Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kurczak

Kurczak

Kartacze z mięsa po rosole
25.07.2021 02:00 Przepis na kartacze z mięsem z kury po rosole

Kartacze urozmaicą codzienny jadłospis. To danie, które z łatwością można przygotować z resztek po obiedzie. Jeśli po niedzielnym posiłku pozostanie Ci sporo ziemniaków i kurczak z rosołu, warto wykorzystać ten fakt i przygotować pyszne cepeliny.Kartacze, inaczej nazywane też cepelinami to rodzaj owalnej i podłużnej pyzy ziemniaczanej z mięsnym nadzieniem. Od tradycyjnej pyzy kartacze różnią się jednak pod wieloma względami. Najbardziej charakterystyczną, oprócz podłużnego kształtu, cechą tego dania jest fakt, że przygotowuje się je z dwóch rodzajów masy ziemniaczanej.Farsz, jaki wkładamy do kartaczy, zależy od naszych upodobań. Ważne, by był odpowiednio zbity i przyprawiony. My proponujemy wykorzystanie do nadzienia mięsa z rosołu, z którego można też zrobić pyszny pasztet. W tym artykule skupimy się jednak na przygotowaniu cepelin.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pieczony kurczak od Magdy Gessler
14.07.2021 02:00 Pieczony kurczak z nadzieniem z wątróbki według Magdy Gessler

Pieczony kurczak jest nie lada smakołykiem. Nie bez powodu z miłą chęcią sięga po niego wiele osób. Dziś skorzystamy z receptury, którą podzieliła się sama Magda Gessler. Wyśmienity pieczony kurczak zaskakuje fantastycznym nadzieniem z wątróbki.Pyszny pieczony kurczak niejednokrotnie przyprawiał nas o szczery zachwyt. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie tej potrawy. Magda Gessler również ma swój przepis. Jak słynna restauratorka przyrządza pieczonego kurczaka?Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Galaretka z kurczakiem
24.06.2021 02:00 Galaretka z kurczakiem i jajkami przepiórczymi

Zimne nóżki, czyli po prostu galaretka z kurczakiem i warzywnymi dodatkami to danie, które idealnie sprawdzi się w upalne dni. Jest pożywne i smaczne, a przy tym lekkie i nieobciążające organizmu. Taki posiłek "na zimno" to miła odmiana dla tłustych czy gorących potraw, które niekończenie chce się jeść przy wysokich temperaturach. Przepis Magdy Gessler jest nieco urozmaicony. Warto spróbować. Galaretka z kurczaka jest świetnym pomysłem na szybką przekąskę. Szczególnie przy wysokich temperaturach, gdy nie bardzo mamy ochotę na tłuste, ciężkie potrawy. Przepis Magdy Gessler jest wyjątkowo prosty. Świetnie sprawdzi się jako danie główne, jak i lekka kolacja. Przy przygotowywaniu tego typu da, warto pamiętać o przestrzeganiu paru istotnych zasad. By nie wyszły mętne, można zastosować popularny trik, o którym jednak niewiele osób wie. Jeśli szukasz bardziej tradycyjnego przepisu, koniecznie zerknij do jednego z wcześniejszych naszych artykułów, w którym opisujemy jak zrobić to danie krok po kroku.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Przepis na kurczaka w przepysznej odsłonie
21.06.2021 02:00 Aksamitny i aromatyczny kurczak tikka masala

Nie da się ukryć, że kurczak daje spore pole do kulinarnych eksperymentów. Istnieje cała masa przepisów, dzięki którym przekształcimy go w niecodzienne specjały. Jednym z nich jest receptura na kurczaka tikka masala. Danie jest niezwykle aromatyczne i smakuje obłędnie.Kurczak tikka masala jest specjałem kuchni indyjskiej. Charakteryzuje się kuszącym aromatem oraz smakiem, który na długo pozostaje w pamięci. Prośby o dokładkę są niemal pewne. Danie przygotujesz bez dużego nakładu pracy.

wegetariańskiego deluxe (11)
20.06.2021 02:00 Jak usmażyć kurczaka, by pozostał wyjątkowo soczysty?

