Lubicie smażoną wątróbkę? Soczystą, miękką, z dodatkiem podduszonej cebuli? Zdania na pewno są podzielone między tych, co nie tkną tego dania i tych, którzy się nim zajadają. Dla tych drugich mamy garść porad dotyczących tego, co zrobić, żeby wątróbka nie stała się twarda i sucha. Koniecznie je przeczytajcie.Wątróbka należy do najpopularniejszych i najbardziej lubianych podrobów. Dodaje się ją do pasztetów i farszów, ale też przyrządza jako samodzielne danie. Zwykle się ją smaży, choć można też piec i dusić. Sztuką jest jednak przygotować wątróbkę tak, by była aksamitna i soczysta. Podpowiemy wam, jak to osiągnąć.
Tajka zupa curry to doskonały pomysł na orientalny i rozgrzewający obiad. Zupa z kurczakiem, warzywami, grzybami shiitake, gotowana na mleku kokosowym z przyprawami i zieloną pasta curry jest pikantna i ma doskonały smak. Sprawdź, jak zrobić tajską zupę curry z kurczakiem.Tajska zupa curry gotowana na zielonej paście jest pikantną zupą o doskonałym, złożonym smaku. Zielona pasta curry składa się głównie z papryki chili, trawy cytrynowej, czosnku, kminu rzymskiego i galangalu, jest więc bardzo aromatyczna i bardzo ostra. Zupa tajska to bogactwo warzyw i orientalnych dodatków, jak trawa cytrynowa, sos rybny, sojowy, limonka i mleko kokosowe. Jest pyszna, pożywna i bardzo rozgrzewająca, idealna na jesienny i zimowy obiad. Zupę ugotuj na bulionie warzywnym, wywar jest podstawą dobrej zupy.Jeśli lubisz tajską kuchnię, koniecznie ugotuj również tradycyjną zupę Tom Yum z krewetkami, jest prawdziwym symbolem Tajlandii.
Sos śmietanowo- koperkowy do kurczaka to prosty przepis na pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny. Sos smakuje rewelacyjnie podany z makaronem, kaszą lub ziemniakami i warzywami. Poznaj przepis na uniwersalny sos śmietanowo- koperkowy do kurczaka. Jeszcze masz ochotę na prosty sos do kurczaka, który podasz z wieloma dodatkami, to sos śmietanowo- koperkowy jest idealną opcją. Delikatne filety smażone na oliwie z czosnkiem i cebulką, następnie duszone w śmietanie i koperku są miękkie, soczyste i pełne smaku.Do sosu śmietanowo- koperkowego do kurczaka podaj ziemniaczane puree, ziemniaki w mundurkach, kaszę, ryż lub makaron. Kurczaka w sosie pomidorowym możesz podać również z warzywami z pary, np. brokułem, marchewką, groszkiem zielony, a stworzysz pełnowartościowy posiłek. Kurczaka przed smażeniem dopraw solą i pieprzem cytrynowym. Mieszanka przypraw z tartą skórką cytrynową jest idealna do drobiu i ryb. Przed wlaniem śmietany na patelnię, wymieszaj ją z odrobiną zimnej wody, żeby uniknąć zważenia sosu i powstania grudek.Jeśli masz ochotę na szybki obiad z kurczakiem- tu poznasz przepis na kurczaka w sosie porowym, idealny w chłodne, zimowe dni.
Zostały ci kawałki pieczonego kurczaka, okrojone korpusy czy mięso z rosołu? Na ich bazie możesz przygotować zupełnie nowe, pełnowartościowe dania. Przedstawiamy kilka pomysłów na cudownie pyszny obiad z resztek kurczaka. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a ty zaoszczędzisz trochę pieniędzy.Trend niemarnowania żywności to nie jest zwykła moda. To szanowanie jedzenia i dbanie o środowisko, jednym słowem głęboka idea. Na dodatek służąca też naszemu portfelowi. Dlatego chętnie się do niego przyłączamy. A święta są doskonałą okazją do wykorzystania resztek jedzenia. Wszak zwykle przesadzamy z jego ilością, a potem zastanawiamy się, co zrobić z nadmiarem, by jak nic się nie zmarnowało. Kurczak jest bardzo dobrym przykładem na to, na ile sposobów możemy wykorzystać, to co z niego zostało.
