Herbata z liści malin jest prosta w przygotowaniu i niedroga. Jednocześnie wykazuje szereg dobroczynnych właściwości. Jesienią warto po nią sięgać.
Maliny cenimy za doskonały smak i wartości lecznicze. Tymi słodkimi i zdrowymi owocami możemy cieszyć się latem. Warto przygotować z nich konfiturę malinową z przepisu siostry Anastazji, by można ich było posmakować też zimą. Jeden zabieg sprawi, że konfitura malinowa się nie psuje.
Ciasto z malinami jest idealnym pomysłem na letni podwieczorek. Gdy ostatnio odwiedzili mnie goście, podałam deser bez pieczenia, który przygotowałam bardzo sprawnie dzień wcześniej. Zachwytom nie było końca. Same przygotowania zajmują dosłownie chwilę. Musicie sprawdzić ten przepis.
Połączenie malin z czekoladą brzmi pysznie i jeszcze lepiej smakuje. Takie letnie ciasto przygotujesz szybko i nawet bez użycia miksera. Warto wypróbować ten przepis i cieszyć się smakiem tych owoców sezonowych i czekolady. To ciasto będzie smakować każdemu łasuchowi.
Wakacje się rozpoczęły i Polacy ruszyli na urlopy. Wielu z nich zapewne wybierze się na spacer do lasu. Podczas takiej wycieczki łatwo popełnić ogromny błąd. Chodzi o jedzenie owoców leśnych prosto z krzaka.
Maliny nieprzyjemnie zaskakują ceną. Jeden z klientów Biedronki nie spodziewał się, że za krajowe owoce zapłaci aż 80 zł/kg. Mało kto może pozwolić sobie na ponoszenie takich kosztów.
Na targach i bazarach zaczęły pojawiać się polskie maliny. Jednak ceny tych słodkich owoców mogą być trudne do przełknięcia dla konsumentów. Ile zapłacimy za te polskie owoce sezonowe? Lepiej trzymajcie się portfeli.
Na dobre rozkręca się sezon na świeże owoce i warzywa. Z tej okazji Biedronka przygotowała nie lada promocje. Już od poniedziałku 29 maja wybrane pozycje z asortymentu kupicie w wyjątkowo korzystnych cenach. Grzech nie skorzystać z takiej okazji.
Ceny malin mogą być w tym roku wysokie. Sugeruje na to obecny koszt pierwszych, tegorocznych owoców pochodzących z upraw szklarniowych. Na rynku hurtowym cena za kilogram malin wynosi ponad 60 złotych.
Wybierasz się na zakupy? Pamiętaj, aby dokładnie czytać etykiety produktów, które zamierzasz kupić. Nie tylko skład ma znaczenie, ale i gramatura. Coraz więcej producentów żywności stosuje downsizing. Katarzyna Bosacka przytoczyła kilka przykładów i wskazała popularne produkty.
Fit ciasto z owocami jest świetną alternatywą dla klasycznego brownie. Zamiast cukru wykorzystamy daktyle, które doskonale komponują się z kakaową masą, nadając jej przyjemnej słodyczy. Musicie go spróbować — każdy poprosi o dokładkę.Jeśli lubicie brownie, nasza lekka wersja klasyka z pewnością przypadnie wam do gustu. Jest niezwykle aromatyczna i pełna smaku, a nie zawiera nawet grama cukru. Zrobienie jej zajmuje zaledwie kilka chwil. Spróbujecie?
Malinowa chmurka jest słynnym ciastem z dodatkiem owoców skrytych pod słodką bezą. Dziś prezentujemy Wam jego prosty i szybki wariant w postaci ciasta bez pieczenia. Kruchy herbatnikowy spód, soczyste maliny i pyszna bita śmietana to przepis na wyśmienity deser.To ciasto bez pieczenia wymaga od nas mniej czasu i zachodu niż jego tradycyjny odpowiednik. Z takim przepisem da sobie radę każdy amator kuchni. Brak konieczności przygotowania kruchego spodu oraz bezy sprawia, że to ciasto bez pieczenia nie może się nie udać.
Konfitura z malin domowej roboty bije na głowę każdą kupną. Konfitura jest bardzo uniwersalna. Wykorzystamy ją do pieczywa, gofrów, a także do naleśników, zimowej herbaty i do przełożenia ciast. Konfiturę z malin przygotujemy z trzech składników.Domowa konfitura z malin smakuje o wiele lepiej niż gotowy produkt. Przygotowana jest wyłącznie z owoców, cukru i cytryny, nie ma więc żadnych konserwantów i zbędnych składników. Skórka i sok z cytryny nie dość, że podbijają smak, to jeszcze utrzymują ładny kolor przetworów.Konfiturę z malin przygotujemy w bardzo prosty sposób. Gotowanie musimy rozłożyć na dwa dni, dzięki czemu przetwory będą gęste i doskonałe w smaku. Pamiętajmy, żeby dokładnie umyć i wyparzyć słoiki i zakrętki, dzięki czemu w przetworach nie pojawi się pleśń i się nie zepsują.Bardzo ważna jest również pasteryzacja. Zakręcone słoiki pasteryzujemy do góry dnem przez 10 minut. Następnie do góry dnem studzimy, żeby zakrętki zrobiły się wklęsłe i dobrze złapały słoiki. Dzięki pasteryzacji konfitura z malin zachowa wspaniały smak i świeżość aż do następnego sezonu na pyszne owoce.
