Niebywałe, co Jakubiak dodaje do placków ziemniaczanych. Ten dodatek polepsza ich smak
Skuś się na wybitne wręcz placki ziemniaczane. Najlepszy sposób podpatrzysz u Tomasza Jakubiaka. Dzięki dodatkowi śmietany smażone ziemniaki nabierają wyjątkowego i niepowtarzanego smaku. Już nigdy nie pominiesz tego składnika.
Koniecznie wypróbuj recepturę Jakubiaka na placki ziemniaczane
Zaledwie 1 łyżka śmietany dzieli placki ziemniaczane Jakubiaka (którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego Instagrama) od przeciętnych placków. Odrobina nabiału nadaje potrawie delikatnej, puszystej konsystencji. Wymieszaj ją z tartymi warzywami, dopraw i usmaż na złocisty kolor. Możesz podawać je jako samodzielne danie, lub w towarzystwie ulubionego wytrawnego sosu.
Wsyp 3 łyżeczki do masy na kotlety mielone. Tak robi Gessler i najlepsi kucharzePrzepis na placki ziemniaczane według Jakubiaka
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 3 jajka (osobno białka i żółtka)
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka śmietany
- 1 cebula
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Jak usmażyć doskonałe placki ziemniaczane z dodatkiem śmietany?
Zacznij od przygotowania warzyw do placków ziemniaczanych. Kartofle obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Lekko odcedź je z zebranego nadmiaru płynu. Następnie dodaj do nich startą na drobno cebulę.
Masę na placki ziemniaczane dopraw do smaku solą i pieprzem. Dołóż do niej żółtka, śmietaną i mąkę. Z białek ubij sztywna pianę i delikatnie wymieszaj ją z pozostałymi składnikami.
Na patelni dobrze rozgrzej olej do smażenia placków ziemniaczanych. Na gorący tłuszcz wykładaj za pomocą łyżki niewielkie porcje ciasta. Placki smaż na złocisty kolor z obu stron. Przed podaniem odsącz je z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego i podawaj z ulubionym mięsnym lub warzywnym sosem. Obłędne placki bez tarcia przygotujesz w iście góralskim stylu. Lewandowska smaży placki ziemniaczane na niecodziennym tłuszczu.
Źródło: canalpluskuchnia