Szukasz oryginalnego pomysłu na kotlety? Przygotuj lepsze niż schabowe i mielone razem wzięte cudne kotlety słoneczne. Zrobisz je z filetów z piersi kurczaka, które zamiast rozbijać, pokroisz na kawałki. Teraz wystarczy dodać kilka składników, całość wymieszać i usmażyć. Prawda, że proste?Lubimy kotlety, bo są pożywne i proste do przygotowania. Poza tym przepadamy za potrawami smażonymi, mimo że nie należą do najzdrowszych. Jednak nie można im odmówić smaku. A gdy wzbogacisz mięso jeszcze kilkoma dodatkami, zamienią się w niezwykłe danie. Przekonajcie się o tym sami.
Masz ochotę na tradycyjną, sycącą przekąskę? Może przygotujesz zimne nóżki bez żelatyny? Mamy niezawodny przepis. Wyjdą pyszne, klarowne i bardzo apetyczne. Najlepiej będą smakować skropione sokiem z cytryny lub octem. Z pewnością miło zaskoczysz nimi rodzinę. Zimne nóżki to potrawa znana z dawanych czasów. Zwykle przyrządzało się je z wieprzowych nóżek, czemu zawdzięczają swoją nazwę. Przygotowanie zimnych nóżek polega na długim gotowaniu ich z warzywami i przyprawami. Dzięki temu po schłodzeniu płyn żeluje, nawet bez dodatku żelatyny. Oczywiście zimne nóżki przygotowane w taki sposób są również o wiele smaczniejsze.
Mamy dobrą wiadomość dla miłośników kotletów. Macie do wyboru nie tylko schabowe i mielone. Możecie też przygotować kotlety z piersi kurczaka, które te najpopularniejsze biją na głowę. A to wszystko dzięki panierce z krakersów i jogurtu. Kotlety z kurczaka są soczyste, delikatne i pełne smaku.Jeśli często przyrządzasz rodzinie kotlety, możecie już być znudzeni ich smakiem. Czas coś z tym zrobić. Dlatego proponujemy sięgnąć po filet z kurczaka i przygotować z tego delikatnego mięsa niezwykłe kotlety. Ich niezwykłość będzie polegała na zaskakującej panierce, którą zrobimy z pokruszonych krakersów i jogurtu naturalnego.
Smażenie mięsa na patelni może wydawać się banalnie proste, lecz wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że popełniają często duży błąd. Mowa o pojawiającej się na patelni wodzie, która zaczyna wyciekać z mięsa. Powodem z reguły jest wyłożenie zbyt wielu kawałków i nagłe obniżenie temperatury tłuszczu. Aby tego uniknąć, należy smażyć je partiami. Choć coraz więcej Polaków decyduje się ograniczyć jedzenie mięsa, bądź całkowicie wyklucza je ze swojej diety, jego spożycie w dalszym ciągu jest wysokie. W związku z tym odpowiednia obróbka tego produktu jest istotna - nikt nie chce marnować w końcu swoich pieniędzy i żywności. Portal msn.com postanowił dokładnie dowiedzieć się, czym jest woda pojawiająca się na patelni, gdy smaży się na niej mięso. W tym celu redakcja przeprowadziła wywiad z Dr inż. Ryszardem Kowalskim z Katedry Technologii Mięsa, Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Ekspert odniósł się również do popularnej teorii, jakoby producenci mięsa nastrzykiwali je wodą, aby zwiększyć jego masę.
Większość osób lubi rosół, za jego aromat i klarowność. Jednak niektórzy nazywają go wodą z kluskami. Na takie określenie z pewnością nie zasługuje, choć rzeczywiście do zawiesistych zup nie należy. A wiecie, dlaczego do rosołu warto dodać ocet? Wystarczy wlać go łyżkę, a zupa nabierze lepszych właściwości.Rosół gotuje się na mięsie i warzywach, jednak zwyczajowo tych składników nie podaje się w zupie. Ta zupa jest bowiem wywarem, co oznacza, że chodzi w niej głównie o smak i aromat, które przechodzą z mięsa i warzyw do wody. Można jednak polepszyć jej walory, dodając ocet.
