Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niebywałe, co Jakubiak dodaje do placków ziemniaczanych. Ten dodatek polepsza ich smak
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 09.05.2023 22:39

Niebywałe, co Jakubiak dodaje do placków ziemniaczanych. Ten dodatek polepsza ich smak

przepis na placki ziemniaczane od Tomasza Jakubiaka
Canva / JackF ; Instagram @tomasz_jakubiak

Skuś się na wybitne wręcz placki ziemniaczane. Najlepszy sposób podpatrzysz u Tomasza Jakubiaka. Dzięki dodatkowi śmietany smażone ziemniaki nabierają wyjątkowego i niepowtarzanego smaku. Już nigdy nie pominiesz tego składnika.

Koniecznie wypróbuj recepturę Jakubiaka na placki ziemniaczane

Zaledwie 1 łyżka śmietany dzieli placki ziemniaczane Jakubiaka (którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego Instagrama) od przeciętnych placków. Odrobina nabiału nadaje potrawie delikatnej, puszystej konsystencji. Wymieszaj ją z tartymi warzywami, dopraw i usmaż na złocisty kolor. Możesz podawać je jako samodzielne danie, lub w towarzystwie ulubionego wytrawnego sosu.

Wsyp 3 łyżeczki do masy na kotlety mielone. Tak robi Gessler i najlepsi kucharze

Przepis na placki ziemniaczane według Jakubiaka

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 3 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Jak usmażyć doskonałe placki ziemniaczane z dodatkiem śmietany?

Zacznij od przygotowania warzyw do placków ziemniaczanych. Kartofle obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Lekko odcedź je z zebranego nadmiaru płynu. Następnie dodaj do nich startą na drobno cebulę.

Masę na placki ziemniaczane dopraw do smaku solą i pieprzem. Dołóż do niej żółtka, śmietaną i mąkę. Z białek ubij sztywna pianę i delikatnie wymieszaj ją z pozostałymi składnikami.

Na patelni dobrze rozgrzej olej do smażenia placków ziemniaczanych. Na gorący tłuszcz wykładaj za pomocą łyżki niewielkie porcje ciasta. Placki smaż na złocisty kolor z obu stron. Przed podaniem odsącz je z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego i podawaj z ulubionym mięsnym lub warzywnym sosem. Obłędne placki bez tarcia przygotujesz w iście góralskim stylu. Lewandowska smaży placki ziemniaczane na niecodziennym tłuszczu.

łyżka kwaśnej śmietany.png
Canva / Photoslash

Źródło: canalpluskuchnia