Sałata jest dostępna przez cały rok, ale teraz zaczyna się sezon na najsmaczniejszą. W jaki sposób należy ją jednak przechowywać, by jak najdłużej pozostała pyszna i chrupiąca? Ten sekret zdradził nam kucharz, Piotr Ogiński. Dzięki jego pomysłowi sałata nie będzie gnić, ani więdnąć, lecz pozostanie pyszna nawet przez tydzień.
Tomasz Strzelczyk pokazał nietypowy przepis, który urozmaici wasze grillowanie. Hot dog z rusztu, podany z nietypową bułką z ciasta z dodatkiem ziemniaków zachwyci nawet wybrednych. Wykonanie jest bardzo proste. Spróbujecie?
Obieranie pomidorów może być proste. Skórkę z łatwością usuniemy, jeżeli podobnie jak Piotr Ogiński zanurzymy warzywo we wrzątku. Ważne, by robić to z rozwagą — zbyt duża liczba sztuk w garnku utrudni cały proces. Kucharz wyjaśnił dlaczego.
Czy wiecie jak gotować ryż, by zachwycał smakiem i konsystencję? Szef kuchni pokazał niezwodną technikę. Wystarczy wypłukać ziarno przed przyrządzeniem, a będzie sypkie i pyszne.
Bitki wieprzowe w kremowym sosie idealnie sprawdzą się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Kucharz Piotr Ogiński pokazał prosty sposób na przyrządzenie delikatnego i soczystego mięsa. Nie będzie konieczne długie gotowanie, za to przyda się śmietanka. Zapraszamy do kuchni.
Znamy najlepsze restauracje działające w Polsce. Wybrańców wskazało jury składające się z wyjątkowej klasy ekspertów. Spośród 600 kandydatów wyłoniono 37 lokali, które zasłużyły na szczególne wyróżnienie. Te godne polecenia miejsca znajdziecie na terenie całego kraju.
Placki ziemniaczane można przygotować nawet z młodych bulw. Strzelczyk pokazał jak sprawić, by się nie rozpadły. Kluczowe jest dokładne odciśnięcie startych ziemniaków. Nie będzie potrzebna nawet mąka, a placki wyjdą smaczne i chrupiące.
Zupa ogórkowa w wykonaniu kucharza Piotra Ogińskiego nie ma sobie równych. Dodaje do niej ziemniaki sałatkowe, które nie rozpadają się podczas gotowania i zawsze dba o odpowiednią kolejność wrzucania składników, kiszony wyrób wrzucając na samym końcu. Wtedy danie smakuje wybornie.
Czy Wojciech Modest Amaro wraca do gotowania? Nie tak dawno kulinarny celebryta we współpracy z Lidlem wypuścił zestaw noży kuchennych. Pewien youtuber zdecydował się przeprowadzić szczegółowe testy tego produktu. Okazało się, że próżno w nich szukać dawnej świetności gwiazdy Piekielnej Kuchni.
W MasterChef Junior właśnie wyłoniono zwycięzcę 8. edycji programu. Po raz drugi w historii wygrał chłopiec — Ignacy Jabłoński. Uczestnik wiedzę o kulinariach zdobywał samodzielnie, inspirując się znanymi osobami z branży i uważnie podpatrując, jak w kuchni radzą sobie jego babcie oraz mama. Czym zachwycił jurorów?
Skuś się na wybitne wręcz placki ziemniaczane. Najlepszy sposób podpatrzysz u Tomasza Jakubiaka. Dzięki dodatkowi śmietany smażone ziemniaki nabierają wyjątkowego i niepowtarzanego smaku. Już nigdy nie pominiesz tego składnika.
Myślicie, że wiecie jak kroi się cebulę w pióra? Instruktaż Kucharza Macieja może Was więc zaskoczyć. Okazuje się, że położenie warzywa na desce względem noża ma niebanalne znaczenie. Samemu ciężko na to wpaść.
Bez kaszanki żaden grill nie może się odbyć. Zapomnij jednak o kupowaniu tego specjału w sklepie. Kucharz Maciej pokazał swój sposób na popularny wyrób. Jest jeden kruczek - swoją kaszankę przygotowuje w wersji wegańskiej.
Niektóre patenty zawodowych kucharzy potrafią mocno zaskoczyć. Jednym z nich jest z pewnością wrzucenie do wywaru kostki lodu. Ten prosty trik potrafi uratować cały garnek zupy. Rosół nabierze klarowności, a dodatkowo stanie się mniej tłusty.
