Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Restauracje > Pokarm nie tylko dla ciała. Moja wizyta w restauracji Nuta
Karolina Szmulewicz
Karolina Szmulewicz 17.06.2023 13:11

Pokarm nie tylko dla ciała. Moja wizyta w restauracji Nuta

wizyta w restauracji Nuta
Facebook / Nuta.Restaurant

Muszę na początku przyznać, że jestem wielką fanką restauracji z menu degustacyjnym. Przez te kilka godzin uwielbiam czuć się jak główny bohater, czekając na kolejne atrakcje w postaci dań. Z tejże przyczyny nie mogłam się doczekać wizyty w restauracji Nuta. Oczekiwania były więc duże, ale już na wstępie mogę zapewnić, że zostały spełnione z nawiązką. 

Garść faktów, zanim siądziemy do stołu

Szefem szefów w restauracji Nuta mieszczącej się przy Placu Trzech Krzyży 10/14 w Warszawie jest Andrea Camastra. Legendarny włoski szef kuchni, który przez lata pracował w restauracjach nagradzanych gwiazdkami Michelin. 11 lat temu zamieszkał w Polsce, gdzie zamiast karmić Polaków tradycyjnymi, włoskimi specjałami - postawił na autorską interpretację naszej rodzimej kuchni. I tak powstała pięciokrotnie wyróżniona gwiazdką Michelin, restauracja Senses, której żadnemu “foodie” nie trzeba przedstawiać. 

W restauracji Nuta znajdziemy menu bazujące na polskich klasykach z twistem, którego nie sposób przewidzieć. Przyznam się, że nigdy nie spodziewałam się najlepszej mizerii w życiu zamkniętej w… kuli z masła kakaowego. Ale o tym więcej w dalszej części. 

Gessler schudła aż 10 kg. Gwiazda zdradziła swój sekret, stosuje się do 1 zasady

To nie będzie zwyczajna kolacja

Już po kilku pierwszych chwilach w restauracji uwagę zwraca rewelacyjna obsługa. Nie tylko uprzejma i bardzo pomocna, ale także mimo renomy miejsca - podchodząca do gościa ze swobodą. Tak doskonała atmosfera towarzyszyła mi przez cały czas trwania kolacji.

Na szczególną pochwałę zasługuje przede wszystkim sommelier, który o każdej butelce nie tylko potrafił bardzo ciekawie opowiedzieć, ale także z wielkim zaangażowaniem odpowiadał na każde zadane pytanie

Już z tego miejsca warto zaznaczyć, że wina były przepyszne i świetnie dobrane do potraw. Zarówno znawca i smakosz, jak i osoba bez pasji do wina, znajdą coś dla siebie. Osobiście uważam, że był to najlepszy pairing, jakiego próbowałam w życiu - ani razu nie miała zgrzytu między smakiem potrawy a winem. Z kolacji wyszłam z pakietem zdjęć etykiet kilku najciekawszych butelek, co rzadko mi się zdarza

Przejdźmy zatem do potraw!

Nie sposób opowiedzieć o wszystkich kilkunastu niezwykłych potrawach. Też nie chciałabym psuć niespodzianki - to naprawdę trzeba przeżyć samemu

Moimi ulubionymi elementami zdecydowanie były przystawki i desery. Na szczególną uwagę zasługuje mizeria i chłodnik - zamknięte kuli z masła kakaowego. Absolutna esencja tych potraw w mikroformie zrobiła na mnie ogromne wrażenie.

chłodnik i mizeria Nuta.png
Źródło własne

Podobnie jak zdekonstruowane caprese z pomidorem w formie bezy. Ten kawałek bezy smakował bardziej słonecznie i pomidorowo niż większość polskich pomidorów.

Każda przystawka zapada w pamięć i pozostawia niedosyt, który szybko został zaspokojony. Bo po kilku przystawkach nadszedł czas na dania główne!

Muszę przyznać, że widząc kartkę z menu od razu poczułam ogromny przypływ ekscytacji. Jestem fanką ryb i owoców morza, a karta wydała mi się wprost stworzona dla mnie

Wśród dań głównych należy wyróżnić leczo, które z polskim klasykiem na niewiele wspólnego. I… bardzo dobrze! W środku zamiast kiełbasy i grubo pokrojonej cebuli znajdziemy cudowne owoce morza i gęsty, aromatyczny sos. Od tego dania wprost nie dało się oderwać.

leczo Nuta.png
Źródło własne

Wszelkie ryby czy kawior były najwyższej jakości, a kreatywność ich podania niezmiennie mnie zaskakuje.

Wiele osób idąc do restauracji z menu degustacyjnym zastanawia się czy można się najeść. Śpieszę z wyjaśnieniem - można i to do absolutnych granic. 

Gdy przyszła kolej na deser, przed pozostawieniem niezjedzonych porcji powstrzymywało mnie jedynie własne łakomstwo i te malutkie dzieła sztuki, które przed sobą widziałam. 

Powiem tak - mogłabym przyjść na same desery i nadal wyjść absolutnie wniebowzięta. Zdecydowane smaki, przepyszna czekolada, mnóstwo kremów, które wręcz rozpływały się w ustach. Każdy z deserów, który trafiał na stół był strzałem w 10

Kilka słodkich słów podsumowania

Nuta to restauracja, o której nie sposób zapomnieć. Od pierwszych chwil poczujesz się jak gwiazda - zaopiekowany od a do z. Każdy ruch obsługi, kolejność potraw, zmiany zastawy - działają niczym mechanizm szwajcarskiego zegarka

Dopiero po wyjściu z kolacji spojrzałam na zegarek. I nawet nie wiem kiedy - minęło ponad 3,5 godziny. To jak nic innego świadczy o wspaniałej, kulinarnej zabawie, której można tu doświadczyć

Na sam koniec zaznaczę jeszcze dwa wielkie plusy, które według mnie świadczą o wyjątkowości tego miejsca. Otwarta kuchnia to genialny pomysł - ale może nie oryginalny. Natomiast w Nucie nie tylko kuchnia jest otwarta, ale także układ krzeseł przy stołach kieruje wzrok ku niej. W taki sposób, że czujemy się jak podczas spektaklu

Przemiłym akcentem na koniec kolacji było podejście do mojego stolika samego szefa kuchni, z którym mogliśmy podzielić się wrażeniami i na gorąco pochwalić wspaniałą kuchnię. 

Nikt kto chce wybitnej kolacji i pakietu przeżyć nie będzie w Nucie zawiedziony! Gość od pierwszych chwil zostaje porwany, a emocje nie opadają do ostatnich kęsów deseru. Największe kulinarne skarby są czasem na pierwszy rzut oka niewidoczne. Recenzja tego lokalu mogłaby być zaskakująca.

deser restauracja Nuta.png
Źródło własne