Kurczak często wychodzi suchy i twardy jak podeszwa, na szczęście wystarczy znać kilka zasad i tricków, dzięki którym mięso drobiowe zawsze się uda. Duże znaczenie ma wyjęcie mięsa na 40 minut z lodówki przed smażeniem, a także pozbycie się przerostów i błon. W taki sposób uzyskasz soczystego kurczaka, przy zachowaniu dużej delikatności. Mięso z kurczaka wymaga delikatności przy gotowaniu. Podczas rozbijania kotletów konieczne jest wyczucie, a podczas smażenia nawet jedna minut zbyt długiego gotowania sprawi, że wnętrze mięsa będzie suche i niesmaczne. Warto pamiętać o aromatycznej marynacie, jeśli chcemy wprowadzić do mięsa więcej smaków. Marynowanie powinno trwać jak najdłużej, przynajmniej przez całą noc. Tylko wtedy mieszanka przypraw jest w stanie spenetrować wnętrze drobiu.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule pokazujemy jak wykorzystać pestki po czereśniach, jako remedium na bolące stawy. Ten tekst wyjaśnia, czy można pić kawę w trakcie dużych upałów.

Lidl rusza z sobotnimi promocjami
12.06.2021 02:00 Jakie produkty zostały wycofane przez GIS?

GIS niejednokrotnie przestrzegał konsumentów przed licznymi zagrożeniami. W sieci pojawiły się liczne komunikaty dotyczące wycofania ze sprzedaży popularnych produktów. Znalazły się w nich między innymi sznycle z Biedronki, czy kotlety mielone z Lidla. Komunikaty wydawane przez GIS przeważnie nie oznaczają niczego dobrego. Niestety, nie inaczej jest również tym razem. Główny Inspektor Sanitarny w ostatnim czasie często ogłaszał ostrzeżenia dla klientów popularnych sieci sklepów. GIS jest instytucją, która ma wyjątkowo duże znaczenie dla polskich konsumentów. Dzięki niej dokładnie wiemy jakich produktów należy nie kupować - w innym wypadku ryzykuje się bowiem sporym uszczerbkiem na zdrowiu. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej

Kurczak
06.06.2021 02:00 Zaskakując znalezisko w kurczaku

Smażony kurczak z chrupiącą panierką jest pysznym posiłkiem, którego popularność jest na tyle duża, że jada się go na całym świecie. Niestety pewna kobieta z Filipin znalazła piorunujące znalezisko w swoim daniu. Pod panierką widniał usmażony ręcznik. Kurczak w chrupiącej panierce nie ma sobie równych. Soczyste mięso, które wręcz rozpływa się w ustach i pyszna panierka z mnóstwem smakowitych przypraw - takie połączenie smakuje zarówno małym, jak i dużym. Lokale specjalizujące się w przygotowywaniu takiego kurczaka można znaleźć w każdym większym mieście na całym świecie. Pewna kobieta z Filipin z pewnością zastanowi się jednak dwa razy, zanim jeszcze raz posmakuje tego przysmaku.

Drób
26.05.2021 02:00 Przyczyny coraz wyższych cen drobiu

Mięso drobiowe stanowi jedno z podstawowych źródeł białka mięsnego Polaków. Według informacji portalu money.pl statystyczny Polak spożywa w ciągu roku prawie 30 kilogramów mięsa z kurczaka czy indyka. Takie ilości dają ponad pół kilograma tygodniowo. Wiele wskazuje jednak, że już niedługo tak wielka miłość może się zakończyć. Jak podaje money.pl rosnące w zastraszającym tempie ceny mogą bowiem spowodować, że Polacy zrezygnują z drobiu, a przynajmniej mocno ograniczą jego spożycie.

KFC miało lukę w aplikacji
16.05.2021 02:00 Chiny: kara więzienia za wykorzystanie błędu aplikacji KFC

KFC w Azji jest nawet bardziej popularne niż u nas, w Polsce - dowodem na to może być tradycja koreańska, która polega na zamawianiu kubełków z KFC na święta Bożego Narodzenia. Choć w Chinach takiego zwyczaju nie ma, smażony kurczak to jeden z najczęściej kupowanych dań na ulicy. Współcześnie praktycznie każda duża firma ma swoje aplikacje mobilne, w których można odbierać kupony i inne promocje. KFC także korzysta z dobrodziejstw nowoczesności, lecz chińska wersja programu miała pewną lukę, którą wykorzystał sprytny student.

