Niektóre patenty zawodowych kucharzy potrafią mocno zaskoczyć. Jednym z nich jest z pewnością wrzucenie do wywaru kostki lodu. Ten prosty trik potrafi uratować cały garnek zupy. Rosół nabierze klarowności, a dodatkowo stanie się mniej tłusty.
Wygrana w ogólnopolskim konkursie kulinarnym jest niemałym wyróżnieniem. Okazuje się, że sława ma także mroczne oblicze. Basia Ritz, zwyciężczyni pierwszej polskiej edycji MasterChefa zdradziła, jaki koszmar przeżywała po triumfie w telewizji. Kobieta borykała się z inwektywami i groźbami.
Sernik nie musi być słodki. Tadeusz Müller pokazał, jak szybko i bez większego wysiłku przygotować wytrawną odsłonę popularnego ciasta z dodatkiem marchewki. Musicie spróbować — będziecie zaskoczeni bogatym smakiem wypieku.
Gołąbki można zrobić szybciej, niż myślicie. Wybierając młodą kapustę, z łatwością przyrządzicie je na patelni — tak, jak pokazał Tomasz Strzelczyk. Obyło się bez zapiekania czy długiego gotowania.
Puszyste naleśniki skuszą niejednego smakosza. Tomasz Strzelczyk zaproponował pyszną wersję z wiosennymi dodatkami. Kucharz do ciasta wrzucił świeże warzywa, a po usmażeniu wypełnił je twarogiem z nowalijkami. Naleśniki są niezwykle puszyste dzięki drożdżom. Musicie spróbować — pokochacie od pierwszego kęsa.
Borykasz się z porozgniatanym po całym blacie pomidorem? To warzywo potrafi dać się we znaki podczas krojenia. Na szczęście Kucharz Maciej zademonstrował, jak kroić pomidora łatwo i skutecznie. Cała tajemnica tkwi w wyborze odpowiedniego noża.
Jajecznica jest śniadaniowym klasykiem. Wzbogacona o boczek, odrobinę świeżego lubczyku i podsmażony chleb razowy nabiera niezwykłego wyrazu. Propozycji Tomasz Strzelczyka trzeba spróbować. Jest tak smaczna, że jeszcze nie raz się skusicie.
Racuchy skuszą niejednego łasucha. Proste placuszki z jabłkami przygotowane według przepisu Ani Starmach zaskoczą was lekkością. Wszystko za sprawą ubitej piany z białego, która sprawi, że ciasto na rarytas będzie miało konsystencję delikatnego puchu.
Idealne kluski śląskie gotuje się bez mieszania i z dodatkiem oleju. Dwie zaskakujące dla Tomasza Strzelczyka wskazówki od Ślązaczki, którą zaprosił do wspólnego gotowania, pomogą Wam przygotować danie pyszne i apetyczne, jak nigdy wcześniej.
Karol Okrasa słynie z pysznych dań. Przysmaki wychodzące wprost z jego kuchni do najtańszych jednak nie należą. Sprawdziliśmy, ile trzeba zapłacić za obiad u znanego kucharza. Nie każdy będzie mógł sobie pozwolić.
Obieranie pomidorów wydaje się niewykonalne? Piotr Ogiński zna najlepszy na to sposób. Popularny kucharz pokazuje, jak obrać pomidor ze skórki wzorem najlepszych specjalistów. Zdziwicie się, jak banalna jest to czynność.
Zupa jarzynowa jest klasykiem polskiej kuchni. Środa pokazał jak zrobić ją z dodatkiem brokuła. Warzywo wspaniale wzbogaca smak dania i dodaje mu przyjemnie pikantnej nuty, przełamując pozostałe smaki. Musicie spróbować.
Masz dość bałaganu spowodowanego wątróbką strzelającą w czasie smażenia? Sprawdź niezwykłą metodę Tomasza Strzelczyka. Dzięki sparzeniu wrzątkiem mięso smaży się idealnie, a tłuszcz zostaje na swoim miejscu. Sama sprawdź, jakie to proste.
Obieracie ziemniaki? Wraz z wyrzucanymi skórkami tracicie sporo pieniędzy. Piotr Ogiński pokazał, jak przygotować z nich smaczną przekąskę. Raz spróbujecie, a już więcej nie zmarnujecie ani grama tego popularnego warzywa.
Czy da się źle pokroić paprykę? Raczej nie, ale zawsze można zrobić to lepiej. Kucharz Maciej zdradził niezwykle skuteczny patent na to warzywo. Okazuje się, że krojenie papryki najskuteczniejsze jest skórą do dołu.