Pyszne kotlety z kurczaka z chrupiącą panierką, które wewnątrz zapakowane mają masło, są wyjątkowym rarytasem. Ich przygotowanie z poniższym przepisem jest banalnie proste i szybkie. Karol Okrasa nie smaży tych kotletów na zwykłym oleju - zamiast niego stosuje smalec, który nadaje daniu wspaniałego aromatu. De volaille oryginalnie wewnątrz rolady mięsnej nie powinien zawierać niczego, poza masłem z ewentualnym dodatkiem świeżego koperku. Współcześnie wiele osób dodaje do środka ser i inne składniki - jeśli preferujesz taką wersję, nic nie stoi na przeszkodzie, aby ją przygotować. Karol Okrasa kotlety dewolaj poleca smażyć na smalcu, który nie tylko pozwala uzyskać lepszy smak, lecz również ma większą temperaturę dymienia od oleju roślinnego. Dzięki temu nie ma ryzyka, że w trakcie smażenia tłuszcz przypali się i zniszczy smak kotletów.
Dobrze przyrządzona pierś z kurczaka potrafi być wyjątkowo soczysta i rozpływająca się w ustach. Poniżej pokazujemy przepis na marynowaną w miodzie i sosie sojowym pierś z kurczaka, która zachwyca aromatem oraz delikatnością. Idealnie pasuje do niej mieszanka mrożonych warzyw azjatyckich i ryż. Kurczak jedzony jest przez nas wyjątkowo często, dlatego przyrządzanie go cały czas w taki sam sposób może szybko doprowadzić do znudzenia. Prezentowana przez nas dzisiaj propozycja na pierś z kurczaka pozwoli wprowadzić duży powiew świeżości do twojego codziennego jadłospisu. W przypadku marynowania mięs najważniejszy jest odpowiednio długi czas, podczas którego mięso zanurzone jest w marynacie. Najlepiej pozostawić je w niej na 24 czy nawet 48 godzin - dla codziennego użytku jedna noc w zupełności wystarcza.
Rolada z kurczaka pozwala cieszyć się wyjątkowo soczystym i aromatycznym mięsem, w które zawinięte są jeszcze smaczniejsze dodatki. Poniżej zdradzamy, jak zrobić roladę z kurczaka z kozim serem i suszonymi pomidorami. Podając taki obiad do stołu, zachwycisz wszystkich smakoszy i nie będziesz mógł odpędzić się od błagań o recepturę. Rolada z kurczaka to także sposób na wprowadzenie nieco świeżości do samego kurczaka, którego zwykle smaży się jako kotlety lub piecze w całości. Zaskakująco delikatne i soczyste mięso wysyca się aromatem suszonych pomidorów i staje się idealnym obiadem dla całej rodziny. Sekretną metodą, dzięki której roladki zachowują najwyższy poziom soczystości, jest pieczenie ich w intensywnym i esencjonalnym bulionie. Aby wytworzyć również chrupiącą skórkę, nie zalewaj roladek w całości - wystające ponad powierzchnie kawałki staną się przyrumienione i chrupiące.
Jeśli zostało ci trochę mięsa z kurczaka po rosole lub kawałek pieczonego kurczaka, nie ma zmartwienia. Możesz z niego wyczarować zupełnie nową potrawę. Oto przepis na pastę kanapkową z kurczaka. Jest niczym błyskawiczny pasztet i doskonale nadaje się do smarowania pieczywa.W naszej kuchni nic nie powinno się marnować. W szczególności nie możemy dopuścić do tego, by marnowały się pyszne kąski. Należy do nich na przykład mięso z kurczaka, które zostało po ugotowaniu rosołu. Niektórzy jedzą z przyjemnością takie gotowane mięso, innym jednak nie bardzo smakuje. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by z tego mięsa przygotować całkiem nową potrawę. Chociażby taką jak pasta kanapkowa z kurczaka. W ten sposób mięso zyska nową konsystencję, smak i zastosowanie.
Przygotowując obiad, z pewnością chcesz, by danie przypadło do gustu całej rodzinie. Miło by było, żeby potrawę ze smakiem zjedli dorośli i dzieci i by wyszło im na zdrowie. Mamy pomysł na takie danie. Przygotuj doskonałe dla dużych i małych delikatne kotlety z kurczaka.Mięso z kurczaka lubią wszyscy. To dlatego, że jest delikatne w smaku i lekkie dla żołądka. Nie szkodzi też naszej figurze. Można je przygotować szybko i to na wiele sposobów. Dziś proponujemy sięgnąć po mielone mięso z kurczaka i połączyć je z warzywami. Dzięki temu powstanie kompozycja pyszna, zdrowa i kolorowa.
Pomysł na szybki i tani obiad? Kurczak w sosie śmietanowo- serowym. Danie przygotujesz w niecałe pół godziny, jest wyjątkowo smaczne, pożywne, a sos doprawiony szczypiorkiem i gałką muszkatołową rozpływa się w ustach. Sprawdź, jak zrobić sos śmietanowo- serowy do kurczaka.Kurczak w sosie śmietanowo- serowym to jedno z moich ulubionych, szybkich dań. Zarówno sos, jak i mięso przygotowuję błyskawicznie na jednej patelni. Potrawę podaję z ugotowanym wcześniej makaronem penne, ryżem, kaszą lub ziemniakami. Do sosu i kurczaka doskonale pasują również ugotowane różyczki brokuła, marchewka z groszkiem, szpinak i szparagi.Sos śmietanowo - serowy do kurczaka jest gęsty, aromatyczny i możesz go również ugotować bez mięsa i podać np. jako dip do pieczonych lub smażonych pałek i skrzydełek w panierce. Sos wychodzi za każdym razem, pamiętaj tylko, aby zahartować śmietanę w zimnej wodzie przed wlaniem ją na patelnię. Jeśli szukasz pomysłu na błyskawiczny obiad z kurczakiem- tu poznasz przepis na kurczaka w sosie śmietanowo- porowym, danie proste, szybkie i pyszne.
Planując szybki i smaczny obiad, warto postawić na kurczaka. A najlepiej na filet z kurczaka, który jest wyjątkowo szybki w przygotowaniu. Dziś powiemy wam, jak zrobić delikatne, siekane kotlety z kurczaka o bogatym, cudownym smaku. Ręczymy, że nikt z waszej rodziny im się nie oprze. Filet z kurczaka można przygotować na wiele sposobów. Doskonale nadaje się do pieczenia, gotowania i gotowania na parze. Jednak najszybciej przyrządzisz go na patelni. Oczywiście możesz przyprawić i usmażyć filet w całości lub pokrojony. My jednak zachęcamy do przyrządzenia z niego pysznych kotletów.
Kurczak to bardzo delikatne i uniwersalne mięso, dzięki któremu przygotujesz wiele smacznym dań. Odpowiednio doprawione i usmażone filety i pałki z kurczaka są soczyste w środku i tak pyszne, że rozpływają się w ustach. Jak zamarynować mięso drobiowe? Jak usmażyć kurczaka, żeby pozostał soczysty?Kurczak to jedno z delikatniejszych mięs. Jest soczyste, miękkie i świetnie łączy się z wieloma składnikami, tworząc wyśmienite potrawy dla całej rodziny. Smażone w całości filety z kurczaka z ziemniakami i mizerią to pomysł na prosty i sycący obiad. Filety z kurczaka doskonale sprawdzą się również w innych daniach, np. w pożywnych, ale lekkich sałatkach- tu poznasz przepis na obłędną sałatkę grecką z kurczakiem, idealną na lunch w pracy, obiad lub kolację.Pałki z kurczaka i udka również są wyjątkowo soczyste i smaczne, kiedy przygotujesz do nich odpowiednią marynatę i prawidłowo je usmażysz, dzięki czemu mięso zachowa swoją strukturę i uwolni najlepszy smak. Pałki z kurczaka z pieczonymi ziemniakami w ziołach i surówką z kapusty pekińskiej to jednej z moich kulinarnych hitów obiadowych, ponieważ wychodzą za każdym razem i zawsze błyskawicznie znikają z talerzy.
