Pokarm nie tylko dla ciała. Moja wizyta w restauracji Nuta
![wizyta w restauracji Nuta](https://images.iberion.media/images/1920/Restauracja_NUTA_ff12036487.png)
Muszę na początku przyznać, że jestem wielką fanką restauracji z menu degustacyjnym. Przez te kilka godzin uwielbiam czuć się jak główny bohater, czekając na kolejne atrakcje w postaci dań. Z tejże przyczyny nie mogłam się doczekać wizyty w restauracji Nuta. Oczekiwania były więc duże, ale już na wstępie mogę zapewnić, że zostały spełnione z nawiązką.
Garść faktów, zanim siądziemy do stołu
Szefem szefów w restauracji Nuta mieszczącej się przy Placu Trzech Krzyży 10/14 w Warszawie jest Andrea Camastra. Legendarny włoski szef kuchni, który przez lata pracował w restauracjach nagradzanych gwiazdkami Michelin. 11 lat temu zamieszkał w Polsce, gdzie zamiast karmić Polaków tradycyjnymi, włoskimi specjałami - postawił na autorską interpretację naszej rodzimej kuchni. I tak powstała pięciokrotnie wyróżniona gwiazdką Michelin, restauracja Senses, której żadnemu “foodie” nie trzeba przedstawiać.
W restauracji Nuta znajdziemy menu bazujące na polskich klasykach z twistem, którego nie sposób przewidzieć. Przyznam się, że nigdy nie spodziewałam się najlepszej mizerii w życiu zamkniętej w… kuli z masła kakaowego. Ale o tym więcej w dalszej części.
Gessler schudła aż 10 kg. Gwiazda zdradziła swój sekret, stosuje się do 1 zasadyTo nie będzie zwyczajna kolacja
Już po kilku pierwszych chwilach w restauracji uwagę zwraca rewelacyjna obsługa. Nie tylko uprzejma i bardzo pomocna, ale także mimo renomy miejsca - podchodząca do gościa ze swobodą. Tak doskonała atmosfera towarzyszyła mi przez cały czas trwania kolacji.
Na szczególną pochwałę zasługuje przede wszystkim sommelier, który o każdej butelce nie tylko potrafił bardzo ciekawie opowiedzieć, ale także z wielkim zaangażowaniem odpowiadał na każde zadane pytanie.
Już z tego miejsca warto zaznaczyć, że wina były przepyszne i świetnie dobrane do potraw. Zarówno znawca i smakosz, jak i osoba bez pasji do wina, znajdą coś dla siebie. Osobiście uważam, że był to najlepszy pairing, jakiego próbowałam w życiu - ani razu nie miała zgrzytu między smakiem potrawy a winem. Z kolacji wyszłam z pakietem zdjęć etykiet kilku najciekawszych butelek, co rzadko mi się zdarza.
Przejdźmy zatem do potraw!
Nie sposób opowiedzieć o wszystkich kilkunastu niezwykłych potrawach. Też nie chciałabym psuć niespodzianki - to naprawdę trzeba przeżyć samemu.
Moimi ulubionymi elementami zdecydowanie były przystawki i desery. Na szczególną uwagę zasługuje mizeria i chłodnik - zamknięte kuli z masła kakaowego. Absolutna esencja tych potraw w mikroformie zrobiła na mnie ogromne wrażenie.
![chłodnik i mizeria Nuta.png](https://images.iberion.media/images/origin/chlodnik_i_mizeria_Nuta_b922f49512.png)
Podobnie jak zdekonstruowane caprese z pomidorem w formie bezy. Ten kawałek bezy smakował bardziej słonecznie i pomidorowo niż większość polskich pomidorów.
Każda przystawka zapada w pamięć i pozostawia niedosyt, który szybko został zaspokojony. Bo po kilku przystawkach nadszedł czas na dania główne!
Muszę przyznać, że widząc kartkę z menu od razu poczułam ogromny przypływ ekscytacji. Jestem fanką ryb i owoców morza, a karta wydała mi się wprost stworzona dla mnie.