Polska kuchnia bez czosnku nie ma racji bytu. Aby w pełni korzystać z jego smaku i aromatu niezbędne jest właściwe przechowywanie. Jeśli trzymasz to warzywo w lodówce to znak,że popełniasz najbardziej powszechny błąd. Dowiedz się, czemu lepiej tego nie robić i gdzie jest dla czosnku najlepsze miejsce w naszej kuchni.
Smażony ser jest nie lada rarytasem. Tomasz Strzelczyk pokazał, jak można go przygotować, wykorzystując twaróg. Specjał nie wszystkim jest znany, a zdecydowanie warto go skosztować. Bije na głowę sery pleśniowe.
Smalec jest jednym ze smaczniejszych dodatków do pieczywa. Domowa wersja Tomasza Strzelczyka zachwyci was prostotą wykonania. Kucharz proponuje wytapianie słoniny w piekarniku pod przykryciem, dzięki czemu zapach nie roznosi się po całym mieszkaniu. W smaku zaś wyrób w niczym nie ustępuje przygotowanemu w sposób tradycyjny. Spróbujecie?
Rosół jest jedną z najczęściej przyrządzanych w polskich domach zup. Robert Makłowicz podzielił się swoją opinią na temat dodatków, z jakimi danie będzie dobrze smakowało. Według kucharza niedopuszczalnym jest serwowanie go z ugotowanymi ziemniakami. Przy okazji zdradził też swój przepis na ten wyjątkowo smaczny element obiadu.
Cykoria nie gości zbyt często na naszych stołach. Winić za to można jej gorzkawy smak, który nie zjednuje sobie wielu zwolenników. Tymczasem z tego niedocenianego warzywa można przyrządzić wykwintną kolację. Prekursorka rodzimej sztuki kulinarnej, Irena Gumowska, podawała ją na wzór bardziej modnych i luksusowych szparagów.Irena Gumowska była popularną postacią w czasach PRL-u. To właśnie ona jako pierwsza uczyła Polaków sztuki kulinarnej, a także zasad savoir-vivre. Jej pomysł na elegancką i smaczną kolację z cykorii wykonany został przez niejedną ówczesną panią domu. Dziś możemy odtworzyć go w swoich kuchniach.Dlaczego warto przekonać się do cykorii? Zima, to typowy sezon na to warzywo. Stanowi ono dla naszego organizmu niezwykłe bogactwo witamin i składników odżywczych. W cykorii znajdziemy także bardzo wartościowe antyoksydanty pomagające usuwać z organizmu wolne rodniki. Kolacja z cykorii Ireny Gumowskiej to doskonały sposób, aby włączyć to warzywo do codziennego jadłospisu.Cykorię a la szparagi podaje się na gorąco. Podczas duszenia warzywa powstaje także apetyczny sos. Potrawę Irena Gumowska polecała podawać z wędliną i pieczywem. To zdrowy i lekki sposób na sycącą kolację.
Szukacie pomysłu na tani obiad? Pomysł Tomasza Strzelczyka może przypaść wam do gustu. Kucharz pokazał niedawno, jak przyrządza smaczne danie z karkówki, warzyw i kaszy, które zamyka w słoiku. Dzięki temu ma gotowy posiłek na czas, gdy trudno mu znaleźć chwilę na gotowanie. Spróbujecie? Tani obiad zaproponowany przez Tomasza Strzelczyk doskonale sprawdzi się jako posiłek dla całej rodziny. Solidna porcja składników, którą kucharz rozdzielił do 4 słoików o pojemności 1 litra, stanowiła zapas na czas, gdy brakowało mu czasu na przyrządzanie dań na „świeżo". Jeżeli nie macie ochoty opakowywać posiłku w szkle, możecie zrobić pół porcji lub zamrozić nadmiar. Też się uda.
Rosół lubi wielu smakoszy. Tradycyjna zupa w każdym domu przygotowywana jest nieco inaczej, ale zazwyczaj jej bazą jest kura. Magda Gessler zdradziła ostatnio, co sądzi o tym mięsie i czy jej zdaniem nadaje się do przyrządzenia potrawy. Jej opinia może was zaskoczyć. Jeśli myślicie, że o gotowaniu rosołu wiecie wszystko, wypowiedź Magdy Gessler może was wprawić w konsternację. Gwiazda Kuchennych Rewolucji zdradziła bowiem ostatnio portalowi Wirtualna Polska, jaki jest jej zdaniem największy błąd popełniany przez Polaków podczas przyrządzania mięsnej zupy. Wskazanym potknięciem nie było wcale dodawanie ziemniaków czy gotowych przypraw takich jak maggi. Restauratorka zwróciła uwagę na jakość mięsa i wskazała, że jej zdaniem na rosół obecnie nadaje się kaczka i wołowina. Kurę uznała za zbyt niebezpieczny dla zdrowia produktu, argumentując, że zawiera hormony. Czy rzeczywiście kaczka wypada lepiej? Polecamy spróbować.