Większość Polaków nawet nie zastanawia się nad tym zagadnieniem - są bowiem uczeni od dziecka, aby przed obróbką termiczną mięso dokładnie umyć. Eksperci z agencji amerykańskiej Centers for Disease Control and Prevention apelują, aby zrezygnować z tego zwyczaju. W trakcie mycia łatwo o roznoszenie bakterii z powierzchni mięsa na inne produkty czy przybory. Wystarczy wysoka temperatura podczas gotowania, aby zabić niechciane bakterie. Mycie produktów spożywczych przed ich zjedzeniem jest naturalnym i zdrowym odruchem, który chroni przed chorobami i zatruciami - szczególnie w przypadku owoców i warzyw jedzonych na surowo. Nie zaleca się jednak mycia mięsa, a szczególnie drobiu. Mimo iż może się to wydawać w jakiś sposób błędne, zaprzestanie płukania kurczaka czy schabu pod bieżącą wodą może wbrew pozorom przynieść znaczne korzyści. Jest to bowiem dodatkowy sposób na ochronę swojego zdrowia.
Smaczny i sycący obiad jest często jedynym, na co mamy ochotę po ciężkim i długim dniu pracy. Dlatego poniżej prezentujemy przepis na kurczaka duszonego w sosie z sera pleśniowego, który idealnie rozgrzewa i eliminuje głód. Dużą zaletą tego dania jest prostota i szybkość przygotowania, ponieważ w kilka chwil można się cieszyć gotowym posiłkiem. Kurczak w sosie z sera pleśniowego należy do kategorii ciężkich i kalorycznych dań, przez co nie jest zbyt często jedzony. Czasem można pozwolić sobie jednak na nieco przyjemności i wygody, a uśmiech na twarzach domowników, którzy będą mogli spróbować twojego dzieła, wszystko ci wynagrodzi. Aby mięso z kurczaka nabrało jeszcze więcej silnego smaku, należy dodać do niego nieco mocnej wędliny. Idealnie sprawdzi się szynka parmeńska lub zwykły cienki boczek w plasterkach. Zawinięcie piersi z kurczaka w boczek lub szynkę spowoduje, że zwiększą się jego walory smakowe oraz wizualne.
Parę dni temu NIK, czyli Najwyższa Izba Kontroli, opublikowała raport dotyczący bezpieczeństwa żywności w Polsce. Niestety wyniki są piorunujące i wielu osobom się nie spodobają. Raport pokazuje, że jesteśmy liderem produkcji niebezpiecznej żywności w Europie. Brakuje, chociażby lekarzy weterynarii do kontrolowania uboju, do myślenia daje także ilość wykryć salmonelli w produktach spożywczych.Raport NIK upubliczniony kilka dni temu pokazał bardzo złe warunki, jakie panują w polskim przedsiębiorstwie spożywczym. Z tego powodu wielu klientów może być nieświadomych, jak złe jakościowo są produkty przez nich kupowane. GIS wielokrotnie informował w zeszłym roku wszystkich Polaków o żywności, która stwarza zagrożenie - najczęściej ostrzeżenia dotyczyły wykrycia salmonelli w towarach dopuszczonych do sprzedaży. Ilość ogłoszeń w Polsce jest największa w całej Unii Europejskiej.
Masz ochotę na wyśmienity obiad, jak z tajskiej restauracji? Ugotuj prostą, ale wyśmienitą zupę tajską z mlekiem kokosowym, imbirem, curry i liśćmi kaffiru. Zupę przygotujesz z kilku składników w niecałą godzinę, a efekt zachwyci najbardziej wymagających smakoszy. Poznaj przepis na pyszną zupę tajską z mlekiem kokosowym. Uwielbiam kuchnię tajską za doskonałe połączenia smaków. Podstawą kuchni tajskiej jest mleko kokosowe, kaffir, limonka, imbir i wiele innych, orientalnych przypraw i składników. Kuchnia jest niezwykle bogata i według smaku umami, czyli połączenia wszystkich smaków, przygotujesz zarówno dania wegetariańskie, jak i drób, owoce morza i wołowinę.Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym to również danie smaku umami. Zupa jest słodka, pikantna, lekko kwaśna i odrobinę słona i gorzkawa. Każdy smak jest wyczuwalny osobno i jednocześnie z innymi smakami, tworząc rewelacyjną, orientalną potrawę o niepowtarzalnym aromacie.Do zupy tajskiej koniecznie dodaj czerwoną pastę curry, imbir oraz liście kaffiru. Jeśli lubisz bardziej pikantny smak, dodaj więcej papryczki chili. Kurczaka pokrój na cienkie plastry. Zupę dopraw świeżą kolendrą, która genialnie uzupełnia smak całej potrawy. Danie możesz podać również z ugotowanym na sypko ryżem jaśminowym.Ugotuj równie smaczną zupę tajską Tom Yum. Zupa krewetkowa z mlekiem kokosowym to tradycyjne danie tej bogatej, orientalnej kuchni.