Tomasz Strzelczyk krytykuje kurczaki z rożna
16.05.2021 02:00 Tomasz Strzelczyk krytykuje kurczaki z rożna z marketów

Tomasz Strzelczyk jest znaną internetową osobistością - brał udział w programie Master Chef, prowadzi internetowego bloga oraz kanał na YouTube "Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA", na którym pokazuje głównie przepisy kulinarne oraz interesujące ciekawostki. Niedawno postanowił udostępnić trochę inny film od tego, do czego przyzwyczaił swoich fanów. Zajął się w nim tematyką kurczaków grillowanych na rożnie, które można kupić w popularnych marketach. Niestety, drób nie spełnił jego oczekiwań i ostrzega przed nim swoich widzów.

Mięso drobiowe drożeje
26.04.2021 02:00 Mięso drobiowe cały czas drożeje

Nie da się ukryć, że mięso drobiowe odgrywa ważną rolę w kulinariach. Wykorzystujemy je, chociażby w kultowym rosole. Okazuje się, że ceny tego produktu cały czas rosną. Na taki stan rzeczy składa się kilka czynników.

Mięso należy myć przed gotowaniem?
23.04.2021 02:00 Czy powinno się myć mięso przed gotowaniem?

Mięso można przygotować na rozmaite sposoby. Jedni decydują się na przyrządzenie wybornych kotletów, inni stawiają na dania takie jak kultowe gołąbki. Najczęściej kupowanym mięsem jest kurczak. Dlaczego nie powinno się go myć?

Kurczak
21.04.2021 02:00 Czy białe paski na mięsie z kurczaka są szkodliwe?

Kurczak wyjątkowo często stanowi podstawowy składnik obiadu. Niska zawartość tłuszczu i proporcjonalnie duża ilość białka sprawiają, że mięso to wspaniale nadaje się zarówno dla ludzi na diecie, jak i tych, którzy chcą zwiększyć masę mięśniową. Obecność białych prążków, które widać pomiędzy włóknami mięsa, nie są oznaką antybiotyków, konserwantów ani żadnej innej chemii. To normalny efekt, który najczęściej pojawia się u kur otyłych, których poziom tkanki tłuszczowej był zbyt duży.

Drób w tragicznej sytuacji
20.04.2021 02:00 Dramatyczna sytuacja na rynku drobiu

Drób stanowi istotną część naszej codziennej diety. Często na obiad decydujemy się przygotować pieczonego kurczaka czy panierowane filety z piersi kurczaka. Naszym głównym motywem jest oczywiście dobry smak, jednak białe chude mięso zawiera niską zawartość tłuszczu, co przekonuje głównie tych na diecie. Jeśli więc uwielbiasz mieć na swoim talerzu tego typu potrawy, mamy dla ciebie złe wieści. Jak podaje portal money.pl, sytuacja drobiu w Polsce jest katastrofalna, więc jego ceny i możliwość zakupu już niedługo mogą być znacznie zmienione - kurczaki podrożeją i staną się słabo dostępne.

Odgrzewane grzyby
18.04.2021 02:00 Dlaczego odgrzewanie grzybów jest szkodliwe?

Grzyby są produktem, który nierzadko wywołuje wiele kontrowersji, głównie wokół doniesień o licznych zatruciach spowodowanych błędną identyfikacją grzyba. Okazuje się, że toksyczne mogą być również gatunki całkowicie jadalne, lecz poddane złej obróbce. Grzyby smakują tak pysznie z uwagi na dużą ilość piątego smaku nazywanego umami. Po początku XX wieku odkryli go Japończycy i znajduje się między innymi w mięsie, pomidorach, wodorostach, grzybach, serze, kukurydzy czy groszku konserwowym. Jeśli uwielbiasz jeść grzyby, dla bezpieczeństwa podgrzewaj je jedynie raz.

