalać go pobudzającym naparem oraz przyozdobić mleczną pianką lub bitą śmietaną. Będzie pysznie.

kawa
17.10.2022 20:02 Co to jest i jak działa kawa kuloodporna? Jej sekretem są 2 dodatki

Od kubka czy filiżanki świeżo zaparzonej kawy zaczynają swój dzień tysiące ludzi na całym świecie. Ostatnimi czasy coraz większą popularność zdobywa tzw. kawa kuloodporna. Na czym polega fenomen gorącego napoju z dodatkiem tłuszczu?Kawa kuloodporna (po angielsku bulletproof coffe) jest napojem, który wspomaga odchudzanie. Wpisuje się w założenia coraz bardziej powszechnej diety ketogenicznej, czyli takiej, gdzie energie czerpiemy z tłuszczów, a nie z węglowodanów. Do kawy kuloodpornej nie dodajemy zatem cukru, a jedynie masło klarowane i olej kokosowy.

kawa z goździkami
13.10.2022 21:16 Dlaczego warto dodać goździki do kawy? Korzyści zachwycają

Sposobów na parzenie kawy jest tyle, co amatorów tego gorącego napoju. Aromatyczny rozgrzewający napar stawia na nogi i pomaga dobrze rozpocząć nowy dzień. Wśród bogactwa dostępnych do kawy dodatków warto zwrócić szczególną uwagę na goździki. Poza pysznym smakiem i aromatem, ta niepozorna przyprawa może zaoferować nam dużo więcej.Goździki to nic innego jak nierozkwitłe i wysuszone pąki drzewa goździkowego. Swój smak i aromat zawdzięczają substancji o nazwie eugenol, która ma działanie znieczulające. Goździki pomogą zatem uśmierzyć ból zęba lub ból głowy. Kawa z goździkami jest skutecznym napojem rozgrzewającym, warto więc przygotować ją gdy czujemy nadciągające przeziębienie lub grypę. Ponadto goździki pomogą uporać się z nieświeżym oddechem a także pozytywnie wpłyną pracę trzustki. Te małe niepozorne pąki kryją w sobie wielką moc.

Złocista kawa o nadzwyczajnym działaniu. Wystarczy dodać szczyptę cenionego składnika
12.10.2022 07:54 Złocista kawa o nadzwyczajnym działaniu. Wystarczy dodać szczyptę cenionego składnika

Kawa potrafi dodać energii. Jednak w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy bardziej podatni na przeziębienia i grypę, postawmy na wyjątkową, złocistą kawę. Przygotujemy ją z dodatkiem kurkumy, pieprzu i miodu. Kawa z korzennymi przyprawami doskonale smakuje i rozgrzewa, ma też wiele innych zalet. Koniecznie musisz je poznać. Kawa z kurkumą ma nieoceniony wpływ na nasz organizm. Związki zawarte w kurkumie zwiększają naszą odporność, walczą z drobnoustrojami i wolnymi rodnikami. Kurkuma jest przyprawą o silnym działaniu przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym. Rozgrzewa i dostarcza wielu cennych witamin, w tym witamin z grupy B. Pozytywnie wpływa również na pracę mózgu.Do kawy z kurkumą koniecznie dodajmy szczyptę pieprzu, ponieważ dzięki niemu kurkuma jest lepiej wchłaniana. Do kawy rozgrzewającej możemy dodać również inne przyprawy korzenne, dzięki którym pobudzający napój będzie smakował obłędnie i będzie jeszcze zdrowszy.Cynamon, kardamon i imbir doskonale uzupełnią działanie kurkumy. Kawa z przyprawami korzennymi pachnie przepięknie, a jej zapach unosi się po całym domu. Do kawy zamiast cukru dodajmy płynny miód, który podobnie jak kurkuma działa przeciwzapalnie, rozgrzewająco i przeciwwirusowo.

Kawa z cytryną ma wiele zalet
11.10.2022 10:16 Dlaczego warto dodać do kawy sok z cytryny? Odpowiedź zaskoczy niejednego smakosza

Kawa z cytryną jest nietypowym napojem. Połączenie popularnego pobudzającego naparu z kwaśnym owocem jest nie tylko smaczne, ale też stanowi cenne źródło witamin i minerałów. Podpowiadamy, jak ją przyrządzić i wyjaśniamy, dlaczego warto po nią sięgać.Korzyści ze spożywania po kawy z cytryną są spore. Napar nie tylko skutecznie pobudza, ale też dostarcza sporej dawki cennych składników odżywczych. Wśród nich znajdą się m.in. przeciwutleniacze, witamina C, potas i sód. Przygotowanie filiżanki nietypowej małej czarnej nie jest skomplikowane. Spróbujecie?

