Smakosze.pl

Screen z filmu opublikowanego na pytanienasniadanie.tvp.pl

Kucharz w Pytaniu na śniadaniu pokazał jak gotować ryż. Mnóstwo Polaków było w błędzie

2 Czerwca 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Czy wiecie jak gotować ryż, by zachwycał smakiem i konsystencję? Szef kuchni pokazał niezwodną technikę. Wystarczy wypłukać ziarno przed przyrządzeniem, a będzie sypkie i pyszne.
 

Zapomnij o ryżu w woreczkach

Woreczki foliowe, w które pakowane są produkty sypkie, może i są wygodne w użyciu, ale utrudniają uzyskanie właściwej konsystencji ryżu czy kaszy. Szef kuchni Arkadiusz Płoński zdradził, że odradza sięganie po takie rozwiązanie.

Według eksperta najlepszym wyborem jest duże opakowanie zbiorcze wykonane z papieru. Gotowanie natomiast powinno być poprzedzone dokładnym opłukaniem ziaren pod zimna wodą. W ten sposób usuniemy skrobię, która przyczynia się do sklejania ryżu.

aktualne ceny truskawek

Rekordowo niskie ceny truskawek. Jeszcze niedawno płaciliśmy jak za złoto

CZYTAJ DALEJ

Jak gotować ryż by był sypki?

Pakowany w woreczki produkt wystarczy włożyć do wrzątku, pozostawić na kwadrans i wyjąć. A jak poradzić sobie z usunięciem nadmiaru z wody ryżu gotowanego bez wygodnej folii? Taki problem w ogóle nie wystąpi.

Szef kuchni wyjaśnia, że odpowiedni dobór ilości płynu sprawi, że po zakończeniu gotowania w garnku pozostanie jedynie gotowe do podania ziarno. Dla ryżu radzi stosowanie 2 części wody na 1 część ziaren, a więc 100 g ryżu powinniśmy zalać 200 ml cieczy. Podczas przyrządzania na wolnym ogniu należy też mieszać od czasu do czasu ziarno przy pomocy drewnianej łopatki.

Nie mieszajmy ryżu łyżką

Płoński radzi, by ostrożnie podejść do czynności mieszania. Metalowa łyżka może bowiem naruszyć strukturę ryżu i doprowadzić do uwolnienia się skrobi z wnętrza produktu. Zaowocuje to sklejeniem się wyrobu.

Na naszej stronie znajdziecie pomysły na pyszne dania z ryżem. Spróbujcie szybkiej i smacznej chińszczyzny z kurczakiem . Być może skusi was też dawna receptura na gołąbki z grzybami .

jak gotować ryż bez woreczka.png
canva/ildipapp

Źródło: pytanienasniadanie.tvp 

placki z pokrzywą

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę

CZYTAJ DALEJ
sprzedaż polskich truskawek

Jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych? 1 detal mówi wszystko

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >

Porady

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >

Porady

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >

Porady

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >

Porady

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >