Polska kuchnia bez czosnku nie ma racji bytu. Aby w pełni korzystać z jego smaku i aromatu niezbędne jest właściwe przechowywanie. Jeśli trzymasz to warzywo w lodówce to znak,że popełniasz najbardziej powszechny błąd. Dowiedz się, czemu lepiej tego nie robić i gdzie jest dla czosnku najlepsze miejsce w naszej kuchni.
Smażony ser jest nie lada rarytasem. Tomasz Strzelczyk pokazał, jak można go przygotować, wykorzystując twaróg. Specjał nie wszystkim jest znany, a zdecydowanie warto go skosztować. Bije na głowę sery pleśniowe.
Smalec jest jednym ze smaczniejszych dodatków do pieczywa. Domowa wersja Tomasza Strzelczyka zachwyci was prostotą wykonania. Kucharz proponuje wytapianie słoniny w piekarniku pod przykryciem, dzięki czemu zapach nie roznosi się po całym mieszkaniu. W smaku zaś wyrób w niczym nie ustępuje przygotowanemu w sposób tradycyjny. Spróbujecie?
Rosół jest jedną z najczęściej przyrządzanych w polskich domach zup. Robert Makłowicz podzielił się swoją opinią na temat dodatków, z jakimi danie będzie dobrze smakowało. Według kucharza niedopuszczalnym jest serwowanie go z ugotowanymi ziemniakami. Przy okazji zdradził też swój przepis na ten wyjątkowo smaczny element obiadu.
Cykoria nie gości zbyt często na naszych stołach. Winić za to można jej gorzkawy smak, który nie zjednuje sobie wielu zwolenników. Tymczasem z tego niedocenianego warzywa można przyrządzić wykwintną kolację. Prekursorka rodzimej sztuki kulinarnej, Irena Gumowska, podawała ją na wzór bardziej modnych i luksusowych szparagów.Irena Gumowska była popularną postacią w czasach PRL-u. To właśnie ona jako pierwsza uczyła Polaków sztuki kulinarnej, a także zasad savoir-vivre. Jej pomysł na elegancką i smaczną kolację z cykorii wykonany został przez niejedną ówczesną panią domu. Dziś możemy odtworzyć go w swoich kuchniach.Dlaczego warto przekonać się do cykorii? Zima, to typowy sezon na to warzywo. Stanowi ono dla naszego organizmu niezwykłe bogactwo witamin i składników odżywczych. W cykorii znajdziemy także bardzo wartościowe antyoksydanty pomagające usuwać z organizmu wolne rodniki. Kolacja z cykorii Ireny Gumowskiej to doskonały sposób, aby włączyć to warzywo do codziennego jadłospisu.Cykorię a la szparagi podaje się na gorąco. Podczas duszenia warzywa powstaje także apetyczny sos. Potrawę Irena Gumowska polecała podawać z wędliną i pieczywem. To zdrowy i lekki sposób na sycącą kolację.
Szukacie pomysłu na tani obiad? Pomysł Tomasza Strzelczyka może przypaść wam do gustu. Kucharz pokazał niedawno, jak przyrządza smaczne danie z karkówki, warzyw i kaszy, które zamyka w słoiku. Dzięki temu ma gotowy posiłek na czas, gdy trudno mu znaleźć chwilę na gotowanie. Spróbujecie? Tani obiad zaproponowany przez Tomasza Strzelczyk doskonale sprawdzi się jako posiłek dla całej rodziny. Solidna porcja składników, którą kucharz rozdzielił do 4 słoików o pojemności 1 litra, stanowiła zapas na czas, gdy brakowało mu czasu na przyrządzanie dań na „świeżo". Jeżeli nie macie ochoty opakowywać posiłku w szkle, możecie zrobić pół porcji lub zamrozić nadmiar. Też się uda.