Magda Gessler odpowiedziała na kilka pytań związanych z bieżącą sytuacją w Polsce, W wywiadzie, którego udzieliła Wirtualnej Polsce, zdradziła między innymi, co jej zadaniem jest ważne, by robić tanie zakupy. Warto się zapoznać — mogą zaskoczyć. Magda Gessler udzieliła wywiadu dziennikarzowi Wirtualnej Polski, w którym odpowiedziała na kilka pytań dotyczących wciąż wysokiej inflacji. Jakie były rady znanej restauratorki? Zaskoczeń w wypowiedziach nie brakuje.
Katarzyna Bosacka po jednym z ostatnich postów na Instagramie, znalazła się w ogniu krytyki. Celebrytka zaproponowała, by — w ramach oszczędzania — wybierać papryki z możliwie małymi ogonkami. Rada spotkała się z wieloma negatywnymi reakcjami. Zarzucono jej m.in. brak klasy. Internauci nie zostawili suchej nitki na Bosackiej po jej ostatniej radzie dotyczącej oszczędzania podczas zakupu warzyw. Celebrytka opublikowała na swoim profilu na Instagramie wideo, w którym podzieliła się informacją o tym, jak sporą część masy papryki czerwonej stanowią ogonki. Stwierdziła, że według niej, warto zakupić warzywo z możliwie jak najmniejszym, zielonym elementem. Jej rada jednak nie spotkała się ze zrozumieniem, a wywołała burzę.
Przypalony garnek jest zmorą niejednego miłośnika gotowania. Mamy jednak dobrą informację, aby go wyczyścić nie potrzeba drogich środków chemicznych. Wystarczy odrobina octu, aby znów lśnił czystością. Nie masz go w domu? Nic nie szkodzi, znamy doskonałą alternatywę!Domowe, ekologiczne metody czyszczenia sprzętu domowego z roku na rok stają się coraz popularniejsze. Są tanie, bezpieczne i skuteczne. Zamiast sięgać po drogie chemiczne środki, poznajcie alternatywne sposoby na wyczyszczenie przypalonego garnka. Z pewnością wrócicie do nich nie raz.
Dorsz w wykonaniu Ewy Wachowicz jest zaskakujący. Miss Polski przyrządza zdrową rybę z dodatkiem warzyw i ananasa, pomijając jednocześnie panierowanie. Uzyskuje znakomite rezultaty, a jej przepis jest bardzo prosty. Musicie spróbować.Jeśli zastanawiacie się jak urozmaicić piątkowy obiad, propozycja Ewy Wachowicz może wam się spodobać. Gwiazda pokazała jak w łatwy sposób uzyskać rozpływającego się w ustach dorsza. Pyszne warzywa z ananasem, które wraz z nim serwuje, cudownie podkreślają delikatny smak rybiego mięsa, czyniąc jedzenie niezwykle przyjemnym. Nikt się nie oprze.
Zupa jest świetnym wyborem na chłodne dni. Tomasz Strzelczyk pokazał proste w przygotowaniu, tanie i niesamowicie sycące danie, które z pewnością przypadnie do gustu waszej rodzinie. Przepis znalazł w starej książce kucharskiej.Dobra zupa nie musi być skomplikowana. Dawniej proste składniki, takie jak warzywny bulion, mięso mielone czy kilka łatwo dostępnych warzyw wystarczały, by wyczarować znakomitą potrawę, która nasyci nas na długo.Takie właśnie danie zaproponował Tomasz Strzelczyk. Kucharz sprytnie połączył jarzyny, paprykę, i mieloną wieprzowinę, a kompozycję uzupełnił sycącym i zdrowym pęczakiem. Nawet jeśli nie jadacie mięsa, warto ją zrobić, bo z tofu czy granulatem sojowym też będzie pyszna. Wystarczy, że nie zapomnicie o dodatkach do bulionu takich jak sos sojowy czy wędzona papryka.
Kapusta włoska może stanowić bazę smacznego bezmięsnego obiadu. Tomasz Strzelczyk przyrządził ją na patelni, wykorzystując kilka prostych produktów, które z pewnością znajdziecie w pobliskim sklepie spożywczym i uzyskał znakomite efekty. Musicie spróbować. Smaczna wegetariańska potrawa z kapusty włoskiej zaproponowana przez Tomasza Strzelczyka z pewnością przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi. Miękkie wprost rozpływające się w ustach warzywo w delikatnym winno-maślanym sosie jest proste w przygotowaniu i świetnie sprawdzi się nawet jako element eleganckiej kolacji.