Pierś z kurczaka wcale nie musi być sucha po smażeniu lub pieczeniu - wystarczy znać odpowiedni przepis, aby zrobić ją w obłędny sposób. Niżej prezentujemy pierś z kurczaka w cytrynowej marynacie, którą możesz upiec, usmażyć oraz grillować. Zapach rozchodzący się z gotującego się mięsa jest na tyle intrygujący, że nikt nie powstrzyma się przed spróbowaniem. Pierś z kurczaka jest bardzo łatwa do przesmażenia. Przegotowane mięso staje się suche, żylaste i twarde jak podeszwa. Ważnym krokiem w przypadku kurczaka jest zamarynowanie go w marynacie, która zmiękczy i rozluźni włókna. Sok z cytryny skutecznie zmiękczy pierś z kurczaka i dogłębnie ją spenetruje, ułatwiając reszcie składników wysycenie swoim smakiem mięsa. Aby marynata zadziałała, odstaw mięso przynajmniej na 30 minut do lodówki.
Pieczony kurczak potrafi być naprawdę pyszny. Zwłaszcza gdy jest soczysty i ma niebotycznie chrupiącą skórkę. Mamy patent mistrzów właśnie na takiego kurczaka. Skorzystajcie z naszej receptury, a z pewnością jeszcze nie raz przygotujecie w ten sposób udka czy skrzydełka z piekarnika. Kurczak jest świetną propozycją obiadową. Filet możecie usmażyć lub upiec, kurczak w całości, podobnie jak uda czy skrzydełka najlepsze są pieczone. Co istotne przy pieczeniu — mięso warto zamarynować dzień wcześniej. Dzięki temu będzie smaczniejsze, ale też przed obiadem wystarczy je tylko wstawić do piekarnika, odczekać trochę czasu i danie gotowe.
Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną jest pomysłem na pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny. Lekkostrawna o rozgrzewających właściwościach będzie idealną zupą w chłodne, zimowe dni. Poznaj przepis na zupę jarzynową z kaszą jaglaną gotowaną na udku. Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz, jest lekkostrawna, pożywna i zawiera wiele witamin i minerałów, między innymi witaminę B, potas, kwas foliowy, a także silne przeciwutleniacze, które hamują stany zapalne i zapobiegają powstawaniu groźnych chorób, w tym nowotworów.Z dodatkiem kaszy przygotujesz wiele smacznych i zdrowych dań, np. kotlety wegańskie do burgerów, sałatki, zapiekanki warzywne. Kaszę możesz podać z ulubionym mięsem lub rybą jako zamiennik ziemniaków. Z jaglanki przygotujesz również śniadania na słodko z mlekiem, jogurtem i owocami.Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną jest zupą gotowaną na udku z kurczaka z włoszczyzną, ziemniakami i posiekaną natką pietruszki. Danie jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe- kasza i gotowana marchewka pozytywnie wpływają na nasz układ pokarmowy i zapobiegają wzdęciom i innym nieprzyjemnym dolegliwościom.Ugotuj również domowy krupnik z kaszą jaglaną. Zupa jest gęsta, smaczna i błyskawicznie zniknie z talerzy.