Rosół lubi wielu smakoszy. Tradycyjna zupa w każdym domu przygotowywana jest nieco inaczej, ale zazwyczaj jej bazą jest kura. Magda Gessler zdradziła ostatnio, co sądzi o tym mięsie i czy jej zdaniem nadaje się do przyrządzenia potrawy. Jej opinia może was zaskoczyć. Jeśli myślicie, że o gotowaniu rosołu wiecie wszystko, wypowiedź Magdy Gessler może was wprawić w konsternację. Gwiazda Kuchennych Rewolucji zdradziła bowiem ostatnio portalowi Wirtualna Polska, jaki jest jej zdaniem największy błąd popełniany przez Polaków podczas przyrządzania mięsnej zupy. Wskazanym potknięciem nie było wcale dodawanie ziemniaków czy gotowych przypraw takich jak maggi. Restauratorka zwróciła uwagę na jakość mięsa i wskazała, że jej zdaniem na rosół obecnie nadaje się kaczka i wołowina. Kurę uznała za zbyt niebezpieczny dla zdrowia produktu, argumentując, że zawiera hormony. Czy rzeczywiście kaczka wypada lepiej? Polecamy spróbować.
Magda Gessler odpowiedziała na kilka pytań związanych z bieżącą sytuacją w Polsce, W wywiadzie, którego udzieliła Wirtualnej Polsce, zdradziła między innymi, co jej zadaniem jest ważne, by robić tanie zakupy. Warto się zapoznać — mogą zaskoczyć. Magda Gessler udzieliła wywiadu dziennikarzowi Wirtualnej Polski, w którym odpowiedziała na kilka pytań dotyczących wciąż wysokiej inflacji. Jakie były rady znanej restauratorki? Zaskoczeń w wypowiedziach nie brakuje.
Katarzyna Bosacka po jednym z ostatnich postów na Instagramie, znalazła się w ogniu krytyki. Celebrytka zaproponowała, by — w ramach oszczędzania — wybierać papryki z możliwie małymi ogonkami. Rada spotkała się z wieloma negatywnymi reakcjami. Zarzucono jej m.in. brak klasy. Internauci nie zostawili suchej nitki na Bosackiej po jej ostatniej radzie dotyczącej oszczędzania podczas zakupu warzyw. Celebrytka opublikowała na swoim profilu na Instagramie wideo, w którym podzieliła się informacją o tym, jak sporą część masy papryki czerwonej stanowią ogonki. Stwierdziła, że według niej, warto zakupić warzywo z możliwie jak najmniejszym, zielonym elementem. Jej rada jednak nie spotkała się ze zrozumieniem, a wywołała burzę.
Przypalony garnek jest zmorą niejednego miłośnika gotowania. Mamy jednak dobrą informację, aby go wyczyścić nie potrzeba drogich środków chemicznych. Wystarczy odrobina octu, aby znów lśnił czystością. Nie masz go w domu? Nic nie szkodzi, znamy doskonałą alternatywę!Domowe, ekologiczne metody czyszczenia sprzętu domowego z roku na rok stają się coraz popularniejsze. Są tanie, bezpieczne i skuteczne. Zamiast sięgać po drogie chemiczne środki, poznajcie alternatywne sposoby na wyczyszczenie przypalonego garnka. Z pewnością wrócicie do nich nie raz.
Dorsz w wykonaniu Ewy Wachowicz jest zaskakujący. Miss Polski przyrządza zdrową rybę z dodatkiem warzyw i ananasa, pomijając jednocześnie panierowanie. Uzyskuje znakomite rezultaty, a jej przepis jest bardzo prosty. Musicie spróbować.Jeśli zastanawiacie się jak urozmaicić piątkowy obiad, propozycja Ewy Wachowicz może wam się spodobać. Gwiazda pokazała jak w łatwy sposób uzyskać rozpływającego się w ustach dorsza. Pyszne warzywa z ananasem, które wraz z nim serwuje, cudownie podkreślają delikatny smak rybiego mięsa, czyniąc jedzenie niezwykle przyjemnym. Nikt się nie oprze.