Sok z malin jest doskonałym, słodkim przetworem na zimę. Możemy dodać go do herbaty lub wody i cieszyć się wspaniałym smakiem lata w mroźne, pochmurne dni. Poznaj przepis na sok z malin z trzech składników, będzie przepyszny.Nie ma chyba lepszego soku do herbaty zimowej, niż sok z malin. Herbata z dodatkiem cytryny, pomarańczy i imbiru smakuje fantastycznie, kiedy dodamy do niej odrobinę domowego soku. Sok przygotowany samodzielnie smakuje o wiele lepiej niż gotowy produkt i przede wszystkim jest pozbawiony konserwantów. Domowy sok z malin to nie tylko świetny smak. Dodany do herbaty lipowej doskonale rozgrzewa i wzmacnia cały organizm. Sok malinowy jest starym, sprawdzonym sposobem na walkę z grypą i przeziębieniem. Maliny to również źródło wielu cennych witamin i minerałów.Przed przygotowaniem soku z malin dokładnie sprawdźmy maliny, czy nie są robaczywe i zepsute. Sok musi być zrobiony z najlepszych owoców. Pamiętajmy również o dokładnym umyciu i wyparzeniu słoików oraz zakrętek. W przeciwnym razie sok spleśnieje.
Ciasta bez pieczenia są doskonałym pomysłem na deser dla całej rodziny. Smakołyki z dodatkiem sezonowych owoców — takie jak nasza dzisiejsza czekoladowo-malinowa propozycja z jogurtowym wykończeniem — spodobają się nawet amatorom bardziej klasycznych domowych słodyczy. Jeżeli nie wiecie, czym zaskoczyć gości na weekendowym spotkaniu, koniecznie spróbujcie. Malinowy deser nie wymaga pieczenia, a zachwyca smakiem. Lekki, orzeźwiający miks owocowego musu, kremowego jogurtu i pysznie czekoladowego spodu z ciasteczek skradnie serce niejednego łasucha. Przygotowanie wcale nie będzie takie trudne. Skusicie się?
Czy wiecie, jak zrobić sok z malin na zimę bez dodatku cukru? Dzięki babciny instrukcjom pyszny domowy rarytas będzie znakomity. Dawne receptury nie obejmowały gotowania owoców. Maliny były rozdrabniane i zalewane ciepłą wodą. Po wystudzeniu babcie przeciskały owoce przez tkaninę, by wydobyć z nich jak najwięcej płynu. Ta sztuczka sprawiała, że sok wychodził intensywny w smaku. Pyszny sok z malin bez dodatku cukru będzie świetnym dodatkiem do ciepłej herbaty czy deserów. Z babciną recepturę pełen smaku rarytas przygotujecie niemalże bez wysiłku. Będzie doskonały na długie zimowe wieczory. Skusicie się?
Maliny w syropie są doskonałym dodatkiem do wielu przysmaków. Warto wykorzystać trwający sezon i zafundować sobie większą ilość pełnej aromatu i słodyczy owocowej przyjemności. Przepis jest banalny — każdy sobie poradzi. Maliny w syropie pasują do porannej owsianki, placków z serem białym czy naleśników na słodko. Będą też przyjemnie współgrać z ciepłą herbatą. Latem, gdy owoce można nabyć bez trudu, dobrze jest przygotować solidny zapas tego smakowitego dodatku. Na zimę będzie w sam raz. Skusicie się?
Domowy sok z malin to nie tylko wspaniały smak, to również bomba witaminowa. Sok przygotujesz błyskawicznie, a będzie o wiele lepszy od kupionego, gotowego produktu. Sok z malin ma uniwersalne zastosowanie, każdy będzie zachwycony jego smakiem.Domowy sok z malin wykorzystasz między innymi do zimowej herbaty w chłodne, długie wieczory. Sok w połączeniu z herbatą ziołową lub zwykłą, doskonale rozgrzewa i wzmacnia odporność. Latem natomiast możesz wymieszać go z wodą gazowaną lub klasyczną lemoniadą i cieszyć się orzeźwiającym, owocowym smakiem.Sok z malin może być również bazą do przygotowania domowego kisielu, galaretki. Polej nim lody śmietankowe lub budyń waniliowy, a stworzysz rewelacyjny deser dla całej rodziny. Domowy sok z malin będzie ulubionym sokiem w Twojej spiżarni.Pamiętaj, aby dokładnie umyć i wyparzyć szklane butelki lub słoiki przed wlaniem soku. Gotowy sok z malin po zakręceniu połóż na blacie kuchennym do góry dnem. Przed wyniesieniem soku do spiżarni sprawdź, czy zakrętka jest wklęsła- będziesz miał pewność, że sok zachowa świeżość i smak przez cały rok.