Wątróbka drobiowa to jeden z najsmaczniejszych podrobów drobiowych. Odpowiednio przygotowana i smażona jest miękka, soczysta i smakuje rewelacyjnie. Jeśli jednak źle ją usmażysz, mięso będzie twarde jak podeszwa buta i zupełnie pozbawione smaku. Jak zrobić i ile smażyć wątróbkę drobiową?Wątróbka smażona z jabłkiem i cebulką podana z kromką świeżego chleba to smaczny, pożywny i zdrowy posiłek dla całej rodziny. Wiele osób nie przepada za podrobami ze względu na ich smak i twarde mięso, jednak odpowiednio przygotowana i smażona wątróbka należy do najsmaczniejszych części drobiowych.Wątróbka drobiowa to bogate źródło żelaza i witamin z grupy B. Żelazo odpowiedzialne jest za produkcję i transport czerwonych krwinek, a także za odpowiednie dotlenienie całego organizmu. Niedobór żelaza powoduje groźne dla zdrowia, a nawet życia choroby, dlatego też nie możemy dopuścić do jego spadku. Wątróbkę przed smażeniem umyj, pokrój na mniejsze kawałki i obtocz w mące pszennej. Dopraw solą dopiero po usmażeniu. Wątróbkę podsmaż na wcześniej usmażonej cebulce z jabłkiem, aby naszła ich smakiem. Mięso świetnie smakuje również z malinami, gruszką i powidłami śliwkowymi. W tym artkule dowiesz się również, ile i jak smażyć wątróbkę wieprzową, aby była smaczna i delikatna.
Wszelkie duże wydarzenia, takie jak Sylwester, podczas których ludzie zbierają się, żeby świętować, nie mogą obejść się bez chrupiącego kurczaka w panierce. Niestety przygotowanie go w taki sposób, aby smakował jak z KFC, nie jest łatwym zadaniem. Poniżej pokazujemy jak zrobić tę pyszną sylwestrową przekąskę bez żadnego kłopotu. Chrupiący kurczak w panierce zawsze smakuje doskonale, tak, jak większość potraw smażonych na głębokim tłuszczu. Trikiem do uzyskania smaku podobnego do KFC jest użycie sekretnej mieszanki przypraw oraz marynowaniu mięsa w maślance. Maślanka sprawia, że kurczak staje się delikatny i rozpływa się w ustach, a przyprawy nadają mu odpowiedniego aromatu. Ważne jest również dobre kontrolowanie temperatury oleju - dlatego zalecamy użycie frytkownicy, w której można utrzymać stałą temperaturę bez większych trudności.
Uzyskanie soczystego kurczaka, a szczególnie mięsa z piersi, jest zadaniem stosunkowo trudnym - marynowanie jej w miodzie i musztardzie rozwiązuje ten problem. Dzięki takiej marynacie kurczak zachowuje w sobie większość wilgoci, a także nabiera bardzo silnego aromatu. Dodatkowo dzięki pieczeniu pierś jest niskokaloryczna. Soczysta pierś z kurczaka w marynacie z miodu i musztardy to jeden z najlepszych sposobów na podanie tego rodzaju mięsa. Marynowanie ułatwia zachowanie wilgoci w środku kurczaka, a także aromatyzuje go dogłębnie. Co więcej, pierś staje się bardzo delikatna i krucha.Musztarda zawiera w sobie całkiem dużo octu, który zmiękcza włókna mięśniowe w kurczaku. Przygotowanie całej potrawy wymaga wyjątkowo mało pracy, ponieważ większość wykonuje samo marynowanie. Zalecamy używanie dobrej jakości miodu, co wpłynie pozytywnie na końcowy efekt.
Potrzebujesz odmiany od typowych, świątecznych potraw? Zaskoczymy cię czymś niezwykłym i smacznym. Proponujemy wyborne placuszki z dodatkiem kurczaka. Łączą w sobie cechy placków i kotletów, bo zawierają mąkę i jajko, ale też delikatne mięso. Wzbogać je warzywami, a zyskają na smaku i apetycznym wyglądzie. Filet z kurczaka można przygotować na wiele sposobów. To delikatne mięso doskonale nadaje się do pieczenia, smażenia i gotowania. Dziś pojawi się w roli dodatku, jednak do niezwykłej potrawy. Placki z kurczakiem są naprawdę ciekawą propozycją obiadową. Sprawdzą się też na kolację.