Zupa jest świetnym wyborem na chłodne dni. Tomasz Strzelczyk pokazał proste w przygotowaniu, tanie i niesamowicie sycące danie, które z pewnością przypadnie do gustu waszej rodzinie. Przepis znalazł w starej książce kucharskiej.Dobra zupa nie musi być skomplikowana. Dawniej proste składniki, takie jak warzywny bulion, mięso mielone czy kilka łatwo dostępnych warzyw wystarczały, by wyczarować znakomitą potrawę, która nasyci nas na długo.Takie właśnie danie zaproponował Tomasz Strzelczyk. Kucharz sprytnie połączył jarzyny, paprykę, i mieloną wieprzowinę, a kompozycję uzupełnił sycącym i zdrowym pęczakiem. Nawet jeśli nie jadacie mięsa, warto ją zrobić, bo z tofu czy granulatem sojowym też będzie pyszna. Wystarczy, że nie zapomnicie o dodatkach do bulionu takich jak sos sojowy czy wędzona papryka.
Kapusta włoska może stanowić bazę smacznego bezmięsnego obiadu. Tomasz Strzelczyk przyrządził ją na patelni, wykorzystując kilka prostych produktów, które z pewnością znajdziecie w pobliskim sklepie spożywczym i uzyskał znakomite efekty. Musicie spróbować. Smaczna wegetariańska potrawa z kapusty włoskiej zaproponowana przez Tomasza Strzelczyka z pewnością przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi. Miękkie wprost rozpływające się w ustach warzywo w delikatnym winno-maślanym sosie jest proste w przygotowaniu i świetnie sprawdzi się nawet jako element eleganckiej kolacji.
Naleśniki Magdy Gessler są znakomite. Gwiazda w jednym z odcinków programu Master Chef pokazała jak prawidłowo przygotować ciasto na ten przysmak, by uzyskać delikatne, cienkie i smaczne danie. W przeciwieństwie do wielu gospodyń domowych zaczęła od przesiania mąki pszennej. Efekt zachwycił uczestników.W każdym domu przyrządza się naleśniki nieco inaczej. Większość z nas najpierw dozuje mleko lub wodę, a dopiero później stara się nieco zagęścić masę przy pomocy mąki. Magda Gessler proponuje, by od niej zacząć i do przesianego produktu dodawać pozostałe składniki, płyny dozując oszczędnie, a wodę wykorzystując do doprowadzenia masy do odpowiedniej konsystencji.
Krakowska restauracja „Fiorentina” została uznana za najlepszą w Polsce w konkursie World Culinary Awards. W zestawieniu znalazły się też 3 inne polskie lokale dwa również z Krakowa i jeden z Warszawy.Konkurs World Culinary Awards zainicjowany został przez organizatorów funkcjonującego od 1994 roku World Travel Awards, przyznającego nagrody dla firm z branży turystycznej. W jego ramach restauracje z całego świata mają szansę zdobyć wyróżnienie w kategoriach regionalnych i tematycznych. „Fiorentina” została ogłoszona najlepszym polskim lokalem.
Pieczeń z pieczarek jest znakomitym pomysłem na smakowity posiłek dla całej rodziny. Zaproponowany przez Tomasza Strzelczyka przysmak jest tani, smakowity i niesamowicie aromatyczny, a nie ma w nim ani grama mięsa. Posmakuje nawet wybrednym. Wegetariańskie dania wcale nie są mniej smaczne od mięsnych. Tomasz Strzelczyk dowiódł tego, przyrządzając smakowitą pieczeń z pieczarek, w której wykorzystał niemal same produkty roślinne. Warto przetestować jego prosty patent na tanie i niesamowicie aromatyczne danie.