Sernikobrownie to genialne połączenie ciasta czekoladowego i masy serowej. Dodaj również świeże lub mrożone maliny, a deser zachwyci każdego łasucha. Sernikowbrownie jest proste w przygotowaniu i idealne do kawy.Uwielbiam i sernik i brownie, więc senikowbrownie to ciasto idealne, kiedy nie mogę zdecydować się, na jaki deser do kawy mam ochotę. Maliny są w cieście przysłowiową wisienką na torcie, idealnie komponują się z deserem i nadają mu lekkości i świeżości. Do ciasta możemy wykorzystać maliny świeże lub mrożone. Przed przygotowywaniem ciasta świeże maliny dokładnie umyjmy i osuszmy, mrożone natomiast rozmroźmy w temperaturze pokojowej, będą wtedy znacznie smaczniejsze i ładniejsze, niż rozmrażane w mikrofalówce.Sernikobrownie to ciasto puszyste, wilgotne i pyszne. Masa brownie przygotowana z czekolady deserowej ma fenomenalny smak, który doskonale łączy się z puszystą i delikatną masą z twarogu. Jeśli nigdy go nie jadłeś, koniecznie musisz spróbować.
Pomysł na pyszny deser w upalne dni? Przygotuj domową galaretkę owocową, jest o wiele smaczniejsza i zdrowsza od kupionego produktu w proszku. Poznaj banalny sposób na domową galaretkę z owocami, jest idealna zarówno jako samodzielny deser, jak i dodatek do ciast.Z galaretki stworzymy wiele wspaniałych deserów. Możemy podać ją z kawałkami owoców, z lodami, bitą śmietaną, serkiem mascarpone, czekoladą. Galaretka to również znakomity dodatek do ciast z owocami i serników na zimno.Domowa galaretka zarówno z soku owocowego, jak i z dodatkiem musu z owoców, ma doskonały smak, jest słodka, lekka i przede wszystkim pozbawiona sztucznych barwników i ulepszaczy smaków. Pyszny deser przygotujesz z truskawek, borówek, malin, cytryn, pomarańczy, bananów, limonki i wielu innych owoców. Ananas, mango i kiwi nie nadają się natomiast do przygotowania deseru, ponieważ zawierają enzymy, które uniemożliwiają stężenie galaretki.Czy wiesz, że lody również możesz zrobić samodzielnie i nie musisz mieć do nich specjalnej maszynki? Tu poznasz przepis na domowe lody śmietankowe, będą idealnym dodatkiem do domowej galaretki, wszyscy będą zachwyceni.
Maliny już niebawem pojawią się w sklepach i na straganach. Wielu smakoszy z pewnością skusi się na ich zakup. Jak jednak oczyścić ten pyszny owoc i nie uszkodzić go? Warto zrezygnować z płukania rarytasu pod bieżącą wodą. Jest inny sposób mycia, który nie uszkodzi tych drobnych jagód. Maliny są wyśmienitymi owocami, z których warto przygotować dżem czy sok. Doskonale smakują też na surowo w sałatkach oraz jako dodatek do sernika. Zanim jednak przystąpimy do konsumpcji, warto dowiedzieć się jak umyć ten smakołyk bez utraty smaku i walorów wizualnych.
Chcecie zaskoczyć gości? Przygotujcie wybitny wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą i malinami. Czeka was prawdziwa eksplozja smaku, bo ciasto wprost rozpływa się w ustach i jest pyszne. Będzie doskonałą odmianą od typowych, wielkanocnych wypieków. Na wielkanocnym stole zwykle stawiamy drożdżową babę. Pięknie wygląda, ale też lubimy jej tradycyjny smak. Jednak z ciasta drożdżowego można przygotować nie mniej efektowny, wielkanocny wypiek. Jest nim wieniec, który można nadziać pysznym farszem lub dżemem. My sięgnęliśmy jednak po aromatyczne, mrożone maliny i białą czekoladę.
Tradycyjna tarta pochodzi z Francji, gdzie jest jednym z najpopularniejszych dań. Chociaż kojarzy się ze słodkim deserem, istnieje mnóstwo jej wytrawnych form. Podaje się ją nie tylko z owocami, ale również z warzywami, twarogiem albo grzybami.
