Kucharz w Pytaniu na śniadaniu pokazał jak gotować ryż. Mnóstwo Polaków było w błędzie
Czy wiecie jak gotować ryż, by zachwycał smakiem i konsystencję? Szef kuchni pokazał niezwodną technikę. Wystarczy wypłukać ziarno przed przyrządzeniem, a będzie sypkie i pyszne.
Zapomnij o ryżu w woreczkach
Woreczki foliowe, w które pakowane są produkty sypkie, może i są wygodne w użyciu, ale utrudniają uzyskanie właściwej konsystencji ryżu czy kaszy. Szef kuchni Arkadiusz Płoński zdradził, że odradza sięganie po takie rozwiązanie.
Według eksperta najlepszym wyborem jest duże opakowanie zbiorcze wykonane z papieru. Gotowanie natomiast powinno być poprzedzone dokładnym opłukaniem ziaren pod zimna wodą. W ten sposób usuniemy skrobię, która przyczynia się do sklejania ryżu.
Rekordowo niskie ceny truskawek. Jeszcze niedawno płaciliśmy jak za złotoJak gotować ryż by był sypki?
Pakowany w woreczki produkt wystarczy włożyć do wrzątku, pozostawić na kwadrans i wyjąć. A jak poradzić sobie z usunięciem nadmiaru z wody ryżu gotowanego bez wygodnej folii? Taki problem w ogóle nie wystąpi.
Szef kuchni wyjaśnia, że odpowiedni dobór ilości płynu sprawi, że po zakończeniu gotowania w garnku pozostanie jedynie gotowe do podania ziarno. Dla ryżu radzi stosowanie 2 części wody na 1 część ziaren, a więc 100 g ryżu powinniśmy zalać 200 ml cieczy. Podczas przyrządzania na wolnym ogniu należy też mieszać od czasu do czasu ziarno przy pomocy drewnianej łopatki.
Nie mieszajmy ryżu łyżką
Płoński radzi, by ostrożnie podejść do czynności mieszania. Metalowa łyżka może bowiem naruszyć strukturę ryżu i doprowadzić do uwolnienia się skrobi z wnętrza produktu. Zaowocuje to sklejeniem się wyrobu.
Na naszej stronie znajdziecie pomysły na pyszne dania z ryżem. Spróbujcie szybkiej i smacznej chińszczyzny z kurczakiem. Być może skusi was też dawna receptura na gołąbki z grzybami.
Źródło: pytanienasniadanie.tvp