Ciasto na pierogi musi być elastyczne i miękkie. Niektórzy, aby uzyskać satysfakcjonujące rezultaty, dodają do masy masło. Katarzyna Bosacka stawia jednak na znacznie zdrowszy dodatek i wlewa nieco oleju rzepakowego. Jej pierogi wprost rozpływają się w ustach. Dobre ciasto stanowi połowę sukcesu podczas przyrządzania pierogów. Elastyczną masę łatwiej jest formować i zdecydowanie rzadziej uzyskuje się z niej rozpadający się podczas gotowania przysmak. Jak ją zrobić? Można wzorem Katarzyny Bosackiej, wzbogacić ciasto na pierogi o olej rzepakowy. Mała zmiana sprawi, że przyrządzanie potrawy stanie się przyjemniejsze. Nie zapomnijcie tylko o wlewaniu wrzątku — to też pomoże sprawnie wyrobić masę o pożądanej konsystencji.
Krojenie cebuli nie kojarzy się z niczym przyjemnym. Niemal za każdym razem możemy być pewni szlochania nad szatkowanym warzywem. Jak pokroić cebulę bez łez? Najlepiej wcześniej schłodzić ją w lodówce lub zamrażarce.Cebula to warzywo dodawane do rozmaitych potraw. Tym ważniejsza jest wiedza, jak pokroić cebulę bez łez. Dzięki naszym prostym poradom zaoszczędzicie sobie płaczu podczas przygotowywania warzywa. Szatkowanie cebuli już nigdy nie będzie problemem.
Czy wiecie, że można przygotować zupę z ryby po grecku? Danie zaproponowane przez Katarzynę Bosacką jest świetnym pomysłem na smaczne wykorzystanie wigilijnego klasyku. Pikantna, kremowa i prosta w przygotowaniu potrawa będzie idealna na chłodne poświąteczne dni. Wasza rodzina ją pokocha. Jeśli nie macie już ochoty na rybę po grecku, możecie przygotować z niej smakowitą i cudownie rozgrzewającą zupę. Prosty przepis zaprezentowany przez Katarzynę Bosacką pomoże wam przemienić świąteczne danie w elegancki posiłek. Zachwyci nawet najbardziej wybrednych.
Suszone śliwki często goszczą w wigilijnych przysmakach. Ewa Wachowicz dodaje je jednak nie tylko do bigosu. Na jej świątecznym stole pojawia się również fasola z dodatkiem tego rarytasu. Jest bardzo aromatyczna i pełna smaku. Musicie spróbować. Jeśli szukacie alternatywy dla kapusty z grochem, słodka fasola z dodatkiem suszonych śliwek może okazać się wielką konkurencją. Jest niesamowicie prosta w przygotowaniu, a jej zrobienie wymaga tylko pamiętania o wcześniejszym namoczeniu ziaren. Warto się skusić.
Sernik jest jednym z częściej wybieranych świątecznych ciast. Robert Makłowicz pokazał ostatnio swój patent na zachowanie wilgoci. Podobnie, jak niejedna dawna kucharka, dodaje do masy trochę purée ziemniaczanego. Dzięki temu ciasto wychodzi delikatne. Spróbujecie?Dodawanie ziemniaków do sernika może wydać się dziwne. Robert Makłowicz wyjaśnił jednak dlaczego zdecydował się na nietypowy składnik:- Ziemniaki sprawiają, że rzecz, do której są dodane, zachowuje wilgoć. Więc to będzie wilgotny, puszysty sernik - wyjawia Robert Makłowicz w materiale wideo.Ciasto, które pysznie rozpływa się w ustach zawsze znajdzie amatorów. Zwłaszcza gdy zaserwujemy je z pysznym musem wiśniowym zaproponowanym przez kucharza. Nikt się nie oprze takiej słodyczy.
Sałatka jarzynowa Magdy Gessler jest wyjątkowa. Gwiazda Kuchennych Rewolucji do tradycyjnego przysmaku dodaje grzyby marynowane w occie. Jej zdaniem pasują świetnie i sprawiają, że smak sałatki jest pełniejszy. A znawczyni kuchni nie może się mylić. W przygotowaniu sałatki jarzynowej kluczowe są proporcje składników. Magda Gessler radzi, by wystrzegać się nadmiaru ziemniaków i dużej ilości cebuli. Podpowiada też, by nie pomijać kwaśnego jabłka, a ogórki kiszone starannie odsączyć, by majonez nie był później wodnisty. Nie zapomina również o dodaniu smakowitych marynowanych kurek czy gąsek.