Pyszny, puszysty i miękki – taki właśnie jest ten deser. Jeśli do tej mieszanki dodamy soczyste, słodkie truskawki i chrupiącą kruszonkę, to możemy być pewni, że to ciasto stanie się hitem lata. Najlepiej smakuje oczywiście w szczycie sezonu na te owoce, czyli w samym środku gorącego lata, jednak z powodzeniem można wykorzystać także mrożone truskawki lub inne owoce, takie jak morele, jagody, borówki lub śliwki.
Chcesz zaskoczyć bliskich słodkim co nieco? Takim, które zrobisz w 15 minut? Przygotuj szybki deser w pucharku. Jeśli znajdziesz w swych zapasach składniki podane w naszym przepisie, sukces będzie gwarantowany. Jeśli czegoś jednak ci zabraknie, potraktuj nasz przepis jako inspirację. Pyszny deser będzie również idealnym pomysłem na zbliżające się Walentynki.Deser w pucharku wygląda bardzo elegancko niczym z kawiarni. Ma tę zaletę, że jest łatwy do przygotowania, a przy tym niezwykle efektowny. By uzyskać pyszny efekt, przekładaj warstwy o różnych smakach, kolorach i strukturze. Możesz wykorzystać pokruszone herbatniki, biszkopty, musli, zmiksowane owoce, sosy owocowe, owoce z konfitury, masę krówkową, krem czekoladowy, orzechy i tak naprawdę wszystko, co na samą myśl wywołuje ochotę na zjedzenie.
Konfitura z malin jest prostym sposobem na zatrzymanie smaku wyjątkowych, letnich owoców aż do następnych zbiorów. Konfitura jest słodka, smaczna i doskonale sprawdzi się zarówno na słodkie śniadanie, jak i do ciast, tortów i deserów. Zachowaj smak owoców na całą zimę i przygotuj prostą konfiturę z malin.Sezon na maliny jest krótki, rozpoczyna się w sierpniu, kończy we wrześniu, jednak dzięki przetworom możemy cieszyć się ich smakiem przez kolejnych kilka miesięcy, aż do następnych zbiorów. Z malin przygotujesz konfiturę, dżem i gęsty sok do rozgrzewającej herbaty. Konfitura z malin jest słodka, smaczna i pokochają ją nawet najmłodsi. Konfitura jest doskonała na kanapkę, jako słodkie śniadanie. Wykorzystasz ją również do przekładania tortów śmietanowych, czekoladowych ciast, gofrów i wielu innych słodkości. Przygotuj również jesienny dżem z dyni i śliwek, doskonały do kanapek i przekładania ciast.
Chcecie rozgrzać się czymś pysznym i zdrowym? Polecamy rozgrzewającą herbatę zimową przygotowaną według przepisu Ani Starmach. W tym napoju znajdziecie same wartościowe składniki, które też wzmocnią organizm i pomogą uchronić się przed przeziębieniem. Z jakimi składnikami kojarzy wam się rozgrzewający, zimowy napój? Bo nam z sokiem malinowym, imbirem i miodem. Oczywiście niektórym pewnie przyjdzie do głowy dodatek alkoholu, jednak my nie będziemy go używać. Zapewniamy jednak, że kompozycja Ani Starmach działa lepiej niż grzaniec. A to za sprawą umieszczenia w jednym dzbanku wielu zdrowych i smacznych składników, które naprawdę mają moc. Przekonajcie się o niej sami.
Ciasto z malinami i mascarpone to proste ciasto dla wszystkich fanów biszkoptu z galaretką. Delikatny spód z kakao, słodka masa z mascarpone i kwaśne maliny doskonale się z sobą łączą, tworząc pyszny deser dla całej rodziny. Poznaj prosty przepis na rewelacyjne ciasto z malinami i mascarpone, doskonałe do kawy i na większe uroczystości.Ciasto z malinami i mascarpone jest jednym z moich ulubionych ciast. Piekę je zarówno na spotkania z rodziną, przyjaciółmi, jak i w zwykły dzień, kiedy mam więcej czasu i ochotę na coś słodkiego do kawy. Czekolada świetnie komponuje się z mascarpone i malinami, dlatego też do biszkoptu zawsze dodaję łyżkę klasycznego kakao.Śmietanka do masy z mascarpone musi być mocno schłodzona. Produkt w temperaturze pokojowej skwaśnieje podczas ubijania. Pamiętaj również, że biszkopt jest delikatnym ciastem i gwałtowna zmiana temperatury spowoduje, że upadnie, dlatego też po upieczeniu uchyl drzwi piekarnika dopiero po 15-20 minutach. Po 30 minutach możesz wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Z mascarpone i malin przygotujesz również pyszny sernik bez pieczenia. Ciasto na spodzie z herbatników i puszystą masą mascarpone wprost rozpływa się w ustach.