Jak upiec najlepszego kurczaka?
27.03.2021 01:00 Sprytny sposób na chrupiącą skórkę kurczaka

Kurczak jest wspaniałym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Niska zawartość tłuszczu i bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka sprawiają, że dietetycy zachęcają do większego spożycia mięsa drobiowego. Jeśli najbardziej smakuje ci kurczak pieczony, poniżej pokazujemy co zrobić, aby był jeszcze smaczniejszy.Uzyskanie chrupiącej skórki i soczystego wnętrza jest celem, do którego dąży każdy kucharz, piekąc kurczaka. Dlatego tak ważna jest odpowiednia glazura i czas gotowania - glazura nada chrupkości, a idealnie wyliczony czas pieczenia sprawi, że całość wyjdzie bardzo delikatna i soczysta.

Kapusta z kurczakiem
01.03.2021 01:00 Zniewalający przepis na udka z kurczaka pieczone z kapustą

Kapusta jest szeroko dostępnym produktem, który kupić można praktycznie przez cały rok. Jeśli odpowiednio się ją przygotuje i połączy z udkami z kurczaka, można sporządzić doskonały obiad, który znika ze stołu w mniej niż ułamek sekundy. Jeśli jesteś na diecie, zamień kurze udka na indycze - mięso z indyka zawiera mniej tłuszczu i więcej białka, dzięki czemu jest zdrowsze. Nie dodawaj także wtedy oleju, który niepotrzebnie zwiększy kaloryczność całego posiłku.

Kurczak piecz z dodatkiem masła
26.02.2021 01:00 Kurczak z rozkosznie chrupiącą skórką, prosty przepis

Kurczak należy do mięs, które są wyjątkowo "plastyczne" i uniwersalne, jeśli chodzi o gotowanie. Można przygotować je na setki jak nie tysiące sposobów, a każdy z nich będzie smakował zupełnie inaczej, z całkowicie różną fakturą i uczuciem podczas jedzenia. Mimo wszystko jednym z najczęstszych sposobów przygotowywania tego zwierzęcia do jedzenia, jest najzwyklejsze pieczenie go w całości w piekarniku. Okazuje się, że jeden dodatek zmienia o 180 stopni przyjemność, jaka płynie z jedzenia kurczaka.

Mięso z Polski okazało się niebezpieczne
23.02.2021 01:00 Mięso z groźną bakterią w Wielkiej Brytanii

Czy mięso z polskich hodowli stanowi zagrożenie? Okazuje się, że istnieje takie ryzyko. W produktach z kurczaka sprzedawanych w Wielkiej Brytanii wykryto salmonellę. Można było je dostać w największych z tamtejszych supermarketów.

Widelec ma więcej funkcji.
22.02.2021 01:00 Doskonały sposób przygotowania mięsa z kurczaka

Widelec jest przede wszystkim narzędziem, którym większość z nas spożywa jedzenie. Choć w wielu kulturach używa się gołych dłoni lub pałeczek, widelec zakorzenił się w naszej europejskiej kulturze. Okazuje się, że można przygotować dzięki niemu znacznie więcej. Naturalnym sposobem wykorzystania widelca, jest najzwyklejsze jedzenie. Łatwo nabija się kęsy posiłku na ostrza tego metalowego sztućca. Przy ich pomocy można również oczyścić kurczaka z białych nitek.

Kurczak powinien być myty przed przygotowaniem?
05.02.2021 01:00 Popularny błąd dotyczący mycia drobiu przed obróbką termiczną

Nietrudno znaleźć smakoszy, dla których kurczak jest jednym z ulubionych mięs. Niektórzy mogliby zajadać go niemal codziennie. Warto wiedzieć, na jakie niebezpieczeństwo możemy się narazić poprzez mycie go przed rozpoczęciem gotowania.

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
04.02.2021 01:00 Widzisz na kurczaku brzydkie, białe ścięgna? Możesz usunąć je w 5 sekund

Kurczak może sprawiać początkującym kucharzom sporo kłopotów. Pierś z kurczaka tylko w teorii łatwo przegotować. W efekcie jednak często otrzymujemy suche i żylaste kęsy, które w żadnym wypadku nie są ani przyjemne, ani wygodne w jedzeniu. To nie jest jednak jedyny problem z tym mięsem. Często można na nim znaleźć białe ścięgna, które nie wyglądają apetycznie. Co gorsza, jeśli nie pozbędziemy się ich przed gotowaniem, w trakcie jedzenia będą utykać w gardle, a ich żucie trwać może wieczność. Dlatego pokazujemy jak sobie z nimi poradzić.