Domowy majonez będzie świetnym dodatkiem do potraw. Przepis Magdy Gessler pomoże wam zrobić go w kilka chwil i uniknąć kupowania bogatych w zbędne dodatki gotowców. Musicie spróbować. Pozbawiony zbędnych wzmacniaczy smaku czy stabilizatorów majonez z łatwością przygotujecie w domu. Magda Gessler pokazała, jakie składniki wybiera, a stawia na tanie i proste produkty, które w każdym sklepie spożywczym są dostępne. Warto się skusić — wasze sałatki będą jeszcze lepsze.
Świąteczne śledzie w majonezie będą o niebo lepsze niż klasyk z cebulką. Magda Gessler zaprezentowała sposób na niezwykle aromatyczną wersję rybnej potrawy. Oprócz wyrazistego warzywa i oleju dodaje pyszny sos na bazie jajecznego miksu, który znakomicie podkreśla smak filetów śledziowych. Musicie spróbować. Szukacie smacznego pomysłu na nietypowe śledzie wigilijne? Kremowy sos na bazie majonezu z dodatkiem pełnych charakteru anchovies idealnie pasuje do delikatnego mięsa matiasów. Koniecznie przetestujcie — propozycja gwiazdy Kuchennych Rewolucji ma szansę skraść wasze serca.
Placki ziemniaczane Karola Okrasy są proste w przygotowaniu i niesamowicie smaczne. Kucharz wzbogaca warzywną masę o ser żółty. Co ciekawe, placki robi nie z surowych, a z gotowanych ziemniaków. Można więc tu upatrywać możliwość wykorzystania gotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia. Pyszne placki ziemniaczane z serem żółtym skuszą niejednego smakosza. Masa z gotowanych warzyw i popularnego nabiału po usmażeniu smakuje o niebo lepiej niż klasyczny rarytas z patelni. Ma chrupiący wierzch i kremowe, nieco ciągnące się wnętrze, a przy tym pięknie pachnie. Warto skosztować.
Paszteciki wigilijne najczęściej przygotowuje się z kapustą i grzybami. Lara Gessler stawia jednak na zupełnie inne nadzienie. W swoim przepisie wykorzystuje ser camembert, cykorię i orzechy laskowe. Aromatyczny farsz zamknięty jest w puszystym cieście drożdżowym. Obok tak znakomitego połączenia nie możecie przejść obojętnie. Jeśli jeszcze nie próbowaliście sera camembert i prażonych orzechów laskowych zapieczonych cieście z warzywnym farszem musicie przygotować zaproponowane przez Larę Gessler paszteciki. Przepis nie jest bardzo skomplikowany, a posmakują nawet największym tradycjonalistom.
Farsz do pierogów można przygotować z wielu składników. Robert Makłowicz stawia na suszone grzyby. Łączy je jednak nie z kiszoną kapustą, a z ugotowaną kaszą gryczaną i zrumienioną na maśle cebulką. Dzięki temu powstaje niezwykle aromatyczna kompozycja. Pierogi są nieodłącznym elementem wigilijnej kolacji. Robert Makłowicz proponuje przygotowanie ich z kaszą gryczaną zamiast kiszonej kapusty. Z ugotowanymi, suszonymi grzybami kasza smakuje wyśmienicie. Spróbujecie?
Sałatka bankietowa jest prosta i pełna smaku. Chrupiąca i dobrze skomponowana przystawka zaproponowana przez Jakuba Kuronia będzie idealna na andrzejkowe spotkanie. Jej przygotowanie nie zajmie wiele czasu, a goście zjedzą ze smakiem. Spróbujecie? Zrobienie sycącej i smacznej sałatki na andrzejkowe spotkanie nie musi zająć wiele czasu. Czasem wystarczy pokroić przygotowane wcześniej składniki i wymieszać je z sosem. Prosta kompozycja Jakuba Kuronia bazująca na ryżu z pewnością spodoba się waszym gościom.