Kawa z jajkiem
08.10.2022 09:36 Zapomnij o mleku. Inny dodatek do kawy sprawdzi się o niebo lepiej. Znajdziesz go w lodówce

Przedstawiamy prosty sposób na urozmaicenie porcji aromatycznej kawy. Kawa z jajkiem, bo o takiej mowa, jest doskonałą alternatywa dla słodzenia i zabielania napoju mlekiem. Słodka, puszysta pianka z kogla-mogla nie tylko świetnie smakuje, ale tez obłędnie wygląda.Do przyrządzenia kawy z jajkiem idealnie nadadzą się żółtka jaj, które zostały po wykonaniu przepisów wymagających użycia samych białek. Dzięki temu zyskujemy nie tylko pyszny gorący napój, ale też zapobiegamy marnowaniu jedzenia. Nasza kawa z jajkiem ma same plusy.

Dlaczego warto dodać imbir do kawy? Poranny napój zadziała nie tylko energetyzująco
03.10.2022 10:01 Dlaczego warto dodać imbir do kawy? Poranny napój zadziała nie tylko energetyzująco

Imbir najczęściej dodajemy do herbaty, ciast i do dań kuchni azjatyckiej. Mało kto wie jednak, że przyprawę możemy dodać również do kawy. Poranny napój nie tylko doda nam energii, ale i wzmocni odporność. Imbir uważany jest bowiem za naturalne lekarstwo.Jesienią, kiedy każdy dzień przeważnie jest chłodny, pochmurny i deszczowy, postawmy na naturalne wzmocnienie odporności. Cytryna, miód, imbir, kurkuma, cynamon, czosnek i cebula to najlepsze produkty spożywcze, które pomogą nam w walce z przeziębieniem. Pomogą też zmobilizować do działania nasz układ odpornościowy. Jesienią i zimą korzystajmy więc z tych naturalnych produktów jak najczęściej. Imbir np. możemy dodać do porannej kawy. Napój będzie miał wiele prozdrowotnych właściwości. Do kawy możemy dodać również płynny miód i cynamon. Kawa z imbirem polecana jest też dla osób, które mają problemy z koncentracją i cierpią na brak energii z samego rana. Jak smakuje jesienna kawa? Jest bardzo aromatyczna, wyraźna i delikatna jednocześnie.

kawa z miodem
01.10.2022 09:35 Cukier do kawy? Zapomnij. Miód sprawdzi się znacznie lepiej. Zanim go dodasz, pamiętaj o 2 zasadach

Słodzenie kawy miodem to rewelacyjna alternatywa dla niezdrowego białego cukru. Aby miód zachował jednak swoje zdrowotne właściwości nie mieszaj go z bardzo gorącym napojem. Pamiętaj też, że miód jest słodszy niż cukier, dodaj go więc nieco mniej aby kawa z miodem miała optymalny smak.Dodawanie miodu do napojów nie jest nowym pomysłem. Słodzenie nim jednak napojów gorących, jak kawa czy herbata, ma swoje zasady. Poniżej prezentujemy prosty poradnik jak prawidłowo przygotować kawę z miodem.

pumkin latte
27.09.2022 21:53 Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Pumpkin spice latte jest typowo jesienną kawą, która w dość krótkim czasie zdobyła szturmem serca kawoszy na całym świecie. Jest połączeniem słodkiej dyni z korzennymi przyprawami, zwieńczonym pyszną bitą śmietaną. Czego chcieć więcej?Pumpkin spice latte swój debiut miało w sieci popularnych kawiarni. Teraz nie musisz już wychodzić z domu, aby skosztować tego aromatycznego i rozgrzewającego napoju. Z naszymi wskazówkami przygotowanie pumpkin spice latte jest prostsze, niż myślisz.

Kawa z korzennymi przyprawami
26.09.2022 21:38 Zmiel, a potem wrzuć do kawy. Korzyści odczujesz niemal natychmiast

Macie ochotę na kawę tak aromatyczną, jak nigdy wcześniej? Połączcie napar z mieszanką przypraw korzennych. Smak małej czarnej będzie bogatszy, a jej dobroczynne właściwości niezliczone. Zdradzamy prosty patent na wyjątkowy pobudzający napój. Przyprawy korzenne znakomicie podkręcają metabolizm i sprawiają, że mamy wrażenie, iż od razu jest nam cieplej. Warto skorzystać z tej prostej sztuczki i przy okazji sięgania po smaczną małą czarną dodać do niej nieco pełnej pozytywnego wpływu na organizm mieszanki korzennych przypraw. Napar zachwyci was od pierwszej chwili.