Wśród dań głównych należy wyróżnić leczo, które z polskim klasykiem na niewiele wspólnego. I… bardzo dobrze! W środku zamiast kiełbasy i grubo pokrojonej cebuli znajdziemy cudowne owoce morza i gęsty, aromatyczny sos. Od tego dania wprost nie dało się oderwać.
![leczo Nuta.png](https://images.iberion.media/images/origin/leczo_Nuta_5f1d276146.png)
Wszelkie ryby czy kawior były najwyższej jakości, a kreatywność ich podania niezmiennie mnie zaskakuje.
Wiele osób idąc do restauracji z menu degustacyjnym zastanawia się czy można się najeść. Śpieszę z wyjaśnieniem - można i to do absolutnych granic.
Gdy przyszła kolej na deser, przed pozostawieniem niezjedzonych porcji powstrzymywało mnie jedynie własne łakomstwo i te malutkie dzieła sztuki, które przed sobą widziałam.
Powiem tak - mogłabym przyjść na same desery i nadal wyjść absolutnie wniebowzięta. Zdecydowane smaki, przepyszna czekolada, mnóstwo kremów, które wręcz rozpływały się w ustach. Każdy z deserów, który trafiał na stół był strzałem w 10.
Kilka słodkich słów podsumowania
Nuta to restauracja, o której nie sposób zapomnieć. Od pierwszych chwil poczujesz się jak gwiazda - zaopiekowany od a do z. Każdy ruch obsługi, kolejność potraw, zmiany zastawy - działają niczym mechanizm szwajcarskiego zegarka.
Dopiero po wyjściu z kolacji spojrzałam na zegarek. I nawet nie wiem kiedy - minęło ponad 3,5 godziny. To jak nic innego świadczy o wspaniałej, kulinarnej zabawie, której można tu doświadczyć.
Na sam koniec zaznaczę jeszcze dwa wielkie plusy, które według mnie świadczą o wyjątkowości tego miejsca. Otwarta kuchnia to genialny pomysł - ale może nie oryginalny. Natomiast w Nucie nie tylko kuchnia jest otwarta, ale także układ krzeseł przy stołach kieruje wzrok ku niej. W taki sposób, że czujemy się jak podczas spektaklu.
Przemiłym akcentem na koniec kolacji było podejście do mojego stolika samego szefa kuchni, z którym mogliśmy podzielić się wrażeniami i na gorąco pochwalić wspaniałą kuchnię.
Nikt kto chce wybitnej kolacji i pakietu przeżyć nie będzie w Nucie zawiedziony! Gość od pierwszych chwil zostaje porwany, a emocje nie opadają do ostatnich kęsów deseru. Największe kulinarne skarby są czasem na pierwszy rzut oka niewidoczne. Recenzja tego lokalu mogłaby być zaskakująca.
![deser restauracja Nuta.png](https://images.iberion.media/images/origin/deser_restauracja_Nuta_305ffd6fec.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![Ostrzeżenie Sanepidu](https://images.iberion.media/images/origin/Ostrzezenie_Sanepidu_a269eef5df.png)
![kiszenie](https://images.iberion.media/images/origin/kiszenie_ogorkow_9471ea8721.png)
![ciasto z 3 składników](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_6005fc15bf.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![danie z pieczarek i żelatyny](https://images.iberion.media/images/origin/pieczarki_6e57a9869f.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_5_37203bd0b3.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![ziemniaki na rosti](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_074443483e.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![książulo je zupę](https://images.iberion.media/images/origin/zupa1_4972c53e23.jpg)
![schabowy](https://images.iberion.media/images/origin/smazony_kotlet_d98c71b468.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T120845_622_748a2def26.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Lady Gaga](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T195907_952_4bf49a987d.jpg)
![Ryanair](https://images.iberion.media/images/origin/fot_Mounir_Taha_Shutterstock_Ryanair_nowe_dd3d1dc69a.jpg)
![Smutna seniorka](https://images.iberion.media/images/origin/Smutna_seniorka_8492eb7776.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Lady Gaga, Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Lady_Gaga_Celine_Dion_0b56d87e6e.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)