Wygrana w ogólnopolskim konkursie kulinarnym jest niemałym wyróżnieniem. Okazuje się, że sława ma także mroczne oblicze. Basia Ritz, zwyciężczyni pierwszej polskiej edycji MasterChefa zdradziła, jaki koszmar przeżywała po triumfie w telewizji. Kobieta borykała się z inwektywami i groźbami.
Sernik nie musi być słodki. Tadeusz Müller pokazał, jak szybko i bez większego wysiłku przygotować wytrawną odsłonę popularnego ciasta z dodatkiem marchewki. Musicie spróbować — będziecie zaskoczeni bogatym smakiem wypieku.
Gołąbki można zrobić szybciej, niż myślicie. Wybierając młodą kapustę, z łatwością przyrządzicie je na patelni — tak, jak pokazał Tomasz Strzelczyk. Obyło się bez zapiekania czy długiego gotowania.
Puszyste naleśniki skuszą niejednego smakosza. Tomasz Strzelczyk zaproponował pyszną wersję z wiosennymi dodatkami. Kucharz do ciasta wrzucił świeże warzywa, a po usmażeniu wypełnił je twarogiem z nowalijkami. Naleśniki są niezwykle puszyste dzięki drożdżom. Musicie spróbować — pokochacie od pierwszego kęsa.
Borykasz się z porozgniatanym po całym blacie pomidorem? To warzywo potrafi dać się we znaki podczas krojenia. Na szczęście Kucharz Maciej zademonstrował, jak kroić pomidora łatwo i skutecznie. Cała tajemnica tkwi w wyborze odpowiedniego noża.
Jajecznica jest śniadaniowym klasykiem. Wzbogacona o boczek, odrobinę świeżego lubczyku i podsmażony chleb razowy nabiera niezwykłego wyrazu. Propozycji Tomasz Strzelczyka trzeba spróbować. Jest tak smaczna, że jeszcze nie raz się skusicie.
Racuchy skuszą niejednego łasucha. Proste placuszki z jabłkami przygotowane według przepisu Ani Starmach zaskoczą was lekkością. Wszystko za sprawą ubitej piany z białego, która sprawi, że ciasto na rarytas będzie miało konsystencję delikatnego puchu.
Idealne kluski śląskie gotuje się bez mieszania i z dodatkiem oleju. Dwie zaskakujące dla Tomasza Strzelczyka wskazówki od Ślązaczki, którą zaprosił do wspólnego gotowania, pomogą Wam przygotować danie pyszne i apetyczne, jak nigdy wcześniej.
Karol Okrasa słynie z pysznych dań. Przysmaki wychodzące wprost z jego kuchni do najtańszych jednak nie należą. Sprawdziliśmy, ile trzeba zapłacić za obiad u znanego kucharza. Nie każdy będzie mógł sobie pozwolić.
Obieranie pomidorów wydaje się niewykonalne? Piotr Ogiński zna najlepszy na to sposób. Popularny kucharz pokazuje, jak obrać pomidor ze skórki wzorem najlepszych specjalistów. Zdziwicie się, jak banalna jest to czynność.
Zupa jarzynowa jest klasykiem polskiej kuchni. Środa pokazał jak zrobić ją z dodatkiem brokuła. Warzywo wspaniale wzbogaca smak dania i dodaje mu przyjemnie pikantnej nuty, przełamując pozostałe smaki. Musicie spróbować.
Masz dość bałaganu spowodowanego wątróbką strzelającą w czasie smażenia? Sprawdź niezwykłą metodę Tomasza Strzelczyka. Dzięki sparzeniu wrzątkiem mięso smaży się idealnie, a tłuszcz zostaje na swoim miejscu. Sama sprawdź, jakie to proste.
Obieracie ziemniaki? Wraz z wyrzucanymi skórkami tracicie sporo pieniędzy. Piotr Ogiński pokazał, jak przygotować z nich smaczną przekąskę. Raz spróbujecie, a już więcej nie zmarnujecie ani grama tego popularnego warzywa.
Czy da się źle pokroić paprykę? Raczej nie, ale zawsze można zrobić to lepiej. Kucharz Maciej zdradził niezwykle skuteczny patent na to warzywo. Okazuje się, że krojenie papryki najskuteczniejsze jest skórą do dołu.