Przepis na rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia. Słynne tiramisu zrobisz dosłownie w kwadrans
25.09.2022 09:50 Przepis na rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia. Słynne tiramisu zrobisz dosłownie w kwadrans

Znacie tiramisu? Tradycyjny, włoski deser dosłownie rozpływa się w ustach, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie kwadrans. Włoska wersja ciasta bez pieczenia doskonale smakuje o każdej porze roku, lecz o kawowych nutach marzymy zwłaszcza teraz, w mało energetyczne dni. Koniecznie przygotujcie słynny rarytas - rodzina będzie zachwycona.Włoskie tiramisu to jeden z tych deserów, czy też ciast bez pieczenia, które można jeść codziennie i nigdy się nie znudzi. Jest delikatne, puszyste i lekkie jak chmurka. Delikatny smak kremu z mascarpone przełamany jest mocną, aromatyczną kawą z dodatkiem likieru migdałowego. Przysłowiową wisienką na torcie jest ciemne kakao, którym oprószamy cały deser tuż przed podaniem.Przepisów na tiramisu znajdziemy wiele, jednak nie każdy wie, że tradycyjny deser ze słonecznej Italii przygotowujemy z mascarpone, cukru, żółtek i białek. Nie dodajemy do niego śmietany kremówki, ani żelatyny. Krem na tiramisu ma być puszysty i bardzo delikatny, ponieważ to kawa gra tu pierwsze skrzypce i musi być dobrze wyczuwalna.Kawa do tiramisu musi być czarna, mocna i bardzo aromatyczna. Do ostudzonego napoju dodajmy kilka łyżek włoskiego likieru Amaretto, który wzmocni walory smakowe i doda migdałowej nuty. Nasączone w kawie i likierze biszkopty będą smakować rewelacyjnie i doskonale połączą się z delikatnym kremem.

tarta
23.09.2022 23:49 Rozpływająca się w ustach tarta kawowa. Idealny deser na jesienne dni

Tarta kawowa przyjdzie z pomocą za każdym razem, gdy masz ochotą na coś słodkiego. To prosty, a zarazem wykwintny deser. Intensywny aromat kawy łączy się w nim z pyszną czekoladowa masą i intrygującym smakiem masła orzechowego. Wypróbuj przepis na tartę kawową raz, a zostanie on w Twojej kuchni na stałe.Podstawą tarty kawowej jest spód z kruchego ciasta. Pokrywają go kolejne warstwy - orzechowa, czekoladowa oraz dominująca w smaku - kawowa. Całość zwieńcza posypka z kakao. Tarta kawowa charakteryzuje się eleganckim wyglądem i wyśmienitym smakiem.

Rozgrzewająca kawa Anny Lewandowskiej
22.09.2022 07:52 Lewandowska tak robi rozgrzewającą kawę. Idealny napój na chłodne dni

Rozgrzewająca kawa z dodatkiem aromatycznych przypraw będzie idealna na chłodniejsze dni. Z inspirowanym kuchnią Pięciu Przemian przepisem Anny Lewandowskiej zrobicie ją w kilka chwil, a piękny zapach umili wam poranek. Spróbujecie? Kawa z dodatkiem przypraw i kakao delikatnie pobudza i przyjemnie rozgrzewa. Jej wykonanie jest bardzo proste, a sam sposób przyrządzania sprawia, że jest lekka. Nie dodajemy tutaj ani mleka, ani cukru — jedynie opcjonalnie dosładzamy napar miodem lub syropem klonowym. A nawet bez nich smakuje fantastycznie.

Kawa z mlekiem czy bez?
20.09.2022 09:01 Kawa z mlekiem czy bez? Eksperci nie mają wątpliwości. Większość z nas była w ogromnym błędzie

Kawa z mlekiem czy bez? Nabiał z pewnością wpływa na smak napoju, ale jak zmienia jego właściwości? Wyjaśniamy, czy lepiej wybrać czarną wersję, czy unikać dodawania nabiału do pobudzającego napoju. Odpowiedź zaskoczy niejednego smakosza. Nie wyobrażacie sobie kawy bez mleka? A może uważacie, że dodawanie nabiału jest szkodliwe i unikacie go? Warto wiedzieć jak jeden z częstszych dodatków do czarnego naparu wpływa na jego działanie i na nasze zdrowie. Kawa z mlekiem czy bez?

kawa z kardamonem
14.09.2022 16:21 Dodaj szczyptę do kawy. Rozbudzi Cię w chłodny poranek i doda energii na cały dzień

Filiżanka kawy jest tym, bez czego nie wyobrażamy sobie udanego początku dnia. W nadchodzącym okresie chłodnych poranków, nic tak nie postawi Cię na nogi jak rozgrzewająca kawa ze szczyptą kardamonu. Poza niezwykłymi walorami smakowymi taka kawa ma również korzystne działanie zdrowotne.Kardamon wywodzi się z Indii i ma charakterystyczny słodko-pikantny smak oraz intensywny korzenny aromat. Posiada właściwości rozgrzewające oraz przeciwbakteryjne, a także dostarcza do organizmu wiele witamin oraz pierwiastków. Zbawienne działanie kardamonu możesz zamknąć w smaku pysznej jesiennej kawy. Wypróbuj ten przepis koniecznie.